VIDEO Njemački vicekancelar objavio video protiv antisemitizma, osudio Hamas

Screenshot: Twitter

Njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je danas da bi više čelnika u zemlji trebalo govoriti protiv antisemitizma, nakon što je prethodno objavio video koji je odmah postao viralan, a u kojem je zatražio veću solidarnost s Nijemcima židovskog porijekla. 

Habeck je rekao da se odlučio na obraćanje putem videa nakon razgovora sa židovskim prijateljima i vođama židovskih zajednica u Njemačkoj. Habeck je jutros rekao kako se nada da će pomoći "malo razmrsiti zamršene rasprave". Video je objavljen jučer navečer i do jutros je prikupio više od 5 milijuna pregleda.

Osudio terorističke napade Hamasa

U njemu je Habeck opisao slučajeve antisemitizma u Njemačkoj. Također je osudio terorističke napade Hamasa u Izraelu 7. listopada kao "neprihvatljive" i rekao da oni zahtijevaju "oštar politički odgovor".

Pozdravio je poruke solidarnosti s Nijemcima židovskog porijekla i osude Hamasa koje dolaze od nekih muslimanskih skupina u Njemačkoj. "Ali ne svih, od nekih previše neodlučno, mislim da ih je ukupno premalo", rekao je vicekancelar.

Habeck je također rekao da slučajevi antisemitizma među muslimanskim imigrantima u Njemačkoj ne bi trebali zamagliti činjenicu da postoje i mnogi drugi okorjeli antisemiti, posebno na krajnjoj desnici. "Iako se ekstremisti krajnje desnice sada suzdržavaju iz taktičkih razloga kako bi potaknuli huškanje protiv muslimana", naveo je Habek.

Potpredsjednica CDU-a: Habeck je poduzeo snažan nastup kao nitko drugi u ovoj vladi

Političari, uključujući one iz oporbenog konzervativnog bloka CDU/CSU, pohvalili su Habeckove primjedbe i jasnoću u gotovo 10 minuta dugom videoobraćanju. Karin Prien, potpredsjednica CDU-a, rekla je da je Habeck poduzeo "snažan, potreban nastup" u svom obraćanju "kao nitko drugi u ovoj vladi".

Na pitanje ne bi li kancelar Olaf Scholz trebao održati takav govor, Habek je rekao da svi trebaju doprinositi raspravi o antisemitizmu te da i kancelar tome doprinosi i to čini na svoje načine.

Pročitajte više