VIDEO Orka ubila veliku bijelu psinu pa joj pojela jetru. Napad je snimljen

Screenshot: BBC

Usamljeni kit ubojica, poznat kao orka, snimljen je kako lovi i ubija veliku bijelu psinu. Znanstvenici tvrde kako je to bio napad "bez presedana" i da pokazuje iznimne vještine kitova ubojica. Već su prije uočene dvije orke kako zajedno love i ubijaju morske pse, uključujući i velike bijele psine, u blizini obale Južne Afrike.

"Ali ovo nas je uhvatilo nespremne", kazala je biologinja za morske pse dr. Alison Towner sa Sveučilišta Rhodes u Grahamstownu u Južnoj Africi. Ona i njezini kolege su nakon višegodišnjeg proučavanja objavili detaljan i jeziv prikaz svojih novih opažanja u časopisu African Journal of Marine Science.

Napad, koji je snimljen prošle godine, izveden je "solo" i bio je "brz". Mužjak kita ubojice ubio je morskog psa i pojeo njegovu jetru, sve u manje od dvije minute. Znanstvenici su 2022. prvi put snimili dronom dva mužjaka kita ubojice kako zajedno love velike bijele psine. 

"Morski psi su očajnički pokušavali izbjeći grabežljivce"

Znanstvenici su zatim izvijestili da su životinje, koje su dobile nadimke Port i Starboard jer su im leđne peraje savijene u suprotnim smjerovima, "pokazivale sklonost vađenju i konzumiranju jetre morskog psa".

"Tijekom napada, morski psi bi kružili oko kitova ubojica, u očajničkom pokušaju da izbjegnu grabežljivce", prisjetila se dr. Towner. U ovom novoprijavljenom napadu, Starboard je lovio sam. Znanstvenici su opisali kako je kit ubojica zgrabio lijevu prsnu peraju mladog morskog psa dugog 2.5 metara i nekoliko puta gurnuo naprijed prije nego što mu je na kraju izvadio utrobu.

Znanstvenik za morske sisavce dr. Luke Rendell sa Sveučilišta St. Andrews smatra kako je riječ o "dobrom opažanju" ponašanja životinje. "Zanimljivo je da je to bila samo jedna životinja i koliko vještine pokazuje u borbi s morskim psom - nabijajući ga u bok i hvatajući prsnu peraju kako bi se držao podalje od tih velikih, gadnih čeljusti", kazao je za BBC

"Veliki bijeli morski pas je dobra, velika koncentracija hrane, pa možda nije iznenađujuće da su neke populacije, gdje se ti morski psi pojavljuju u dovoljnom broju, naučile to iskoristiti", dodao je. Postavlja pitanja o tome kako bi ponašanje kitova ubojica moglo utjecati na populacije morskih pasa u tim područjima.

Kitovi bi mogli unijeti toksine i metale iz mesa morskog psa

Znanstvenici ne znaju što pokreće takvo ponašanje, ali dr. Towner je naglasila kako postaje očito da "ljudske aktivnosti, poput klimatskih promjena i industrijskog ribolova, vrše značajan pritisak na naše oceane". Moglo bi biti i zdravstvenih posljedica za kitove ubojice koji love morske pse, uključujući unos toksina i metala iz mesa morskog psa.

"Poremećaji u ravnoteži vrhunskih predatora mogu utjecati i na druge vrste. Ugroženi afrički pingvini mogli bi se suočiti s povećanom grabežljivošću morskih tuljana ako ih ne pojedu bijeli morski psi", najavila je dr. Towner. 

Dr. Rendell tvrdi da nije bilo načina da se zna je li ponašanje novo ili je jednostavno opaženo prvi put. "Ali ono što se doista ističe jest koliko su te životinje vješti lovci", napomenuo je. Zaključio je kako je svako otkriće u interakcijama između orki i morskih pasa bilo "fascinantno".

Pročitajte više