VIDEO Ovo je kamp u kojem se mlade Srbe priprema za rat

Screenshot: YouTube

KAMP za djecu i mlade od 14 do 24 godine koji je srpski MUP zabranio prošle godine, ove godine se ipak održava na Zlatiboru, javlja blic.rs.

Organiziraju ga pojedinci iz Srbije u suradnji s ruskom desničarskom organizacijom "ENOT Corp". 

Kamp je prije godinu dana izazvao veliku pažnju javnosti kad su se pojavile snimke na kojima maloljetnici u vojnim uniformama uče rukovati hladnim oružjem i replikama automatskog oružja i bombi.

Pojavljivanje snimki u javnosti izazvale su zabranu zbog "moguće zloupotrebe djece i uznemiravanja javnosti".

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije i snimke iz kampa, a za razliku od prošle godine, ne vidi se oružje i replike oružja. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kamp je nazvao "paravojnim", a u općini Čajetina tvrde kako se radi o "sportsko-rekreativno-edukativnom kampu".

Kamp s takvim obilježjima morao bi imati certifikat i dozvolu Ministarstva prosvjete, navodi Blic, ali im je Ministarstvo priopćilo da za kamp nisu dali dozvolu. 

Također, u općini Čajetina nisu objasnili kako se u sport i rekreaciju uklapaju maskirne uniforme. 

"Kamp nije kao prošlogodišnji"

Općina navodi kako kamp nije kao onaj prije godinu dana i da njegov organizator nije udruženje, već pojedinac. Navodno se radi o Željku Vukeliću koji na svojim društvenim mrežama objavljuje sadržaj nastao na ovogodišnjem kampu.

Među "kamperima" je Aleksej Čumakov, bojnik ruske vojske koji je s Vukelićem i prijatelj na Facebooku. 

"Tridesetak mladih ovdje će imati mogućnost naučiti kako se orijentirati u prirodi, kako napraviti prirodno sklonište, kako savladati osnovne vještine radio-amaterstva, prvu pomoć u prirodi, jahanje konja, protupožarnu zaštitu i osnove ronjenja", piše na webu općine Čajetina. 

Organizatori prošlogodišnjeg kampa uhićeni

Nekoliko članova ruske desničarske organizacije "ENOT Corp" koja je bila jedan od organizatora prošlogodišnjeg kampa na Zlatiboru, uhićeni su 7. studenoga prošle godine u Rusiji.

Prema navodima ruske državne agencije TASS, terete se za izvršenje kaznenog djela koje se odnosi na "poticanje mržnje ili neprijateljstva, kao i ponižavanje ljudskog dostojanstva" i na "uključivanje maloljetnika u izvršenje kaznenog djela".

Profesor Zoran Dragišić navodi kako je zabranjeno uvođenje djece u bilo kakav tip vojne obuke.

"Vojnu obuku u Srbiji može provoditi jedino vojska. Apsolutno je zabranjeno da djeca vježbaju u vojnoj uniformi, a pogotovo da tu obuku provode stranci", ističe Dragišić.

"Ako se radi o sportsko-rekreativno-edukativnom kampu za djecu, onda bi morao imati certifikat Ministarstva prosvjete što je potvrda da je sadržaj kampa primjeren. Roditelji moraju znati gdje šalju svoju djecu", rekao je Zoran Dragišić za blic.rs

Pročitajte više