VIDEO Na Aljasci pomor lososa, zbog visokih temperatura doživjeli srčani udar

Screenshot: YouTube/MyWay Alaska MWA

NAKON što su Aljasku ovoga ljeta zahvatile rekordno visoke temperature, stanovnici su u rijekama počeli primjećivati pomor riba, piše Alaska Public Media.

Stručnjaci smatraju da su zbog izuzetno visokih temperatura rijeke Kuskokwim lososi vjerojatno doživjeli srčani udar.

Rekordne temperature i srčani udar kod lososa

Početkom srpnja, kada je Aljasku zahvatio toplinski val i rekordne vrućine, temperatura vode u blizini područja Bethel bila je viša od 20 stupnjeva Celzijevih, što je najviša temperatura rijeke Kuskokwim ikada zabilježena početkom tog mjeseca.

Tijekom tog razdoblja, stanovnici koji žive duž donjeg toka rijeke Kuskokwim, prijavili su vlastima pomor lososa, odnosno viđenje većeg broja njih kako pluta nizvodno.

Naime, lososi nisu navikli na temperature iznad 20 stupnjeva Celzijevih.

"Ono što se vjerojatno dogodilo je da se metabolizam lososa ubrzao do te točke da su doživjeli srčani udar. Također, zbog toplije vode, više je i parazita koji napadaju losose", objasnio je biolog aljaskog Odjela za ribu i divljač, Ben Gray.

Pomor na više mjesta

Grey i njegov tim zaplovili su početkom srpnja rijekom Kuskokwim iz Bethela do Akiaka kako bi provjerili dojave građana. Uz put su izbrojili oko 20 mrtvih lososa.

Topla voda u rijeku dolazi iz oceana. U zaljevu Kuskokwim je tijekom ovog ljeta znalo biti i 10 stupnjeva iznad prosjeka, a svakom plimom topla se voda povuče u donji tok rijeke.

"Kasnije ta vode ide uzvodno i miješa se s hladnijom, zbog čega na nekim mjestima dostiže temperature od 20 stupnjeva Celzijevih", rekao je Grey.

Sredinom srpnja, stanovnici cijele regije Norton Sound izvijestili su o velikom broju mrtvih lososa grbavca koji su umrli na putu prema mrjestilištu, a istu pojavu građani su snimili i ovog mjeseca u državnom parku Kachemak Bay State Park.

Na videosnimci se vidi kako na površini lagune plivaju mrtvi lososi, koji su također bili na putu prema svome mrjestilištu; što znači da su umrli prije nego što su položili jaja.

Pročitajte više