RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

VIDEO Oluja potopila Jadran: Vjetar čupao stabla, more poplavilo gradove...

Foto: Dalmacija Danas, Ivo Cagalj/PIXSELL, Hrvoje Jelavic/PIXSELL,Dusko Jaramaz/PIXSELL, Video: Brač Online

JADRAN je danas pod crvenim upozorenjem Meteoalarma. Dubrovačke vlasti izdale su posebno upozorenje za građane, a već od jutra neke istarske rive su pod vodom.

> Vaše slike i snimke vremenskih (ne)prilika šaljite nam na desk@index.hr Navedite vrijeme i mjesto snimanja.

Slično vrijeme je i u Dalmaciji. Već do 12 sati pale su vrlo obilne oborine u dijelovima Dalmacije.

Posljednja 24 sata u Veloj Luci pale su čak 222 litre kiše po kvadrantom metru, što znači da je u samo jedan dan pala skoro dvostruka prosječna mjesečna količina oborina. Obilne oborine izazvale su bujice, ima i poplavljenih podruma, javlja Dalmacija Danas.

Olujno nevrijeme trajalo je čitav dan, a slično će biti i u srijedu ujutro. Tek u četvrtak će se vrijeme smiriti, ali već u petak se najavljuju nove padaline.

TIJEK DOGAĐAJA

20:30 U prekidu su brojne trajektne i katamaranske linije.

"U prekidu su:

trajektne linije: Valbiska-Merag, Brestova-Porozina, Biograd – Tkon, Zadar – Preko, Zadar – Brbinj, Prizna – Žigljen, Split-Supetar, Split-Stari Grad, Lopar-Valbiska, Prapratno-Sobra, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Vela Luka-Ubli,Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Soline - Drvenik Veli - Drvenik Mali, Split-Rogač,Biograd – Tkon, Split- Vis, Ploče-Trpanj, Orebić-Dominče.

brodske linije: Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Korčula-Orebić, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Milna-Rogač-Split, Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd na Moru, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar,Zadar-Mali Iž-Veli Iž-Mala Rava-Rava,

katamaranske linije: Zadar-Sali-Zaglav-Bršanj-Zadar, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Korčula-Hvar-Split, Ubli - Vela Luka - Hvar - Split, Vis-Split, Split-Bol-Jelsa, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Dubrovnik-Mljet-Lastovo, Rijeka-Rab-Novalja, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Žirje-Kaprije-Šibenik", javlja HAK.

20:10 Visoki valovi prekinuli su katamaranski promet prema Korčuli, a stanje će biti bolje tek u drugom dijelu srijede. Dijelovi otoka u posljednja 24 sata primili su preko 100 litara kiše po kvadratnom metru. Obalno područje otoka pogodila je velika ciklonalna plima. Velik dio rive u Veloj Luci našao se pod morem, no čini se da je najdramatičnije u uvali Zavalatica, piše Dalmacija Danas.

"Veliki most je četiri metra iznad mora u normalnoj situaciji, a sada se svako malo nalazi pod morem zbog plime i valova. Mali most je konstantno pod morem i uopće se ne vidi, kao da ne postoji. Ljudi zbog toga ne mogu ući u svoje kuće", kazala je žena od tamo.

20:00 Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović kazao je kako su vatrogasci na području Dubrovačko-neretvanske županije dosad intervenirali više od 70 puta. Većina intervencija se odnosi na rušenje stabala, a u Stonu su intervenirali i zbog podizanja mora. Do plutanja objekata nije došlo.

19:00  Jaka kiša praćena snažnim udarima vjetra od ranog poslijepodneva pada u cijeloj Istri, posebice na jugu poluotoka - u Puli, Medulinu i Vodnjanu , ali ne stvara veće probleme, navodi istarski meteo portal Istramet. 

Prema podatcima Istrameta, od ponoći do 11 sati najviše kiše palo je u Vodnjanu, Marčani, Puli i Medulinu, obilnijih 36 mm, a do 17 sati kiše je napadalo gotovo 40 mm.

 U Labinu je, prema Istrametovim mjernim postajama, zabilježeno najviše padalina u Istri - čak 54 mm, u Pazinu 30 mm te u Rovinju 31 mm. Osim obilne kiše, plima je na području Istre vrlo izražena, a zbog vode na kolniku naselja Antenala nedaleko od Novigrada prometovalo se otežano.

Jaki udari vjetra sve su snažniji i izraženiji, no po riječima županijskoga vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca, stanje na terenu još nije alarmantno.

"Sve je još pod nadzorom, nema posebnih intervencija premda ih očekujemo tijekom večeri jer su udari vjetra sve jači i snažniji", rekao je Kozlevac.  

Dolores Brenko Škerjanc iz pulske Lučke kapetanije izjavila je kako nemaju nikakvih dojava o havarijama na moru te je pozvala sve nautičare i ribare da ne plove dok traju takvi vremenski uvjeti. Istarska policija javlja kako se na području Policijske uprave tijekom dana dogodilo šest prometnih nesreća, sve s materijalnom štetom, bez ozlijeđenih osoba.

"Što se tiče dojava vezanih za nevrijeme, do 18,30 sati primljene su četiri dojave o padu stabala na prometnice, i to kod Bala, Medulina, na području Šišana te na cesti Fažana-Vodnjan, no promet teče bez teškoća.

Osim toga, jutros je evidentirano i jedno oštećenje vozila u Pješčanoj uvali, gdje se podignuo šaht u koji je udario automobil", izvijestila je glasnogovornica istarske Policijske uprave Suzana Sokač.

18:25 Olujno jugo poplavilo je i otok Brač. Evo jedne snimke iz Postira na otoku Braču koju je objavio Brač Online.

18:15 Meteorolog Zoran Vakula je otkrio kakvo nas vrijeme čeka idućih dana. U četvrtak bi se sve trebalo smiriti. Opširnije.

18:05 Kako nam javlja čitatelj, u Komiži na Visu je nestalo struje.

17:55 Puno je problema u Splitu, stabla padaju po cesti i automobilima.

17:20 Javna vatrogasna postrojba (JVP) Splita do ranog popodneva imala je desetak intervencija na terenu, uglavnom je uklanjala polomljena stabla s prometnica ili imovine građana. Osim njih, na gradskom su području na terenu pet puta bili i njihovi kolege iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) iz Splita te tri puta vatrogasci DVD-a iz Žrnovnice.

Hina od zapovjednika splitske Javne vatrogasne postrojbe Ivana Kovačevića doznaje kako su dosad utvrđene veće štete na dvama vatrogasnim vozilima, a četiri manje štete na osobnim automobilima građana. Jaki vjetar iščupao je lim na zgradi Doma mladih te dio fasade na Zdravstvenoj školi, zbog čega popodne nije bilo nastave. Srećom, nema dojava o ozlijeđenima.

Zbog opasnosti od pada stabala, za promet je zatvorena Pojišanska ulica, od raskrižja s Osječkom do raskrižja s Ulicom slobode, a promet se preusmjerava.  U prekidu su katamaranske i trajektne veze.

Ravnateljstvo Civilne zaštite priopćilo je kasno popodne da je oko 15 vozila oštećeno od pada stabala i grana te ostalih predmeta. S obzirom na to da se, prema najavljenoj vremenskoj prognozi, krajem dana očekuju još jači udari vjetra savjetujemo građanima da automobile, ako je moguće, parkiraju na zaštićenim mjestima kako bi izbjegli štetu, da budu oprezni prilikom sudjelovanja u prometu i prate vremensku prognozu te da u slučaju jakog vjetra ne izlaze iz domova ako ne moraju, navodi se u priopćenju.

17:15 Stigle su i slike iz Šibenika.

17:00 More je poplavilo i Vodice.

16:40 Trenutno u Dubrovniku

16:20 Policija je izdala novo važno priopćenje. Opširnije

16:10 Iz Kaštela dolazi snimka koja najbolje pokazuje razornu moć oluje.

15:50 U Splitu je zatvorena ulica.

"Obavještavamo Vas da je zbog opasnosti od pada stabla za promet zatvorena Pojišanska ulica, od raskrižja s Osječkom do raskrižja s Ulicom Slobode, a promet se preusmjerava", objavila je policija.

Također, jedno je stablo palo po parkiranim automobilima.

15:20 Olujno nevrijeme pravi velike probleme u prometu.

Ovo je izvješće HAK-a objavljeno nešto nakon 15 sati.

"Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene se:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostala vozila je državnom cestom (DC3) kroz Gorski kotar),

brza cesta Solin-Klis (DC1).

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi.Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima ne cestama", piše HAK.

15:05 U Omišu je potop. Opširnije

14:35 Vatrogasci su zaprimili veći broj dojava zbog stabala koja padaju po prometnicama u Dubrovniku i u okolici grada. U Dubrovniku na meteorloškoj stanici Petka izmjeren je udar juga od čak 143 km/h. Više pročitajte ovdje.

14:30 Ovakva je situacija na otoku Krapnju.

14:29 Oluja je potopila i Split, lete stabla, kontejneri. Pala je fasada s jedne škole. Opširnije.

14:25 Ovo je snimka s Bola na Braču od nedavno.

14:13 Veliki problemi su i na šibenskom području.

Nakon jutrošnjeg neverina koji je zahvatio otok Murter, Pirovac i okolicu još izraženiji razvio se poslijepodne na jugu kod Rogoznice i uz grmljavinske pljuskove tom području za kratko vrijeme donio čak 30 litara kiše po metru četvornome. Nestabilno i promjenljivo vrijeme nastavit će se i tijekom večeri te osobito u drugom dijelu noći i sutra tijekom dana, kada lokalno može biti i izraženijih oborina praćenih grmljavinskim pljuskovima. Levanat će u noći zamijeniti jugo koje će brzo jačati na jako te na udare olujno. Udari sredinom dana na moru mogu dosegnuti brzine i do 130km/h, zbog čega je Meteoalarm izdao najviše crveno upozorenje za morski dio županije, te narančasto za obalni dio, javlja šibenik-meteo.

14:06 Na Korčuli olujni vjetar ruši stabla.

13:45 Ovako izgleda situacija na Visu. 

13:32 Pod jakim refulima vjetra u Uvali Lapad sidro jedrilice jedva drži brod i veliko je pitanje hoće li izdržati. Nije poznato ima li koga na brodu s njemačkom zastavom. Riječ je o jedrilici koja je već nekoliko dana usidrena u Uvali Lapad. Nije jasno zašto je skiper i dalje odlučio ostati na sidru na ovoj lokaciji s obzirom na točnu vremensku prognozu koja je najavljivala vrlo jako jugo za danas, piše Dubrovački dnevnik.

13:30 Jugo je otpuhalo fasadu sa splitske Zdravstvene škole. Riječ je o školi koja je izgrađena prije nekoliko godina. Jugo je danas otpuhalo značajan dio fasade, nastava je otkazana.

13:25 Ovako jutros izgleda Dalmacija. Dio Trogira je pod vodom.

13:20 "Poštovani sugrađani, Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje za dubrovačko područje za danas, utorak 12. studenog 2019. Navedeno upozorenje odnosi se na mogućnosti oštećenja konstrukcija, rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Također zbog velikih količina oborina koje se predviđaju postoji mogućnost poplava. Iz svega gore navedenog sve službe Grada Dubrovnika stavljene su u stanje pripravnosti. Ovim putem Vas molimo da budete svjesni opasnosti te da obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća", poručili su iz Grada Dubrovnika u priopćenju objavljenom na web stranicama.

Dubrovački dnevnik objavio je kako je u Dubrovniku, na stanici Petka, izmjeren udar juga od čak 143 km/h.

13:15 U Dalmaciji puše najjače jugo ove godine. U Dubrovniku je jugo na granici orkanskog prosjeka. DHMZ u 12 sati javlja prosjek od čak 30 m/s, a najjači udari dosežu 142 km/h. Valovi dosežu nekoliko metara, piše Dalmacija Danas.

Uz visoke valove, koji su iz sata u sat sve viši u cijeloj Dalmaciji, sve je intenzivnija ciklonalna plima. Primjerice, u Splitu je tlak zraka pao na 997 hPa na razini mora i pao je za više od 3 hektopaskala posljednja tri sata. Tako su u Splitu poplavili niži dijelovi obale, na Bačvicama more prodire sve do kafića. Vrlo je slična situacija drugdje; u Omišu, Trogiru, na otoku Hvaru…

13:10 Istarske ulice od jutros su pod vodom. Ništa bolje nije ni u Dubrovniku. Opširnije

12:30 MUP je izdao važno upozorenje za Dalmaciju. Opširnije.

12:30 Pogledajte kako je jugo jutros izgledalo na Sušku. A popodne se očekuju olujni udari. Opširnije

Pročitajte više