VIDEO Macron: Nepravedno je što sam tek ja prvi francuski predsjednik u Hrvatskoj

Foto: Index

HRVATSKI predsjednik Zoran Milanović primio je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona uz najviše državne počasti. 

> UŽIVO Boravak Macrona u Zagrebu pratite na Indexu

Orkestar Oružanih snaga RH izveo je francusku himnu Marseljezu i hrvatsku Lijepu našu, a događaj je upriličila i Počasna-zaštitna bojna.

Nakon svečanog dočeka dvojica predsjednika uputila su se na tête-à-tête susret, nakon čega su se obratili javnosti.

 

Macron: Nepravda je što dosad nije francuski predsjednik posjetio Hrvatsku

"Hvala što ste me primili i podsjetili na naš zajednički projekt.

Zahvaljujem vam na srdačnom dočeku i razgovoru, veliko mi je zadovoljstvo i ponosan sam što sam prvi predsjednik Francuske koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja. Radi se o jednoj nepravdi jer ovaj posjet je simbol našeg prijateljstva.

Pripadnost EU je ono što doprinosi miru i prosperitetu.

Današnji službeni posjet, partnerstvo koje smo potpisali, mukotrpan rad naših ministara učvrstit će našu bilateralnu vezu prema jednoj Europi obrane, koja isto tako sudjeluje u NATO-u.

Ova suradnja koju ćemo osnažiti je izuzetno važna za temu koja je pred nama, za temu Zapadnog Balkana, to je ono što će nam omogućiti da izradimo novu etapu u Zapadnom Balkanu. Znam da će nam vaše veze na Zapadnom Balkanu pomoći u tome. Ovaj posjet je sigurno novo poglavlje. Zahvalan sam vam na razgovoru i na onomu što je pred nama", rekao je Macron.

Macron je dodao da će Pariz i Zagreb nastaviti suradnju u području sigurnosti i migracija.

"Tu je i Schengen", dodao je. 

Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u prosincu ove godine tijekom slovenskog predsjedanja EU-om, a konačna odluka donesena za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine.

Milanović: Ovo je posebna čast

"Meni je uvijek čast, ali ova je posebna", rekao je Milanović. 

Dvojica predsjednika razgovarala su o hrvatskoj kupnji francuskih aviona tipa Dassault Rafale F3R. 

"To je velika stvar u Hrvatskoj, i strateški i financijski. Radujem se tome", rekao je Milanović, ali dodao da jačanje odnosa s Francuskom neće zaustaviti vojnu suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Naša suradnja sa SAD-om je bila i bit će", dodao je. 

Macron se već na Pantovčaku kratko susreo s pilotima hrvatskog vojnog zrakoplovstva koji će ići na obuku za upravljanje francuskim avionima.

Potpisima ministara obrane Marija Banožića i Florence Parly nešto kasnije u Banskim dvorima finalizirat će se kupnja 10 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 milijuna eura koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

Hrvatska i Francuska potpisat će u istoj prigodi i novi sporazum o strateškom partnerstvu koji će "uzvisiti našu bilateralnu vezu", rekao je francuski predsjednik. 

Francuska preuzima od Slovenije predsjedanje Vijećem EU-a početkom 2022., a Macron je najavio da će se Pariz, između ostalog, baviti i mirom i stabilnosti na zapadnom Balkanu. 

"Znam da će nam vaše veze na zapadnom Balkanu pomoći u tome", rekao je Macron Milanoviću.

Francuski predsjednik nakon Pantovčaka otišao je položiti vijenac na Spomenik domovini, a potom i na susret s premijerom Andrejom Plenkovićem. 

Pročitajte više