VIDEO Prosvjed protiv SAD-a u Pjongjangu: "Postat ću glava rakete i uništiti američko gnijezdo zla"

Screenshot: YouTube
 
DESECI tisuća ljudi izašli su na ulice Pjongjanga u srijedu kako bi sudjelovali u masovnom državnom prosvjedu protiv SAD-a.
 
Prosvjed je organiziran kao odgovor na Trumpovu prijetnju da Sjevernu Koreju "čekaju vatra i bijes kakve svijet još nije vidio". Okupljena gomila nosila je propagandne postere te izvikivala slogane 
režima.
 
Sjevernokorejska novinska agencija KCNA nazvala je Trumpovu prijetnju "gomilom gluposti": "Normalan dijalog nije moguć s takvim nerazumnim čovjekom i tu djeluje samo apsolutna sila".
 
 
"Ne možemo tolerirati čopor vukova koji se pokušava riješiti naše nezavisnosti. Ako naš poštovani vrhovni vođa Kim Jong-un izda naredbu, ja ću postati nuklearna glava interkontinentalne rakete   koja će uništiti američko tlo, gnijezdo zla", izjavio je jedan od prosvjednika.
 
Nakon masovnog skupa, Sjeverna Koreja je objavila da će "plan za napad na američki teritorij Guam biti spreman do sredine kolovoza" te da "pažljivo razmatra plan o otvaranju vatre na područja oko 30-40 kilometara od Guama balističkom raketom srednjeg do dugog dometa Hwasong-12".
 
"Južna Koreja je spremna odmah reagirati na bilo kakvu provokaciju"
 
Japanski ministar obrane Itsunori Onodera izjavio je u četvrtak da Japan ima zakonsko pravo presresti raketu ispaljenu prema Guamu, prenijela je agencija Kyodo. Međutim, stručnjaci su izjavili da Japan "trenutno nije sposoban srušiti raketu koja bi letjela nad njegovim teritorijem prema Guamu".
 
Južnokorejska vojska je objavila da posljednje izjave Sjeverne Koreje o napadu na Guam predstavljaju prijetnju Seulu i savezu Seula i Washingtona. Glasnogovornik oružanih snaga Ron Jae-cheon rekao je da je Južna Koreja "spremna odmah reagirati na bilo kakvu sjevernokorejsku provokaciju". 

Pročitajte više