Video: Nokia 5800 - prva s ekranom osjetljivim na dodir

KAKO je bilo i najavljivano, Nokia je i službeno predstavila dugoočekivani mobitel s ekranom osjetljivim na dodir - Nokia 5800 XpressMusic.

Prvi touchscreen iz Nokije

Dugo je trebalo proći vremena da Nokia, kao najveći proizvođač mobitela, zakorači u svijet mobilne komunikacije s mobilnim uređajem čiji je ekran osjetljiv na dodir. Telefon je vrlo sličan određenom telefonu koji se nalazi na tržištu, a nije ga potrebno imenovati, ima 3,2 inčni ekran maksimalne rezolucije 640 x 360 piksela što je dovoljno za kvalitetan prikaz onoga što Nokia nudi.

Pohvala za kameru s Carl Zeiss optikom koja uz 3,2 MP nudi i autofokus i dvostruku LED bljeskalicu. Napomenimo kako je ovaj model Nokije, prvi s ekranom osjetljivim na dodir, posebno prilagođen za muziku te olakšava upotrebu mobitela baš s tom namjerom. Dobra opremljenost mobitela se nastavlja ugrađenom Wi-Fi povezivošću, GPS-om i brzom 3G mrežom te HSDPA.

Oprema poput konkurencije

Standardna memorija ovog uređaja je 8 GB što je moguće proširiti do maksimalnih 16 GB microSD karticom, no postoji jedna ozbiljna primjedba koja se odnosi na stylus. Čini se pomalo starom tehnologijom da bi se koristila u najnovijoj i prvoj Nokiji s ekranom osjetljivim na dodir. Naziv Xpressmusic krije uslugu "Comes with Music" koja će biti za kupce besplatna godinu dana, odnosno moći će skidati glazbu s Nokia Music Storea na tržištima u koje nije uključena Hrvatska (trenutno je samo SAD).

Skoro pa jeftin uređaj

Dizajn, i mogućnosti mogu se "nabrijati", no pravi test mobilnog uređaja krije se u njegovoj platformi što je u ovom slučaju Symbian S60 5th Edition. Kako će se pokazati Nokia u praksi bit će poznato nekoliko dana nakon prodaje koja bi trebala započeti početkom 2009. godine po cijeni oko 279 eura. Istina, mobitel je zaista toliko jeftin, no na tu cijenu je potrebno pridodati subvencije operatera, koje nisu toliko niske.

V.M.

Pročitajte više