VIDEO Objavljena snimka napada na muža Nancy Pelosi

Screenshot: YouTube

VIŠI sud u San Franciscu danas je objavio snimku napada na Paula Pelosija, supruga predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi. 

Napad su snimili policajci sa svojim tjelesnim kamerama kad su stigli u Pelosijev dom 28. listopada 2022. godine, kada je napadnut. Na snimci se vidi trenutak kaosa u kojem napadač David DePape čekićem napada muža Nancy Pelosi. 

Na snimci se vidi da Paul Pelosi i David DePape drže po jednu ruku na čekiću i da napadač drži za ruku Pelosija u trenutku kada su policajci otvorili vrata.

Policija: "Baci čekić". DePape: "Uh, ne"

"Baci čekić", kaže policajac. "Uh, ne", odgovara mu DePape koji zatim zgrabi čekić iz Pelosijeve ruke i napada ga. Policajci su potom uletjeli u kuću, svladali DePapea i stavili mu lisice.

Osim snimke s tjelesne kamere, sud je objavio datoteke koje uključuju zvuk iz policijskih razgovora s DePapeom, piše CNN, poziv Hitnoj Paula Pelosija dok je DePape bio u kući i video nadzorne kamere.

Odluka suda u Kaliforniji kojom se nalaže javno objavljivanje materijala uslijedila je nakon zahtjeva koalicije novinskih organizacija, uključujući i CNN.

DePapeovi odvjetnici usprotivili su se javnoj objavi snimki, navodeći da bi to "nepopravljivo oštetilo" njegovo pravo na pošteno suđenje. DePape se izjasnio da nije kriv za niz državnih i federalnih zločina povezanih s napadom, uključujući napad i pokušaj ubojstva.

Planirao oteti Pelosi i polomiti joj koljena ako mu ne bi rekla "istinu"

Podsjetimo, DePape je upao u kuću Pelosijevih i navodno vikao "Gdje je Nancy?". U razgovoru s policijom priznao je da je namjeravao pronaći predsjednicu Zastupničkog doma i držati je kao taoca.

"Rekao nam je da je planirao njenu otmicu. Kad bi mu rekla 'istinu', on bi je pustio, a ako bi 'lagala', slomio bi joj koljena", stoji u FBI-evom izvještaju. 

"Bio je siguran da Nancy ne bi rekla 'istinu'", dodaju. Nadalje, navodi se da je DePape rekao policiji da je Nancy Pelosi "vođa čopora" laži koje promiče Demokratska stranka. Rekao je policiji da bi drugi članovi Kongresa vidjeli da postoje posljedice za njihove postupke kada bi "Pelosi sa slomljenim koljenima bila dovučena u dvoranu Predstavničkog doma". 

Napadač na Pelosinog muža imao još meta. Među njima Bidenov sin, Tom Hanks...

Nedavno je objavljeno da je DePape policiji otkrio popis osoba koje su mu bile mete osim Pelosijevih. Planirao je napasti Huntera Bidena, sina predsjednika Joea Bidena, guvernera Kalifornije, Gavina Newsoma i glumca Toma Hanksa, rekla je policajka koja je razgovarala s njim u bolnici nedugo nakon napada.

Raniji sudski podnesak navodi da je DePape imenovao nekoliko istaknutih državnih i saveznih političara, njihove rođake i lokalnog profesora kao druge mete, no nije identificirao nijednog od njih.

Policajka je rekla da je DePape također govorio o teorijama zavjere koje su potaknule napad. Jedna od DePapeovih meta bio je Newson, demokrat i guverner Kalifornije od 2019. Druga meta bio mu je Bidenov sin Hunter. 

Biden je posljednjih godina bio politička meta na desnici, osobito nakon što je New York Post u listopadu 2020. objavio da je imao inkriminirajući mail između predsjednikovog sina Huntera i ukrajinskog biznismena.

Glumac Tom Hanks je u međuvremenu podržao Joea Bidena, pojavivši se uz njega na masovnom prikupljanju donacija 2020. DePape će biti izveden pred sud 28. prosinca.

Pročitajte više