VIDEO Objavljene tajne snimke američkih nuklearnih pokusa, desetljećima su bile skrivene od javnosti

Screenshot: YouTube

AMERIČKA vlada otkrila je snimke stotina tajnih nuklearnih testova izvršenih za vrijeme Hladnog rata te ih objavila na YouTubeu, prenosi Independent.

Država je između 1945. i 1962. izvela 210 nuklearnih testova u pustinji Mojave u Nevadi te na nekoliko izoliranih pacifičkih otoka.

Snimke su bile na rubu raspadanja zbog nepravilnog arhiviranja


Američke nuklearne eksplozije snimljene su super brzim kamerama, a oko 10 000 snimki stajalo je oko 65 godina u vladinom arhivu. Otkrivene su zahvaljujući nastojanjima Nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore (LLNL), instituta za istraživanja u sjevernoj Kaliforniji.

Fizičar i stručnjak za nuklearno oružje Greg Spriggs i njegov tim digitalizirali su snimke i objavili ih na YouTubeu. Spriggs je izjavio da su to učinili "baš u pravo vrijeme" jer su snimke bile "na rubu raspadanja" zbog nepravilnog arhiviranja.

Spriggs kaže da su pronašli 6500 snimki i skenirali 4200, ali do sada su analizirali samo 400 do 500 snimki.

Većina informacija objavljenih u pedesetima je netočna


Nuklearno testiranje zabranio je UN sporazumom iz 1996., ali on nije stupio na snagu jer ga nije potpisalo nekoliko država, uključujući SAD.

"Otkrili smo da je većina informacija objavljenih u pedesetima netočna i trenutno otkrivamo činjenice o ovim detonacijama koje nikada prije nismo vidjeli", izjavio je Spriggs.

Pročitajte više