VIDEO Majka Floydove kćeri u suzama stala pred novinare: Ona više nema oca...

Foto: EPA

POKOJNI George Floyd bio je otac šestogodišnje djevojčice Gianne. Njezina majka Roxie Washington jučer je održala konferenciju za novinare na kojoj je otvorila dušu. S njom je bila i Gianna.

"Na kraju dana, svi se vraćaju svojim obiteljima. Gianna više nema oca. On je nikad neće vidjeti kako odrasta, kako ide na maturu. Nikad je neće voditi pred oltar. Ako bude imala neki problem, nema oca kojem se može obratiti", započela je Washington svoj govor pred novinarima. Plakala je, a kraj nje je neutješno stajala Gianna.

Nasilni prosvjedi traju već tjedan dana

Od prošlog tjedna u SAD-u traju nemiri zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu. Bijeli policajac Derek Chauvin pritiskao mu je koljenom vrat gotovo devet minuta dok Floyd nije izdahnuo.

Neovisna autopsija, koju je zatražila Floydova obitelj, pokazala je da je Floyd ugušen. Chauvin je dobio otkaz, uhićen je i optužen za ubojstvo iz nehaja, dok su trojica njegovih kolega, koji su privodili Floyda, također otpušteni iz policije. Floydova obitelj traži težu optužnicu za Chauvina.

"Bio je dobar čovjek"

Mirno traženje pravde u nekim je gradovima preraslo u nasilne prosvjede zbog čega je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio slanjem vojske, što je samo dodatno razbjesnilo prosvjednike. Oko 1600 vojnika danas je raspoređeno u okolici Washingtona i u stanju su "pojačane pripravnosti", objavio je Pentagon.

Floydova obitelj ne želi nasilje, nego samo pravdu.

"Tu sam zbog našeg djeteta i Georgea. Zaslužio je pravdu i, što god netko mislio o njemu, bio je dobar čovjek. Bio je dobar", zaključila je Roxie Washington.

Pročitajte više