VIDEO Maras pred Plenkovićem: "Nekima mamica nije dala u vojsku"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKI sabor danas je na izvanrednoj sjednici potvrdio sedam novih ministara i dva potpredsjednika u vladi.

Tomu su tijekom prijepodneva prethodile sjednice sedam matičnih saborskih odbora na kojima je premijer Andrej Plenković predstavio kandidate za nove članove svoga kabineta, pa se na odborima raspravljalo o budućim ministrima, dok će se na plenarnoj sjednici, koja je zakazana za 17 sati, o njima samo glasati.

Tijek događaja:

18:00 Počelo je glasanje. Iskazano je povjerenje.

17:25 Odbori za vanjsku politiku i europske poslove u petak su podržali kandidata za novog ministra vanjskih i europskih poslova Gorana Grlića Radmana koji je najavio da će mu prioritet biti hrvatsko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020.

Grlić Radman, trenutni hrvatski veleposlanik u Njemačkoj, trebao bi naslijediti Mariju Pejčinović Burić koja odlazi na novu dužnost glavne tajnice Vijeća Europe. 

Naglasio je kako je trenutni prioritet predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2020. i ocijenio da hrvatska javnost nedovoljno percipira koliko je to važan zadatak za državu. 

17:05 U saboru će uskoro početi glasovanje o ministrima koji su dosad dobili podršku odbora, a to su svi osim Aladrovića, o kojem rasprava još uvijek traje. 

Maras se protivi da se prekine sjednica Odbora za rad, a premijer je otišao na glasanje. Sjednica kojom predsjeda Maras se nastavlja, a pojedini članovi Odbora također odlaze na glasanje u sabornicu. 

16:30 Plenković je uzvratio Marasu, opet ga nazvavši ucviljenim plačljivkom i stalkerom.

16:15 Okupljenima se obratio Gordan Maras, predsjednik Odbora za rad i mirovinski sustav. 

"U ovu situaciju smo došli zato što je ministar Pavić predložen za drugu poziciju u vladi, bez obzira na to što socijalni dijalog gotovo uopće ne postoji i bez obzira na to što imamo 750 tisuća potpisa za referendum o mirovinskoj reformi koja je na taj način doživjela fijasko.

Ova hrvatska vlada nosi etiketu korupcije i to najveću etiketu od 1990. godine. Mi cijeli dan ovdje nismo čuli od Plenkovića što misli o grijesima ljudi koji su otišli iz ove vlade. Nismo čuli ni što misli o naglo umnoženoj imovini gospodina Tolušića, ni o nekretninama ministra Marića. Građani RH u ovom trenutku ovu hrvatsku vladu vide kao najkorumpiraniju vladu od 1990.

Mi imamo jedan cjelokupan kolaps naše vlade, imamo godinu dana. Tko nama garantira da je ta vlada stabilna?

Najpoštenije za hrvatske građane bi bilo da raspišete prijevremene parlamentarne izbore. Hrvatski građani imaju pravu o tome odlučiti nakon tri godine i svih stvari koje su se dogodile u Republici Hrvatskoj. Tražim od vas ovdje da podnesete ostavku", kazao je Maras. 

16:10 Počinje sjednica odbora na kojoj će Plenković predstaviti novog ministra rada i mirovinskog sustava Aladrovića. Maras je odmah na početku pokušao isprovocirati Plenkovića. 

"Molim sve da budemo dostojanstveni, pogotovo one kojima mamica nije dala da idu u vojsku, ako ima takvih", rekao je Maras pred Plenkovićem.

Kandidat za ministra rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović uvodno se obratio Odboru. 

15:27 Odbor za obitelj, mlade i sport raspravlja o kandidatkinji za ministricu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Vesni Bedeković. "Obitelj je zajednica muškarca i žene", rekla je prvo Bedeković da bi se petnaestak minuta kasnije ispravila da je zapravo mislila na brak.

15:00 Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nakon pet sati rasprave većinom glasova podržao je Ivana Malenicu za novog ministra uprave te ministra financija Zdravka Marića za potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića za potpredsjednika vlade za vanjske i europske poslove i ljudska prava.

Skoro tri sata trajalo je rešetanje Božinovića pitanjima, a zastupnike je najviše zanimalo postupanje policije prema migrantima. On je ustvrdio da se Hrvatska uspješno bori s ilegalnim migracijama te da je sigurna zemlja, a odbacio je optužbe da hrvatska policija koristi "pushback" (nasilno vraćanje) prema migrantima.  Opširnije...

14:45 Predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika, Branko Bačić, rekao je da će izglasavanje povjerenja, koje je zakazano za 17 sati, kasniti i kako se nada da će početi najkasnije do 18 sati.

13:50 Marko Pavić dobio je potporu Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije da bude ministar.

13:45 Premijer Andrej Plenković na Odboru za europske poslove i vanjsku politiku predstavlja Gordana Grlića Radmana, kandidata za obavljanje dužnosti ministra vanjskih i europskih poslova.

12:29 Plenković na sjednici Odbora sad brani ministra Pavića koji mijenja ministarstvo. Tamo ga je prozvao SDP-ov Gordan Maras.

Plenković je izgubio živce odgovarajući Marasu. "Maras kao stalker ide od odbora do odbora. Pokazujete netoleranciju i netrpeljivost, osuđujete, presuđujete. Ne samo da ste bezobrazni, nego ne razumijete ništa", rekao je Plenković a onda se počeo i derati na Marasa.

"Plačljivko!" rekao je Marasu u jednom trenutku.

11:33 Plenković je na sjednici Odbora za poljoprivredu i odgovara na pitanja o predloženoj Tolušićevoj nasljednici Mariji Vučković. Ista ga procedura očekuje i za druge nove ministre. 

10:27 Plenković odlazi s Odbora. "Imat ćete priliku u saboru glasati ili ne glasati o novim ministrima", rekao je prije odlaska.

"Inače, Kopal ime sve certifikate", rekao je Plenković dok je ustajao. Naime, opozicija je ranije predbacila da se njegov savjetnik Kopal hvali da ima pristup tajnim podacima.

10:04 Grbin mu ne ostaje dužan. 

"Etiketu korupcije vam ne lijepim ja, nego ministri Kuščević, Tolušić i Marić", rekao je Plenkoviću između ostalog u odgovoru Grbin. 

10:00 Plenković je odmah napao Grbina. 

"Gospodine Grbin, niti ja niti vi nismo sud, da donosimo kategoričke zaključke o tome je li netko nešto prekršio ili ne. Za razliku od vašeg političkog pokušaja da stvarate atmosferu da je netko kriv, ja to nikad neću reći, baš nikada, zato što cijenim sustav i znam što je presumpcija nevinosti. Nikad nikome neću dopustiti da meni i mojoj vladi lijepi etikete i epitete koji imaju veze s korupcijom. Možete nas ne voljeti, možete nas mrziti, kao što to neki ovdje čine, ali nikad neću dopustiti da netko meni ili mojoj vladi lijepi etikete korupcije", rekao je Plenković.

09:55 SDP-ov Grbin predbacio je Plenkoviću da nove potpredsjednike vlade predstavlja zbog korupcije bivših ministara.

Na Odboru za poljoprivredu premijer Plenković predstavit će svoju kandidatkinju za ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, a potom će se na sjednici Odbora za regionalni razvoj i fondove EU raspravljati o novom ministru regionalnog razvoja Marku Paviću, dosadašnjem ministru rada i mirovinskog sustava koji nasljeđuje razriješenu Gabrijelu Žalac.

Na zajedničkoj sjednici Odbora za europske poslove i Odbora za vanjske poslove zastupnici će raspravljati o novom ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, koji će na mjestu ministra vanjskih i europskih poslova zamijeniti Mariju Pejčinović Burić koja odlazi na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe.

Zajedničku sjednicu održat će i Odbor za obitelj, mlade i sport te Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, koji će raspravljati o predloženoj ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesni Bedeković.

Potom će na sjednici Odbora za gospodarstvo biti predstavljen premijerov kandidat za ministra državne imovine Mario Banožić, koji zamjenjuje Gorana Marića koji je u ponedjeljak podnio ostavku.

Posljednji je sazvan Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koji će raspravljati o predloženom novom ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću.

Svakoga od novih članova predstavit će premijer Plenković, no u raspravama vjerojatno neće sudjelovati zbog velikog broja odbora koji zasjedaju.

Popodne glasanje o novim ministrima

U 17 sati trebalo bi početi izglasavanje novih ministara na plenarnoj sjednici, a oporba bi svoje kritike i nezadovoljstva mogla demonstrirati traženjem stanki, pa se očekuje da bi se i glasanje moglo odužiti.

 Odmah nakon izglasavanja novi ministri i potpredsjednici vlade trebali bi položiti prisegu.

Pročitajte više