VIDEO Ovo je najveći kruzer na svijetu

Foto: Royal Caribbean

Svjetskim morima uskoro bi trebao zaploviti najveći kruzer ikad. Icon of the Seas dugačak je 365 metara, što je jednako dužini 35 autobusa, i težak je 250.800 tona, što je ekvivalent 10 Kipova slobode s postoljem, a imat će 20 paluba i kapacitet od 10.000 ljudi, uključujući 7600 putnika.

Kad zaplovi karipskim vodama u siječnju 2024., udobno će primiti oko 5610 putnika i 2350 članova posade. Također će sadržavati najveći svjetski vodeni park na moru sa šest tobogana, sedam bazena i devet whirlpoola te najviši vodopad na moru. Na brodu će se nalaziti i park pun drveća.

Icon se gradio u brodogradilištu Meyer Turku, jednom od vodećih europskih brodogradilišta u Turkuu u Finskoj. Trenutačni nositelj titule najvećeg kruzera na svijetu još je jedan brod u floti Royal Caribbeana, Wonder of the Seas, koji je krenuo na svoje inauguracijsko putovanje prošle godine i malo je duži od 362 metra, s 18 paluba za istraživanje.

Iz firme javljaju da je prodaja krstarenja na Iconu rekordna, iako je prva plovidba mjesecima daleko. Direktor Royal Caribbeana Michael Bayley je rekao da se radi o "doslovno najuspješnijem lansiranju novog proizvoda" koje su ikada imali.

Najveći brod na svijetu

Najveći brod na svijetu ipak nije kruzer, nego se radi o kontejnerskom brodu. MSC Loreto prevozi kontejnere veličine kamiona, a ima kapacitet od 24.346 TEU, što znači da može prevesti 24.346 pojedinačnih kontejnera i dugačak je 400 metara. Usporedbe radi, najveći trajekt u floti Jadrolinije, brod Zadar, dugačak je 166 metara i može primiti 280 osobnih vozila.

Kontejneri na ovim brodovima dizajnirani su tako da se lako prebacuju između vozila, poput kamiona i vlakova, i brodova te su glavni način prijevoza robe diljem svijeta.

Najduža jahta na svijetu

Najduža jahta na svijetu prilično je manja od kruzera i kontejnerskog broda, a za sada titulu nosi Azzam. Ova jahta dugačka je 180.65 metara, a brodogradilište koje ju je napravilo, Lürssen, opisuje ju kao luksuznu gigajahtu.

Jahta vrijedna više od 530 milijuna eura u vlasništvu je emira Abu Dhabija, Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana, te može postići brzinu od 30 čvorova, što se smatra neobičnim za jahtu te veličine, a pogone je dvije plinske turbine i dva dizel motora.

Najveći čamac

Najveći čamac na svijetu ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda. Radi se o Kambodži koja je 2019. oborila rekord za najduži zmajev čamac od 87.3 metra, što je gotovo ista dužina kao visina Kipa slobode.

Zmajev čamac plovilo je na ljudski pogon koje potječe iz Kine. Savez omladinskih federacija Kambodže i uprava provincije Prey Veng u Kambodži izgradili su čamac koristeći tradicionalne metode. Izrezbaren je na tradicionalan način i na svakom kraju ima glavu zmaja.

Pročitajte više