Video: Obamin kult ličnosti

BARACK OBAMA još nije ni zasjeo u Bijelu kuću, a oko njega je već izgrađen kult ličnosti koji ponekad dobiva, najblaže rečeno, uznemirujuće oblike.

Nakon što su nedavno na Youtubeu "izronili" video-snimci na kojima predškolska djeca pjevaju o tome kako će uz Obamu promijeniti svijet, američka javnost je bila podijeljena. Za neke je to bilo dražesno i simpatično, a dio je u tome vidio sličnosti sa sletovima i sličnim manifestacijama u kojima najmlađi stanovnici Sjeverne Koreje iskazuju svoju vjernost Dragom vođi.

Mnogo veće kontroverze bi, međutim, mogao izazvati video-snimak koji su napravili učenici Akademije za urbano vodstvo u Kansas Cityju, srednje škole koja je financirana državnim novcem i djeluje pri Sveučilištu Središnjeg Missourija.

Učenici, organizirani kao paravojna formacija pod nazivom "Omladinska pukovnija" na snimci marširaju a potom ritualno iskazuju vjernost Obami, odnosno zaklinju se kako upravo radi njega nastoje postati odvjetnici, inženjeri i poduzetnici. Ritual uključuje i skandiranje Obamine izborne parole "Yes We Can" ("Mi to možemo"), kao i ponavljanje glavnih točki njegovog izbornog programa.

Kada su u pitanju ovakvi ritualni iskazi vjernosti predsjedničkom kandidatu jednostavno je nemoguće izbjeći usporedbe sa sličnim fenomenima iz prošlosti. Tu se kao uznemirujući primjer jednostavno nameće jedna velika sila koja je početkom 1930-ih bila u teškoj ekonomskoj krizi, nalik na onu koju danas prolazi i SAD, a kojoj se kao spasitelj pojavio karizmatski političar čije su pristaše, između ostalog, bile organizirane i u omladinsku paravojnu formaciju.

D.A.

Pročitajte više