VIDEO Oluja na obali. Vjetar čupa stabla, dijelovi gradova pod vodom, golemi valovi

JADRAN je zahvatilo veliko nevrijeme.

 Za cijelu je obalu proglašeno upozorenje najvišeg stupnja - crveni meteoalarm, a vrijeme će, najavljuju meteorolozi, biti opasno. 

Snimke nevremena šaljite nam na desk@index.hr ili u inbox našeg Fejsa

DHMZ je za Istru, Dalmaciju i otoke označio crveni meteoalarm, što znači izuzetno opasno vrijeme. Crveni je alarm oglašen zbog olujnog, ponegdje i orkanskog juga uz udare do 130 kilometara na sat, uglavnom na otvorenom moru.

Uz takve udare juga DHMZ predviđa valove na otvorenom moru od četiri do šest metara.

Pogledajte snimke jakog juga na Ižu. 

Očekuje se i obilna kiša. 

Prognostički modeli predviđaju ekstremnu količinu oborina, piše Istramet. Odnosi se to pogotovo na područje Istre. Ponegdje bi u nekoliko sati moglo pasti kiše koliko padne u mjesec dana, pa postoji mogućnost poplava i bujica. 

Obilna kiša predviđa se i za gospićku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju. Za te je regije zbog obilnih oborina proglašen narančasti alarm. 

Jutros se dio Omiša našao pod morem, javila je Dalmacija danas. Nizak tlak i lunarna plima uz olujan i orkanski vjetar južnog i jugozapadnog smjera uzrokovali su rast razine mora, pa je veći dio Omiša završio poplavljen. Tijekom noći je na širem splitskom području bilo i kiše.

Otkazane linije

Hrvatski autoklub izvještava da su zbog vjetra u prekidu trajektne linije: Zadar-Preko, Brbinj – Zadar (Gaženica) – Brbinj, Biograd – Tkon, Sućuraj-Drvenik, Sumartin-Makarska,Trogir/Soline-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Split-Vela Luka-Ubli, Zadar (Gaženica) – Sestrunj – Zverinac – Molat, Zadar (Gaženica) – Bršanj – Rava – Mala Rava, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Stinica-Mišnjak, Lopar-Valbiska, Brestova-Porozina, Žirje-Kaprije-Šibenik, Prapratno-Sobra i katamaranske linije:

Milna-Rogač-Split, Dubrovnik-Šipan-Sobra, Zadar – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Božava – Brbinj, Zadar – Molat – Brgulje – Zapuntel – Ist, Zadar – Iž Mali – Iž Veli – Mala Rava – Rava, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar, Ubli -Vela Luka-Hvar-Split , Vis-Split, Korčula-Hvar-Split, Split-Bol-Jelsa, Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Cres-Rijeka; brodske linije: Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Vrgada-Pakoštane-Biograd, Zadar-Sali-Zadar, Zadar-Mail Iž-Mala Rava-Rava, Zadar-Preko, Mali Lošinj-Unije-Susak, Komiža-Biševo.

Trajekt na liniji 335 Prizna-Žigljen ne prevozi autobuse i kampere.

Zbog najave loših vremenskih uvjeta (olujno jugo) u nedjelju 06.12.2020. neće se moći obaviti putovanje na brzobrodskoj liniji 9141 Zadar-Pula. S obzirom na to da se za ponedjeljak 7.12. očekuju povoljni vremenski uvjeti, putovanje će se održati u ponedjeljak 7.12.2020. prema istom plovidbenom redu.

Kiša neumorno natapa Istru, rijeke bujaju, orkanski udari juga

Sukladno očekivanjima i meteorološkim upozorenjima, ekstremno vrijeme u nedjelju je zahvatilo Istru, piše Istramet.

Puše jako jugo, lokalno s olujnim i orkanskim udarima. Postaja u Labinu tako je zabilježila udar od čak 149 km/h, dok uz obalu jaka plima, valovi i vjetar uzrokuju probleme, naročito na istočnoj obali Istre.

Kiša i dalje neumorno pada na većem dijelu područja, a do 14:30 h najviše kiše palo je u Žužićima kod Tinjana, čak 99 mm. U tom su mjestu i vatrogasci imali pune ruke posla na ispumpavanju vode iz privatnih objekata.

Iznimno obilna kiša pala je na cijeloj Pazinštini, izdvojimo postaju u gradu Pazinu s 86 mm. Od ostalih postaja spomenimo Labin (60 mm), Vodnjan (55 mm), Buje (51 mm) i Rovinj (47 mm).

Rastu i vodostaji rijeka. Pazinska jama se začepila uz nagli porast razine vode, a voda je došla do Pazinskog krova koji više nije slap. S obzirom na to da se u nastavku dana očekuje još kiše, jaka poplava nije isključena.

Naglo jačanje vjetra prije fronte, dio Trogira pod morem

Nedjelja je donijela najjače jugo dosadašnjeg tijeka godine na dijelu Jadrana. Primjerice, najjači udari na Palagruži dosežu orkanska 143 km/h. U Splitu, prema službenim podacima DHMZ-a, udari dosežu 108 km/h, a na Zvjezdanom selu Mosor 104 km/h, piše Dalmacija Danas.

Do 14 sati glavnina oborina je pala na sjevernom Jadranu. Pojedine lokacije u Istri i na otoku Cresu dobile su preko 90 litara kiše po kvadratnom metru.

Dalmacija je do spomenutog termina dobila tek manje količine kiše, no hladna fronta brzo se približava s područja Italije, već je zahvatila otvoreno more, gdje ima jačih grmljavinskih pljuskova. Fronta će sljedećih sati zahvatiti veći dio Dalmacije donoseći prolazne neverine.

O toplini današnjeg dana najbolje govori podatak da su najviše dnevne temperature zraka čak u Zagori prelazile 15°C, a na jugu Dalmacije ponegdje je bilo ekstremno visokih 20°C za ovaj dio godine. Dolaskom hladne fronte malo će osvježiti, a večeras je iznad 1300 metara moguć snijeg. Jugo će zamjetno oslabiti.

Bujice oko Splita

Obilna kiša pada u Splitu, uključujući Poljud gdje je travnjak već natopljen kišom.

Jugo je danas u Splitu puhalo s udarima do 108 km/h. Dok je veći dio dana bio suh, u ranu večer počela je kiša, a povremeno je bilo i pljuskova, piše Dalmacija Danas.

Prva intervencija splitskih vatrogasaca vezana uz današnje nevrijeme dogodila se iza 17 sati. Jedno vozilo DVD-a Split i jedno vozilo JVP-a Split intervenirali su pokraj hotela Park na Bačvicama, kada je uslijed olujnih udara juga pao veliki bor s južne strane hotela na šetnicu i cestu.

Sreća je u nesreći što u tom trenutku nije bilo ni pješaka ni automobila.

Vakula: Vrijeme će biti opasno

Velike je probleme najavio i HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. 

Vrijeme uoči ovogodišnjeg zaštitnika pomoraca za njih i ostale na Jadranu nije bilo povoljno, a na sam, također iznadprosječno topli, spomendan bit će još nepovoljnije, čak opasno - objavljena su upozorenja crvenog, najvišeg stupnja, upozorava Vakula.

Veći dio dana puhat će jako i olujno jugo, ponegdje i orkansko, pa će more biti većinom jače valovito, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana moguće čak i uzburkano, a mjestimice će pasti i obilna kiša. U sjevernijim hrvatskim krajevima za mnoge će biti znatno povoljnije iako uz južinu ne posvuda tiho i suho.

I u manje toplom novom tjednu povremeno će padati kiša, i dalje češća i obilnija na Jadranu i područjima uz njega, a u gorju će vrlo vjerojatno gdjekad biti i snijega. Na Jadranu će nastaviti prevladavati umjereno i jako jugo, a uz obalu sjevernog dijela istočnjak i bura.

Pročitajte više