VIDEO Rusija gomila vojsku, rakete, tenkove, brodove... "Ovo je bez presedana"

Screenshot: TikTok

GOMILANJE ruskih snaga u blizini ukrajinske granice ubrzano se nastavlja, sa svime, od podmornica i amfibijskih desantnih brodova u Crnom moru do balističkih projektila kratkog dometa, tenkova i haubica oko sjeveroistočnih rubova Ukrajine.

CNN javlja da je geolocirao i potvrdio autentičnost videozapisa tih pokreta na društvenim mrežama - iako ih vjerojatno ima mnogo više koji se ne promatraju.

Neki od videa dolaze iz službenih izvora, većina je s TikToka ili YouTubea. Analiziraju ih online promatrači i često nadopunjuju satelitske snimke.

Konvoji kod Belgoroda

Evo konvoja koji se kreće u blizini Belgoroda u zapadnoj Rusiji, odmah preko granice od glavnog ukrajinskog grada Harkova:

Postoji i mnogo drugih dokaza o vojnom jačanju u regiji Belgorod. CNN je geolocirao ove videozapise u selu Sereteno, oko 15 milja (24 kilometra) od granice. Snimljeni su u nedjelju i prikazuju tenkove koji se kreću kroz područje.

Noćni pokreti

Ruske snage također se kreću noću na tom području, a tenkovi se iskrcavaju iz vlakova.

 

Ovdje ima više snijega nego južnije -- CNN je geolocirao ovaj video u selo u blizini Belgoroda:

@user16ki560o55

 

♬ оригинальный звук - Равиль Аладинов

Tenkovi oko Voronježa

Čini se da područje oko Voronježa također postaje prilično krcato. Velika zbirka tenkova i borbenih vozila pješaštva snimljena je posljednjih dana iz vlaka koji je prolazio. Prema analitičarima, oni su dio ruske 1. gardijske tenkovske armije.

@raskolbas19810 #Украина #путин #война #зеленский ♬ оригинальный звук - user7573595603740

Helikopteri u blizini Belgoroda

U posljednjih nekoliko dana više video zapisa na društvenih mreža prikazuje dolazak helikoptera blizu ukrajinske granice. Mogli bi pružiti važnu zaštitu kopnenim postrojbama u slučaju ofenzive. Ovo su snimke u blizini Belgoroda:

Rusko gomilanje uključuje tenkove, borbena vozila pješaštva poznata kao BMP i samohodnu artiljeriju, kao što se vidi ovdje u vlaku na periferiji Belgoroda:

Puno opreme putuje južno od grada Kurska. CNN je geolocirao ovaj video, za koji se čini da je snimljen u subotu.

@dy0uv271wxdm

 

♬ MALINOVAYA LADA - GAYAZOV$ BROTHER$

Podrška projektilima i topništvom

Michael Kofman, ruski analitičar u CNA, neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u Virginiji, napominje da se jedinice u Kursku (kao što je 6. kombinirana armija) "kreću prema Belgorodu uz topničku podršku okruga". On kaže da se 1. gardijska tenkovska armija također počela kretati, "vjerojatno do kraja završne faze."

Posebno zabrinjava kretanje konvoja balističkih projektila kratkog dometa Iskander-M, koje se, čini se, pojačalo posljednjih tjedana u raznim dijelovima zapadne Rusije, piše CNN.

Raketni bacači blizu granice

Ruske i bjeloruske trupe započele su prošlog tjedna značajne zajedničke vježbe u blizini poljske granice, ali neke ruske snage su u pokretu mnogo kilometara od mjesta na kojem se vježbe održavaju i zauzele su položaje blizu mjesta gdje se susreću granice Ukrajine, Rusije i Bjelorusije.

CNN je geolocirao ovaj konvoj, koji uključuje raketne bacače, na mjesto oko 24 kilometra sjeverno od ukrajinske granice.

Rusko oružje i brodovi nastavljaju se približavati ukrajinskoj granici. Mjesta na kojima je oprema bila unaprijed postavljena na više od 161 kilometar od granice postupno su se praznila kako su jedinice napredovale.

"Trenutna vojna snaga Rusije u blizini Ukrajine je bez presedana", tvitao je Rob Lee s Odsjeka za ratne studije na King's Collegeu u Londonu. "Ovo nije poput prethodnih ratnih strahova ili gomilanja u proljeće 2021. Količina ruske zračne, kopnene i pomorske vojne moći u blizini Ukrajine sada je  daleko veća."

Pročitajte više