VIDEO Pogledajte kako bi izgledala Zemlja da možemo vidjeti stakleničke plinove

Screenshot: NASA

POZNATO je da se zbog ljudskih aktivnosti rekordnom brzinom povećava razina ugljikovog dioksida u atmosferi, što doprinosi zagrijavanju planeta i klimatskim promjenama. No staklenički plinovi su bezbojni, odnosno ne možemo vidjeti koliko su obuhvatili i zagadili naš planet. Možemo to samo pokušati zamisliti ili, kako je pokušala NASA, vizualizirati njihovo kolanje atmosferom. 

NASA je objavila tri videosnimke (za tri svjetske regije) koje pokazuju na kojim se područjima ispušta većina stakleničkih plinova i kako se proces razvija, odnosno mijenja tijekom godine dana. Snimke prikazuju ispuštanje CO2 u 2021., s emisijama obojenima u narančasto za fosilna goriva, u crveno za izgaranje biomase, u zeleno za kopnene ekosustave i u plavo za oceane. 

 

Pogledajte kako se emisije fosilnih goriva šire kako mjeseci prolaze  

Plave točke pokazuju gdje se ugljik u velikoj mjeri apsorbira u oceanu, a zelene na kopnu. Bilo bi dobro obratiti pozornost na nekoliko stvari u gornjem videu, poput žarišta zagađenja u sjeveroistočnom dijelu SAD-a i zelenog pulsiranja amazonske prašume dok drveće apsorbira ugljik tijekom dana, piše Science Alert.

Vidimo i kako narančasta boja dominira atmosferom, odnosno kako se emisije fosilnih goriva šire kako mjeseci prolaze da bi na kraju obavile cijeli planet. Drugi video (dolje) prikazuje Europu, Bliski istok i Afriku. Tu se mogu vidjeti veće koncentracije emisija fosilnih goriva koje dolaze iz europskih zemalja i Saudijske Arabije. Postoji i manje primjetan oblak crvenih emisija iz Afrike. 

Na trećoj vizualizaciji (video dolje) vidimo Aziju i Australiju. Tu možemo primijetiti kako značajna količina zagađenja zamračuje Peking u Kini, dok iz Australije, s relativno niskom gustoćom naseljenosti, stiže jako mala razina emisija fosilnih goriva. 

Pročitajte više