VIDEO Mreža brzih željeznica širi se svijetom kao alternativa letovima

Foto: EPA

PROŠLA JE 2018. godina bila dobra godina za sve ljubitelje putovanja vlakom, jer širom svijeta otvarane su nove brze linije, povezivani gradovi i skraćivane udaljenosti. Za putnike koji traže alternativu letovima, brza željeznica odlično je rješenje, piše CNN travel.

Guangzhou-Shenzen-Hong Kong Express Rail Link

U rujnu je otvoren i XRL ili Guangzhou-Shenzen-Hong Kong Express Rail Link. Radi se o 26-kilometarskoj brzoj liniji koja povezuje Hong Kong s kontinentalnom Kinom. Vlakovi kreću s nove hongkonške stanice West Kowloon i voze na 44 destinacije. Umjesto dva sata, putovanje od Hong Konga do Guangzhoua sada traje samo 47 minuta, a do Shenzena se stiže za 14 minuta. Izravno se iz Hong Konga jednom dnevno može putovati do Pekinga (devet sati) i Šangaja (osam sati).

U dosad nezabilježenom rješenju, stanica West Kowloon ima i granični prijelaz između Hong Konga i Kine, što znači da putnici ne moraju prolaziti dodatni pregled. Dijelom stanice tako upravljaju vlasti i policija iz kontinentalnog dijela Kina, pa putnici koji dolaze iz Hong Konga i dalje moraju imati kinesku vizu i putne dokumente da bi se ukrcali u vlak.

Pruga Tel Aviv – Jeruzalem

U rujnu je dijelom otvorena i pruga između Tel Aviva i Jeruzalema, prva elektrificirana linija. Trenutačno povezuje zračnu luku Ben Gurion, koja je smještena oko 20 km jugoistočno od Tel Aviva, sa stanicom Jerusalem-Yitzhak Navon. Putovanje traje oko 20 minuta.

Kad bude sasvim dovršena, izravna linija od Tel Aviva do Jeruzalema skratit će putovanje između dva grada s dva sata na manje od 30 minuta. Naime, vlakovi će se kretati brzinom od 160 km na sat. Bit će to alternativna ruta postojećoj od Jeruzalema do grada Jaffe, oko šest kilometara od Tel Aviva, koja traje oko sat i 40 minuta.

Pruga je trebala biti otvorena još 2008. godine, ali projekt je stalno kasnio. Kontroverzna je i odluka da se dvije sekcije pruge i to uglavnom podzemne, izgrade kroz Zapadu obalu, koju međunarodna zajednica smatra okupiranim palestinskim područjem.

Brza linija Tangier – Casablanca

Službeno je brza željeznička linija između marokanskih gradova Tangiera i Casablance otvorena prošlog mjeseca, a povezuje i glavni grad Rabat i Kenitru na sjeveru zemlje. Prugom će brzinom i do 322 km na sat prometovati francuski TGV vlakovi na kat.

Smješten na sjeverozapadu zemlje, Tangier je tradicionalno bio most između Europe i Afrike. Casablanca je najveći marokanski grad i gospodarsko središte. Dva grada udaljena su 340 kilometara, a putovanje novom prugom traje dva sata. Dosadašnja željeznica putovala je istom linijom gotovo pet sati.

Eurostar London – Amsterdam

Eurostar već dugo nudi dnevne linije od Londona do gradova kontinentalne Europe poput Pariza (dva sata i 16 minuta) i Bruxellesa (nešto manje od dva sata). U travnju 2018. Eurostar je prvi put počeo izravno povezivati London i Amsterdam, a putovanje traje tri sata i 41 minutu. Vlakovi voze dvaput dnevno, ali zasad nema povratnog putovanja istog dana. Naime, britanska i nizozemska vlada nisu se još dogovorile oko granične kontrole, a dogovor se očekuje tek krajem 2019. godine.

Pruga Baku – Tbilisi – Kars

Željeznička pruga Baku – Tbilisi – Kars (BTK) otvorena je 2017. godine i povezuje prijestolnice Azerbajdžana i Gruzije s drevnim turskim gradom Karsom. Dugačka je 826 kilometara. Tijekom 2019. godine ovom prugom krenut će vlakovi koji će putnike prevoziti iz Bakua sve do Ankare i Istanbula. Bit će to prva izravna linija između Azerbajdžana i velikih turskih gradova koja ne uključuje presjedanje u Gruziji. Proizvođač vagona i lokomotiva tvrdi da je maksimalna brzina 160 km na sat.

Iako trajanje putovanja još nije objavljeno, nema sumnje da će ova linija bitno skratiti udaljenosti u odnosu na postojeće veze. Trenutačno se od Bakua do Tbilisija putuje 40 sati uz mnoga stajanja, dok vlak od Bakua do Istanbula vozi otprilike tri dana.

Pročitajte više