Video: Odgovor Rehnu i novi sastanak tek iza Uskrsa

IAKO su u javnosti sve glasnije prozivke kako hrvatska Vlada nije na vrijeme Bruxellesu dostavila odgovor o posredničkoj inicijativi, premijer Sanader danas je iz Banskih dvora javnosti kazao kako razlozi odgađanja sastanka ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije s europskim povjerenikom za proširenje, Ollijem Rehnom, nisu poznati.

Sanader je istaknuo kako će novi sastanak ministara vanjskih poslova biti iza Uskrsa. Rekao je, isto tako, kako se Hrvatskoj mora omogućiti da u EU uđe pod istim uvjetima kao i Slovenija, dakle s otvorenim graničnim pitanjem te je ponovio kako ne priznaje dvostruke kriterije oko ulaska u EU. Još jednom je naglasio kako se ne odustaje ni od tog da se pitanje granice riješi pred međunarodnim sudbenim tijelom.

Osvrnuo se i na ulazak Hrvatske u NATO, kazavši kako će Hrvatska danas u 9 sati po lokalnom vremenu u Washingtonu (za manje od jednog sata) i formalno biti primljena u taj savez, nakon predaje ratifikacijskih dokumenata te kako to predstavlja velik uspjeh naše vanjske politike.

Nema odgovora jer nema sastanka?

Povjerenik za proširenje Europske unije Olli Rehn odgodio je za danas zakazan sastanak s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije. Naime, povod za odgodu sastanka s Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom je činjenica da Hrvatska još uvijek nije odgovorila na posljednji prijedlog europskog povjerenika za proširenje.

Podsjetimo, Rehn je ponudio navodno kompromisno rješenje za spor između Hrvatske i Slovenije no pojedinosti novog prijedloga nisu izašle u javnost osim da je riječ o "detaljnom prijedlogu na kojem su radili pravni stručnjaci". Isto tako zna se kako je Rehn svojedobno opovrgnuo napise kako njegov prijedlog predviđa razdvajanje pitanja određivanja granične crte od prava Slovenije na pristup otvorenom moru. Također europski povjerenik za proširenje više je puta naglasio kako je moguće da Hrvatska dovrši pregovore do kraja 2009. godine jedino ako se pitanje blokade riješi u dogledno vrijeme. Isto tako Rehn je ponovi više puta da je nužno da Hrvatska nastavi s reformama, posebice u pravosuđu i brodogradnji.

Na današnjem sastanku trebalo se razgovarati o modalitetima unutar kojega bi djelovala "stručna skupina za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora" kao i o pitanjima nastavka hrvatskih pristupnih pregovora.

Slovenci predali odgovor jučer

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija izdalo je priopćenje u kojem stoji da je ministar Jandroković trebao predstaviti hrvatski prijedlog rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora i slovenske deblokade hrvatskih pristupnih pregovora.

"S obzirom da je sastanak odgođen, ministar Jandroković će hrvatski prijedlog predstaviti prvom sljedećom prilikom", stoji u priopćenju pa ostaje nejasan pravi razlog odgode sastanka. Isto tako nije poznato kada će se održati i novi krug pregovora.

Na kraju recimo kako je Slovenska strana, odnosno slovensko ministarstvo vanjskih poslova službeno potvrdilo kako su još jučer odaslali svoj odgovor Europskoj komisiji.

M.M./K.S.
Foto: Arhiva (AFP)

Pročitajte više