VIDEO Novozelandska zastupnica krala odjeću. Snimljena je, dala je ostavku

Screenshot: Twitter

Novozelandska zastupnica podnijela je ostavku nakon višestrukih optužbi za krađu po trgovinama. Golriz Ghahraman iz Zelene stranke navodno je tri puta krala u dvije trgovine odjećom. Bivša UN-ova odvjetnica za ljudska prava ušla je u povijest 2017. kao prva izbjeglica u vladi Novog Zelanda. Kazala je kako se počela "čudno" ponašati zbog stresa. "Iznevjerila sam puno ljudi i jako mi je žao", dodala je. 

Ghahraman je kao dijete s obitelji pobjegla iz Irana i dobila politički azil na Novom Zelandu. Danas je podnijela ostavku nakon što su se na društvenim mrežama pojavile snimke s nadzornih kamera na kojima se vidi kako uzima dizajnersku torbicu iz butika u Aucklandu, piše BBC. 

"Ne mogu objasniti moje ponašanje"

42-godišnjakinja, koja nije optužena ni za kakav zločin, navela je u izjavi da njezini postupci nisu u skladu s visokim standardima ponašanja koje javnost očekuje od izabranih predstavnika. "Ne mogu objasniti moje ponašanje jer ni na koji način nije bilo racionalno. Nakon liječničke procjene shvatila sam da nisam dobro", rekla je, dodavši da se ne želi opravdavati. 

"Stručnjak za mentalno zdravlje je kazao kako je moje nedavno ponašanje u skladu s događajima koji uzrokuju stres i odnose se na prethodno neprepoznatu traumu", rekla je. Jedan od čelnika Zelene stranke James Shaw je reagirajući na njezinu ostavku kazao da je Ghahraman od dana kada je izabrana u parlament bila izložena prijetnjama seksualnim nasiljem, fizičkim nasiljem i prijetnjama smrću. 

Sudjelovala u propalestinskim prosvjedima

Ghahraman je već ranije progovorila o zlostavljanju koje je doživjela na internetu i uživo, a koje se temelje na njenom iranskom podrijetlu, spolu i javnim stavovima o raznim pitanjima. 

"Zbog nekih prijetnji na internetu sam morala nositi sigurnosni alarm i imati pratnju na putu do parlamenta i nazad", rekla je 2021. za nacionalnu televiziju TVNZ. Nedavno su je kritizirali zbog sudjelovanja u propalestinskim prosvjedima i zbog negativnog stava prema izraelskim vojnim akcijama u Gazi. 

Pročitajte više