VIDEO Ovo su strani radnici u Petrinji. Netko im daje slatkiše i nagovara da viču HDZ

Pojavila se snimka stranih radnika u Hrvatskoj kojima netko daje hranu i nagovara ih da viču "HDZ". Radnici, vjerojatno u potpunosti nesvjesni namjera ove osobe, viču "HDZ" i uzimaju hranu. Riječ je o stranim radnicima koji rade za splitsku tvrtku Spegra, građevinsku tvrtku s većim brojem gradilišta po Hrvatskoj.

Iz tvrtke tvrde da nemaju veze s tim. "Riječ je o ružnoj šali"

Konkretno, ovaj video snimljen je u Petrinji, kako su nam potvrdili iz tvrtke. Oni su, kažu, užasnuti ponašanjem osobe koja stoji iza videa, za koju tvrde da nije nitko iz njihove tvrtke. Uz to što osuđuju, kako kažu, ovu neumjesnu šalu, iz Spegre su nam kazali da je osoba dijelila čokolade kojima je istekao rok trajanja. 

"Upoznati smo s tim, još jučer u popodnevnim satima, kad je snimka počela kružiti po različitim grupama. Ono što smo po glasu koji se čuje na snimci nedvojbeno utvrdili je da nitko od naših djelatnika ne stoji iza videa.

Gradilište u Petrinji na kojem smo angažirani nalazi se odmah pored tržnice i, prema informacijama kojima raspolažemo, netko od trgovaca sa štandova se ružno našalio tako što je našim inozemnim radnicima podijelio čokolade, sugerirao im što da uzvikuju, a onda se i potrudio proširiti tu snimku, čime vrijeđa njih i nanosi štetu našoj tvrtki. Uz sve navedeno, još je čokoladama koje je ta muška osoba dijelila istekao rok trajanja", kazali su za Index iz Spegre.

Tvrtka je donator HDZ-a

Riječ je o tvrtki koja postoji od 1989. godine, a, između ostalog, donator je HDZ-a. Primjerice, u prvoj polovici 2021. za financiranje redovne političke aktivnosti HDZ je od Spegre dobio 50.000 kuna, a isto toliko i od "sestrinske" firme Spegra Inženjering, koju je također osnovao Berislav Borovina. Njemu je Senat splitskog sveučilišta prošle godine dodijelio počasni doktorat zbog istaknutog znanstvenog i javnog djelovanja te iznimnog doprinosa građevinarstvu i zaštiti graditeljske baštine te razvoju Sveučilišta u Splitu.

Spegra je financirala i Zorana Đogaša, kandidata HDZ-a za splitskog gradonačelnika prije dvije godine, kada se u drugom krugu borio protiv Ivice Puljka. Od Spegre je tada Đogaš, prema informacijama Državnog izbornog povjerenstva, dobio 15.000 kuna za financiranje izborne promidžbe, a od Spegra Inženjeringa isto toliko. 

"Nažalost, video se svodi na izrugivanje djelatnicima i ljudima koji su stigli ovdje u potragu za boljim životom. Na temu donacija možemo istaknuti da je politika zanemariva jer svake godine izdvojimo više milijuna kuna humanitarne pomoći za razne udruge, sportaše, a posebno bolnice", dodali su iz tvrtke poručivši: "Politika nam nikad nije krojila sudbinu".

"Dominiramo tržištem specijalnih građevinskih radova"

Kći Berislava Borovine Maja Borovina voditeljica je razvoja u ovoj obiteljskoj tvrtki, a u intervjuima za medije kazala je da njihova tvrtka dominira tržištem specijalnih građevinskih radova.

"Stručni kadar i najsuvremenija oprema splitskoj tvrtki s 200 zaposlenih omogućuju izvođenje vrlo zahtjevnih i najsloženijih inženjerskih sanacija. Kontinuirani razvoj zadnjih godina prerastao je u ogroman rast, koji će vrlo skoro dobiti nove dimenzije.

Prvenstveno je to inzistiranje na izvrsnosti, visoki standardi u poslovanju, kako po pitanju kvalitete radova, tako i po pitanju profesionalnosti i etike, ali također smatram da je svako privatno poduzeće preslika svoga vlasnika, načina na koji razmišlja, čemu teži te sposobnosti s kojima se rodio i koje je kroz život i radni vijek stekao.

Tako je i u našem slučaju. Ako bih morala to svesti na jednu rečenicu, rekla bih da su moji roditelji, osnivači, jako puno radili i jako malo trebali (za sebe) i zato je Spegra danas tu gdje je. Firma im je, uz obitelj, bila na prvom mjestu. Poduzeće su osnovali 1989. godine i taj izazovan put uspona i padova, s kojim su se susretali u ove 32 godine, ne znam tko bi ponovio, a kamoli tako uspješno, i vjerujem da nisam nimalo subjektivna kad to kažem.

U 32 godine poslovanja stalno smo ukorak pratili svjetske inženjerske trendove i educirali sebe i svoje djelatnike. Jako važno je i njegovanje korektnog odnosa s investitorima, partnerima, dobavljačima, nadležnim institucijama i svom relevantnom strukom.

Sa svima smo do danas stekli visoku međusobnu razinu povjerenja i poštovanja. Nikad nismo činili nešto što ne bismo željeli da netko nama uradi te smo na načelima moralnog poslovanja temeljili svoj put. Posvećenost radu na takav način mora voditi rezultatima, a time i daljnjem razvoju i napretku", kazala je prije dvije godine u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

Pročitajte više