VIDEO Ovo je stvarno izjavio Plenković: Curica mi je prišla i rekla "hvala na ručku"

Foto: Screenshot Saborska TV

Hrvatski sabor nastavlja s raspravom o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu. Ukupne prihode države u idućoj, 'superizbornoj' godini vlada je projicirala na 28.5 milijardi eura, a rashode na 32.6 milijardi, u odnosu na plan za 2023., prihodi su veći za tri posto, a rashodi za 11.2 posto.

Realni gospodarski rast za 2024. vlada projicira na 2.8 posto te očekuje da će udjel javnog duga u BDP-u sa 60.7 posto u ovoj godini, pasti na 58 posto BDP-a, dok bi stopa inflacije trebala biti 3.1 posto. Proračunski manjak trebao bi biti ispod referentne razine od tri posto, a prema metodologiji ESA 2010. u 2024. trebao bi biti 1.9 posto BDP-a.

Zastupnicima se obratio premijer Andrej Plenković koji je istaknuo da je prioritet ovog proračuna zaštititi najugroženije. Objasnio je da su izazovna vremena u pitanju, a da je vlada uspjela očuvati socijalnu koheziju i normalno funkcioniranje institucija. 

"Glavni preduvjet za dogovor na ove ciljeve bila je politička stabilnost i to smo obećali građanima na izborima i realizirali. To znači i financijsku stabilnost zemlje i podizanje kreditnog rejtinga za 4 stupnja. Sve tri agencije stavljaju nas na korak do A stupnja", rekao je. 

Naveo je kako je to jedan od preduvjeta za ulazak u eurozonu. "Kada tome pridodamo izdavanje prve državne narodne obveznice i trezorske zapise, to znači da naši građani vjeruju u ekonomski i financijski put zemlje. Inače ne bi svoje novce uložili u takvo nešto", dodao je. 

"Hrvatskim građanima smo osigurali 25 milijardi eura iz europskih fondova", ustvrdio je. 

Što se ove godine tiče, kaže da će proračun biti u minimalnom deficitu, ili u suficitu. "Nastavljamo i sljedeće godine smanjivati udjel javnog duga u BDP-u i bit ćemo na 60 posto. Prihodi su planirani na 28.5 milijardi eura, a rashodi na 32.6 milijardi. Zašto? Da bismo povećali plaće i mirovine", naveo je. 

"Prišla mi je curica i rekla 'hvala na ručku'"

Osvrnuo se i na besplatne obroke u školama koji su uvedeni ove godine. "Meni je jedna draga i simpatična curica iz Slavonskog Broda na Interliberu prišla, slikala se i dobacila, kaže ona meni: 'Hvala na ručku'", rekao je Plenković pa još jednom dramatski s podignutim kažiprstom ponovio: "Hvala na ručku". 

"To znači da ta djeca nisu imala prije besplatan ručak u svojoj školi i da vide razliku. To je dosta bitno imati na umu", rekao je Plenković te dodao da je njegova vlada svojim odlukama omogućila besplatni ručak u školama. 

Pogledajte snimku.

 

Pročitajte više