VIDEO Nakon Indexove objave Plenković prihvatio ostavku Dalićke, ona traži istragu o mailovima

Foto: Index

PREMIJER Plenković je, zajedno s Martinom Dalić, izašao pred novinare u Banskim dvorima. Rekao je da je Martina Dalić podnijela ostavku, a on ju je prihvatio.

>> AFERA HOTMAIL IZ MINUTE U MINUTU Novinari ispred vlade čekaju ostavku Dalićke

>> OBJAVLJUJEMO NOVE MAILOVE Plenkovićev ured ih je dobio na dan kad je vlada hitno izglasala Lex Agrokor


Pogledajte snimku ostavke Martine Dalić:



"Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i ja smo odlučili da ona danas podnese ostavku na svoju dužnost", rekao je Plenković na početku press konferencije.

"Potpredsjednica je dala veliki doprinos, ne samo u gospodarstvu, nacionalnoj strategiji reformi i uvođenju eura, već i baveći se krizom i restrukturiranjem problema koji je došao na dnevni red vlade, da, to je kriza u Agrokoru", dodao je Plenković pa nastavio detaljno prepričavati kronologiju priče o Agrokoru.



"Prije godinu i pol dana vlada je držala konzistentan stav da je odgovornost u kompaniji isključivo na vlasniku i upravi kompanije. Nismo dopustili stvaranje atmosfere kaosa i širih problema za hrvatski financijski sustav. Istodobno, kao odgovorna vlada s tadašnjim koalicijskim partnerom, Mostom, koji je bio informiran o svim aktivnostima i na njihovu inicijativu angažirani su stručnjaci van državne uprave", rekao je Plenković.

"Dalić je konzultirala i ljude koji su mogli pomoći u kratkom roku s ekspertizom koja se nije mogla pronaći unutar državne uprave. Zakon o izvanrednoj upravi donesen je u zadnjoj sekundi. Računi u Agrokoru su bili blokirani, prijetila je velika kriza", dodao je Plenković.

Afera Hotmail za Plenkovića je "mala sjena"


"Ono što mi je žao što u tom procesu nije bilo malo više vremena i transparentnosti pa bismo izbjegli ove male sjene koje bacaju mrlju na izrazito, izrazito uspješan proces sprečavanja prelijevanja krize na ostatak gospodarstva i financijski sustav. Zato mi je žao što Martina Dalić napušta vladu", dodao je Plenković, kazavši kako "do kraja treba rasvijetliti sve aspekte ove priče".

"Sve što eventualno ne bude dobro, sve će se korigirati i rješavati. No temeljni cilj smo ovim zakonom i svime što se napravilo, objektivno gledajući, ispunili i napravili veliki uspjeh u interesu hrvatskog gospodarstva. Zahvaljujem Martini na suradnji", zaključio je Plenković.


Martina Dalić: Očekujem da se istraži tko je pustio fragmente mailova


"Kao što je premijer istaknuo, u dogovoru s njim podnijela sam neopozivu ostavku. U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti interesa oko Agrokora odjednom ispada da sam ja postala teret vladi, HDZ-u i premijeru, ja to nikako ne želim biti. Ja sam dobila politički zadatak, spriječiti da propast Agrokora povuče cijelu ekonomiju u recesiju. Taj zadatak bio je zadan dogovorom između HDZ-a i Mosta. Zadatak je proveden u djelo, uključujući i zadatak da nema troška za porezne obveznike. Agrokor je pred nagodbom. Očekujem da će ona biti uspješna i time će svi zadaci biti provedeni. Očekujem da se istraži tko je pustio fragmente mailova, to je kazneno djelo. Osobno nisam učinila ništa krivo ili, bože sačuvaj, nezakonito. No percepcija, a u politici je percepcija takva kakva je, rezultirala je da koalicijski partneri iskazuju nezadovoljstvo. Ne želim biti uteg ni vladi ni premijeru ni HDZ-u. Bit će i vremena i prostora u kojem će svatko objasniti svoju ulogu u slomu Agrokora", rekla je Dalić.

Pogledajte obraćanje Martine Dalić:



"Premijeru zahvaljujem na povjerenju, na radu u proteklih nešto manje od dvije godine, zahvaljujem svim kolegama na podršci koju su mi pružali, a najviše zahvaljujem premijeru na podršci. Želim premijeru i mojim, sada već bivšim kolegama, puno hrabrosti", zaključila je Dalić.

Nakon što su Plenković i Dalić izrecitirali svoje, povukli su se bez odgovaranja na novinarska pitanja.

Pročitajte više