VIDEO Ovo je devastirana obala u Umagu. "Tjeraju nas s plaža, kažu da su njihove"

Foto: Matea Čelebija/Index

Grad Umag nedavno je objavio video uz priopćenje o uzurpaciji i devastaciji pomorskog dobra u Istri. Riječ je o brojnim problemima koji su se nanizali u Umagu u posljednjih dvadeset godina, a jedan od najozbiljnijih je devastacija obale za koju Grad krivi strane državljane, pretežito Slovenci.

Grad tvrdi da oni javne plaže i obalu općenito tretiraju kao privatno vlasništvo, pa tako betoniraju obalu, rade prilazne putov, betoniraju stepenice od svojih kuća do obale... Od toga najgore izgledaju betonski i drveni stupovi koji su postavljeni za vezanje njihovih plovila. 

>> VIDEO Ovako izgleda obala kod Umaga. "Ovo je djelo stranaca, prednjače Slovenci"

"Okupirano" osam kilometara obale

Umaška obala je vjerojatno jedan od najdevastiranijih dijelova Istre. Riječ je o oko osam kilometara obale koja nije dostupna građanima i turistima. Nekoliko građana požalilo nam se da su preko ljeta došli ondje na kupanje, ali da ih je otjerala nekolicina Slovenaca, tvrdeći da je to njihov posjed. 

Taj dio obale izgleda devastirano i dotrajalo. Velik dio nje je betoniran, izgrađeni su molovi te postavljeni drveni vezovi koji izgledaju kao da će se svaki tren urušiti. Sve ostavlja dojam nekakvog propalog, sumornog gradilišta na moru, a ne obale u najbogatijoj hrvatskoj županiji. 

 

Strani državljani, pretežito Slovenci, tjeraju lokalce i turiste koji se tamo žele kupati, a doznali smo da su i komunalni redari, koji su u nekoliko navrata ondje pokušavali uvesti red, od slovenskih vlasnika nekretnina doživjeli neugodne situacije.

"Brutalno uništavanje Istre"

"Prijeti se komunalnim redarima čak i pred policijskim službenicima, počevši od samih uzurpatora pa do njihovih angažiranih ‘domaćih domoljuba’. Takva drskost i agresivnost stranih državljana u brutalnom uništavanju Istre nije zabilježena ni u ratnoj povijesti Istre niti je u drugim dijelovima Hrvatske tako izražena", kazali su Indexu iz Grada Umaga.

"Prije svega su to napravili vlasnici kuća prvi red do mora koji su na fizički način zabranili ili onemogućili pristup do mora. Kuće su uglavnom legalne, ali ima i nelegalnih građevina. Postavljeni su i bespravni molovi koji uredno imaju uklesane adrese kako bi se točno znalo kojoj kući pripadaju. U slučaju da netko od građana ovdje poželi staviti svoj ručnik tijekom ljeta, došlo bi do fizičkog obračuna", govore nam iz Grada.  

Foto: Matea Čelebija/Index 

Na pitanje što će poduzeti, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese kaže kako očekuje da će se novim zakonom spustiti ovlasti na pomorskog redara. "Onda će početi prijave građevinskoj inspekciji u Ministarstvu pomorstva i svima onima koji su na vrijeme trebali zaštititi prostor", kaže.

"Bespravna gradnja traje trideset godina"

Umaški gradonačelnik kazao nam je kako su bespravna gradnja, uzurpacija i devastacija na prostorima Istre pojave koje se događaju svakodnevno i traju već godinama, čime su "poprimile obrise tihe okupacije". Iz Grada su nam kazali da su godinama upozoravali na ovaj problem, ali da konkretnog odgovora i reakcije nije bilo.

"Devastacija i bespravna gradnja značajnije su se intenzivirale prije tridesetak godina te od tada svakodnevno rastu. Tadašnjeg ministra Žuvanića i župana Jakovčića smo još prije 22 godine upozoravali na štetnost i razmjere uzurpacije te bespravne gradnje, no osim lijepih riječi, ništa se pozitivno nije dogodilo, već upravo suprotno", kazali su nam iz Grada Umaga.

Bespravna gradnja i uzurpacija u Umagu, kažu nam, vezane su za negrađevinska područja, dakle za pomorsko dobro, šumsko i poljoprivredno zemljište, što je još veći problem jer se radi o područjima od posebne skrbi Republike Hrvatske, iako u stvarnosti vidimo da nije baš tako.

Matea Čelebija/Index 

"U okviru navedenog ovlaštene i nadležne institucije su upravo državne nadležne inspekcije počevši od građevinske, zaštite okoliša, zaštite prirode, šumske, poljoprivredne, rudarske te pomorsko-lučkih kapetanija i drugih. Komunalno redarstvo općina i gradova ima vrlo sužene i nedovoljne ovlasti.

Rješenje problematike je u učinkovitom funkcioniranju i objedinjavanju svih nadležnih inspekcija te izmjena zakona na način da postoji kaznena odgovornost za nalogodavce gradnje, ali i za građevinare i fizičke osobe koje sudjeluju u gradnji", kazali su nam.

"Suštinski problem su geodeti"

No, nije samo problem u devastaciji i uzurpaciji obale. Uz ta područja tijekom zadnjih nekoliko desetljeća izgrađene su stotine ilegalnih građevina. Kao najveći problem iz Grada Umaga navode geodete koji su si "uzeli ovlast da tumače što je građevina ili nije, i to van građevinskog područja".

"Ta ‘ovlast’ dovodi do apsurda da, primjerice, u Istri nelegalno postavite kiosk usred šume, pozovete geodeta koji to jednim aktom proglasi ‘građevinom’, geodetska uprava dodijeli, na primjer, broj 1 u Šumskoj ulici. Nakon toga vam zemljišne knjige legaliziraju nelegalni objekt na način da ga upišu na zemljište van građevinskog područja te dobijete upis ‘kuća za odmor od 15 kvadrata s okućnicom’, s napomenom da je bez uporabne dozvole.

Nakon toga dobijete struju i vodu, a policija vam da prebivalište jer imate nekretninu, i to sve u otprilike tri mjeseca. Riječ je o apsurdu, šlamperaju i izigravanju zakona Republike Hrvatske i svaki normalni čovjek to ne može shvatiti. 

Zbog iznimno velikog profita dobro organiziranih pojedinaca, poljoprivredno i šumsko zemljište se pretvara u ‘vikend-parcele’ koje realno vrijede dva do tri eura po metru kvadratnom, a prodaju se po 30-50 eura po kvadratnom metru. Posljedica toga jest da po Istri i dalje nastaju nelegalna naselja, ‘istarske favele’, s otprilike 30-ak tisuća stanovnika. ‘Tiha okupacija’ Istre nam se događa pred očima uz očitu nezainteresiranost politike i neefikasnost nadležnih inspekcija", kazali su nam.

"Istra je postala europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore"

Kažu kako je Istra, na sramotu svih onih koji u njoj žive, "postala europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore".

"Bespravna gradnja, uzurpacija šumskog i poljoprivrednog zemljišta te pomorskog dobra je 'karcinom' koji dnevno izjeda našu županiju do te mjere da danas ugrožava normalnu kvalitetu života građana.

Ruganje je to svima nama koji u Istri tražimo poštivanje zakona te civilizirano ponašanje stranih državljana koji zakone u svojim matičnim državama poštuju, dok se prema nama u Istri odnose kao 'konkvistadori' te ismijavaju zakone Republike Hrvatske", poruka je iz Grada Umaga. 

Foto: Matea Čelebija/Index 

Građani negoduju, a najviše optužuju vlast koja je to dozvolila

Razgovarali smo i s Umažanima koji žestoko kritiziraju devastaciju i uzurpaciju mjesta u kojem su odrasli. Većina njih glavnim krivcem smatra vlast koja, prema njihovom viđenju, u trideset godina nije ništa poduzela kako bi ovo spriječila.

"To im je sve dozvolila vlast. Nitko ih godinama nije kontrolirao i tako je došlo do svega ovoga. To nije od danas, ovaj problem se stvara preko trideset godina. Mi kasno palimo u svemu pa očigledno i po pitanju ovog problema. Smatram da nam Slovenci jesu uništili veći dio obale, no da im je netko stao na put, do ovoga vjerojatno nikada ne bi došlo", kazala nam je Samanta.

S njom se slaže i Elvis.

"Netko im je to dozvolio, dobro je profitirao od toga i zato je tako kako je. Grad to sada pokušava spriječiti, ali sad je gotovo. Tamo su si izgradili privatne lučice i plaže i oni smatraju da je to njihovo, a to je zapravo pomorsko dobro. Naravno da u Sloveniji tako nešto sigurno ne bi smjeli napraviti, a i ne bi imali gdje", kazao nam je Elvis.

Foto: Matea Čelebija/Index 

"Ovakva devastacija stvarno nije u redu. Još su u pitanju Slovenci koji uopće nisu naši državljani, što je još i gore. Kriva je i vlast što je to dozvolila i ljudi koji su to gradili. To sve treba srušiti", kazao nam je Ivan.

"Pokušali su nas potjerati s plaže. Tvrdili su da je privatna"

Jedna od građanki s kojima smo razgovarali, Kristina, u Zambratiji je doživjela neugodnu situaciju kada su ju gosti koji su bili u apartmanima Slovenaca pokušali otjerati s plaže.

"To je katastrofa. Godinama se događa da nam svi svašta rade na obali. Ne može se prići tamošnjoj obali. Mi se inače kupamo u Zambratiji, gdje se nalaze kuće uz more čiji su vlasnici Slovenci. Jednom su tamo bili njihovi gosti koji su nam prišli i rekli da se tu ne smijemo kupati jer je to privatni dio plaže koji pripada apartmanu u kojemu su oni na smještaju. Pokušali smo im objasniti da Hrvatska nema privatne plaže i da se ovdje uvijek kupamo, pa smo raspravljali", kazala nam je.

"Slovenci imaju kuće uz more i onda turisti misle da su plaže privatne u sklopu tih kuća za odmor", nadovezala se Linda.

"Nije lijepo vidjeti ovakvu obalu. Znam za taj problem godinama. Ne bi trebalo tako biti nigdje na obali. Taj problem se može riješiti, ali treba biti volje Grada ili države", kazao nam je Bruno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.