VIDEO Ovo je bolnica u Finskoj

Screenshot: JKMM ARCHITECTS/Facebook

VIŠE od 40 godina Finska nije izgradila nijednu potpuno novu bolnicu, a onda je u siječnju 2021. u gradu Jyväskyli, oko 270 kilometara sjeverno od Helsinkija, otvorena bolnica Nova. Ovaj umnogome revolucionarni zdravstveni kompleks, čija je izgradnja trajala pet godina, stajao je 500 milijuna eura i pružat će specijalističku skrb za 275.000 stanovnika središnje Finske te primarnu zdravstvenu skrb za 56.000 građana Jyväskyle.

Ono što bolnicu Nova čini vjerojatno jedinstvenom ne samo u Finskoj je strategija "pacijent na prvom mjestu", što znači da su dizajn prostora, funkcionalne postavke i kompletna usluga fokusirani na pacijenta i njegovo iskustvo. Bolnica objedinjuje primarnu i specijaliziranu zdravstvenu zaštitu u istoj zgradi i pružaju se sve vrste zdravstvenih usluga.

"Pacijent na prvom mjestu"

Strategija "pacijent na prvom mjestu" možda je najvidljivija u tome što nema posebnih radnih prostorija za zdravstveno osoblje, njih ukupno 3000, nego liječnici i medicinske sestre dolaze u sobu kod pacijenta. Osim toga, projektanti i arhitekti tražili su sasvim novi funkcionalni koncept i stvorili prostor potpuno drukčiji od tradicionalnih bolnica.

"Nismo htjeli da se posjetitelji osjećaju kao da dolaze u bolnicu, nego da imaju osjećaj da su u šoping-centru. Naša je ideja vodilja bila da sam prostor ne izaziva nezdrav osjećaj, dakle da se posjetitelji ne osjećaju bolesno samo zato što se nalaze u zdravstvenoj ustanovi", rekao je Juho Pietarila iz arhitektonskog ureda JKMM, koji je osmislio cijeli projekt.

Regionalne vlasti donijele su 2012. godine odluku o gradnji nove bolnice u Jyväskyli. Bila je to najveća javna investicija u povijesti u središnjoj Finskoj. Za partnere su odabrani arhitektonski uredi JKMM i EGM. Gradnja je započela 2016. godine, a prve pacijente bolnica Nova primila je u siječnju 2021.

Još od početka 50-ih godina prošlog stoljeća europske su bolnice, pa tako i finske, arhitektonski uglavnom izgledale kao tornjevi sa širim podnožjem, što je odražavalo zdravstveni koncept usredotočen na dugotrajni boravak pacijenata u ovakvim ustanovama. Što je broj kreveta bio veći, to je toranj imao više katova.

Poput trgovačkog centra ili aerodroma

Međutim, zdravstveni i bolnički koncepti su se promijenili i danas je cilj svake bolnice maksimalno skratiti boravak pacijenata u krevetima. U Skandinaviji je prosječno trajanje bolničkog liječenja spušteno na samo dva dana. Zbog toga se moderne bolnice poput Nove usredotočuju na zdravstvene procese, a ne toliko na krevete. Zato Nova nema jednu golemu zgradu, nego je podijeljena na četiri zasebne jedinice. To su: akutna bolnica (operacije i specijalistička skrb), hotel (bolesničke sobe), zdravstveni shopping mall (ambulante) i tvornica (logistika).

"Bolnica Nova je modernija i funkcionalnija od stare bolnice. Sve se nalazi u istom objektu i kretanje po bolnici je olakšano. Odjeli nose oznake prema zgradama i katovima, dakle C3 znači zgrada C, treći kat. Oko bolnice ima dovoljno parkirnih mjesta i nema gužve. Dizajn zgrade je jasan i jednostavan, za razliku od stare bolnice u kojoj se lako izgubiti", napisala je pacijentica Esme Oksanen na Googleu.

Model bolnice Nova sličan je trgovačkim centrima i zračnim lukama. Sve bolničke funkcije organizirane su kroz dugi atrij. Prilikom projektiranja bolnice razvijen je jedinstveni finski koncept "vruće" ili akutne bolnice, što znači da su sve akutne funkcije smještene u jednu optimiziranu funkcionalnu jedinicu (hitna služba, dijagnostika, jedinice intenzivne njege i kirurgija).

Akutna služba zauzima samo 25% ukupne površine bolnice. Ključne funkcije moderne bolnice tako su raspoređene na mnogo kompaktniji i učinkovitiji način u usporedbi sa starim bolnicama. Kritični pacijenti tako se mogu brzo prebacivati do operacijskih dvorana. Razvijen je i novi model za ambulantne odjele koji su osmišljeni kao zdravstveni shopping mall u kojem je svih 360 soba za preglede raspoređeno duž glavnog unutarnjeg atrija.

Pacijenti ostaju u istoj ordinaciji umjesto da se sele iz jednog dijela bolnice u drugi. Komunikacija među medicinskim osobljem uvelike je poboljšana tako što se liječnici i medicinske sestre sastaju u zajedničkom radnom prostoru iza ambulantnih jedinica. Tako se medicinskim stručnjacima različitih specijalnosti omogućuje međusobno savjetovanje, čime se osigurava cjelovitija procjena svakog pojedinog pacijenta.

Fleksibilnost

Što se tiče logistike, cilj je bio postaviti je jednako učinkovito kao u tvornicama i maloprodajnim trgovinama. Inovativno promišljanje logistike i dostavnih procesa omogućilo je smanjenje operativnih troškova bolnice za 10%. Budući da su dvogodišnji operativni troškovi jednaki ukupnim troškovima izgradnje nove bolnice, dugoročne uštede nisu nimalo zanemarive.

Kako bi omogućila i buduće promjene, Nova je dizajnirana da bude što je moguće fleksibilnija. Ova fleksibilnost proizlazi iz modularne strukture zgrade, standardiziranih prostornih jedinica i tehničkih načela. Kako se zdravstvena njega bude mijenjala, zgrada će biti spremna za promjene.

"Tako sam ponosan na našu novu centralnu bolnicu! Kad već moram čekati na hitni prijam, više volim čekati u ovakvom prostoru. Drveni interijer, pozornost posvećena detaljima, sve lijepo za oko. Čarolija dobrodošlice! A i zdravstvena njega je profesionalna. Da, lijepo je biti iz Jyväskyle!" napisao je posjetitelj Sami Hämäläinen.

“We need a future hospital with a totally new innovative concept and operation system”. This was the vision of the hospital client when almost a decade ago we first encountered the project for a new general hospital in the city of Jyväskylä. Today, it’s already been a year since the inauguration of Hospital Nova @sairaalanova, where the aim was to put the patient in the centre and deliver the best possible healthcare. This means seamless integration of hospital functions and architectural solutions. Read more about the project at the link in our bio. #jkmm #jkmmarchitecture #jkmminteriors #sairaalanova #hospitalnova #hospitalarchitecture #hospitaldesign #healingenvironment #finnisharchitecture #finnishdesign

Objavljuje JKMM Architects u Ponedjeljak, 13. prosinca 2021.

Pri ulasku u zgradu nije odmah vidljivo da se ulazi u bolnicu. Time ova ustanova ruši predrasude o dizajnu bolnica i tome kako uopće bolnice trebaju izgledati. Prvi dojam pri dolasku u bolnicu Nova ostavlja prostrano predvorje od 3000 četvornih metara. Krase ga visoki stropovi i obilje prirodnog svjetla koje preplavljuje cijeli prostor. Korišteno je mnogo drvenih materijala, kako u namještaju tako i u zidnim oblogama, što daje prirodan i zdrav osjećaj. Osim toga, posebno umjetničko osvjetljenje ostavlja moderan i osvježavajući ugođaj.

"Jako smo zadovoljni predvorjem. Lako se orijentirati i shvatiti kamo treba ići. Predvorje daje osjećaj nečeg novog i drugačijeg, a ne obične bolnice. Svjetlost, prirodni materijali i osjećaj prirode važni su za postizanje ljekovitog okruženja", kaže arhitekt Juho Pietarila.

Većina čekaonica u bolnici dizajnirana je tako da imaju pogled i prirodno svjetlo. Umjetna rasvjeta u bolnici je prigušena na način koji je ugodan za oko i nadopunjuje interijere. Zmijolika bijela stropna rasvjeta vodi posjetitelje, pacijente i osoblje kroz zgradu. Rukohvati glavnih stubišta vješto su osvijetljeni kako bi animirali unutrašnjost i dodatno usmjerili ljude kroz bolnicu.

Budući da se predvorje sastoji od vrlo tvrdih materijala, kao što su kameni pod, aluminijske ploče i drveni zidovi, dizajn ovog prostora nosio je i izazov iz akustične perspektive.

"Morali smo od samog početka uključiti stručnjaka za akustiku. Ne samo zbog ogromnog predvorja. Sve prostorije imaju različite namjene i morale su biti prilagođene akustičnim uvjetima", objašnjava Pietarila i dodaje da se svi spušteni stropovi u zgradi od 113.000 četvornih metara sastoje se od akustičnih apsorbenata.

368 soba za pacijente

Što se tiče hotelskog dijela bolnice, svih 368 soba za pacijente na odjelima su jednokrevetne s vlastitim kupaonicama i mogućnostima za noćenje posjetitelja. Uz takav hotelski ambijent, pacijenti mogu gotovo zaboraviti da su u bolnici. Jednokrevetne sobe nude ljekovito okruženje, privatnost i dobar san, a istovremeno smanjuju mogućnost širenja infekcija.

Kad govori o ljekovitom okruženju, Pietarila misli i na činjenicu da je ova regija poznata po slikovitim jezerima i nacionalnim parkovima. Kako bi se velika bolnica učinila humanijom, priroda je odabrana kao središnja tema interijera. Boje, svjetla i umjetnička djela iznose priče povezane s prirodom. Veliki izbor umjetničkih djela naručen je za bolnicu Nova kako bi iskustvo pacijenata bilo na prvom mjestu. Pozitivni i ljekoviti učinci prirode dobro su poznati i zato su dizajneri bili nadahnuti nacionalnim parkovima u blizini Jyväskyle. Obližnje borove šume, brda i jezera su, naravno, dobro poznati posjetiteljima bolnice, a reference na njih u unutrašnjosti zgrade stvaraju značajnu poveznicu.

Ipak, bolnica Nova nije se svidjela baš svima. Tuomom Pietarinen iz Jyväskyle očekivao je puno više: "Kao stalni pacijent, zasad nisam primijetio povećanje razine zdravstvene skrbi i udobnosti u odnosu na staru bolnicu. Sama zgrada me izvana podsjeća na moderni zatvor, a cijeli objekt se nikako ne uklapa u okolinu."

 

Pročitajte više