Video: Maoisti u Indiji iščupali tračnice i izazvali željezničku nesreću s najmanje 100 mrtvih

NA PODRUČJU Zapadnoga Bengala, koji je uporište maoističkih pobunjenika, u željezničkoj nesreći je poginulo najmanje 100 osoba, a više od 145 je ranjeno. Lokalne vlasti su potvrdile da je ekspresni putnički vlak iskočio iz tračnica, a nakon toga je na njega naletio teretni vlak iz suprotnoga smjera.

Maoisti najavili "crni tjedan"

Luksuzni ekspresni vlak putovao je iz indijske financijske i trgovačke prijestolnice Mumbaija.

Područje Zapadnoga Bengala uporište je maoističkih pobunjenika koji se na istoku Indije već više desetljeća bore za uspostavu komunističke države. Prije samo nekoliko dana su pobunjenici upozorili na "crni tjedan" koji će u saveznim državama trajati od petka do srijede.

"Strojovođa je čuo glasan udarac, što može biti znak da je prvo došlo do eksplozije. Istraga će razjasniti okolnosti nesreće te je li došlo do sabotaže", rekao je nakon nesreće Vivek Sahay, viši predstavnik indijskih željeznica.

Tri vagona potpuno uništena

I 14 sati od nesreće spasioci još uvijek pokušavaju iz vlakova izvući preživjele. Ozlijeđeni se helikopterima prevoze u obližnje bolnice. Stotine policajaca, vojnika i spasilaca je uključeno u potragu za preživjelima.

Glasnogovornik željeznice Soumitra Majumdar je kazao kako je pet vagona iskočilo iz tračnica zbog toga što je iščupan dio pruge. Tri vagona su tada pala na susjedne tračnice pa je na njih naletio drugi vlak. Tri vagona su potpuno uništena dok ih je još nekoliko oštećeno.

Maoisti preuzeli odgovornost

Šef savezne policije rekao je da je otrgnuto 46 centimetara tračnica, a maoisti su preuzeli odgovornost za napad. "Otkrili smo dva postera lokalne maoističke milicije blizu mjesta nesreće", kazao je direktor policije Zapadnog Bengala Bhupinder Singh te dodao kako su na posterima maoisti preuzeli odgovornost za napad.

U zadnjim mjesecima su ojačala nastojanja indijskih saveznih vlasti i vojske da slome otpor maoista na istoku Indije. Prije desetak dana su maoisti u eksploziji putničkoga autobusa u državi Chhattisgarh ubili 35 ljudi.

Indijski premijer Manmohan Singh je maoistički otpor, koji je započeo ustankom seljaka 1967. godine te se raširio na više od 20 saveznih država, nazvao najvećom unutarnjom prijetnjom Indiji. U posljednjih 20 godina je u borbi maoista za komunističku državu poginulo više tisuća ljudi. O snazi pobunjenika govori i podatak da su početkom travnja u napadu oteli 75 vladinih vojnika.

Pročitajte više