VIDEO Plenković: Danas ćemo opet imati više od 3000 novozaraženih

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković se na početku sjednice vlade osvrnuo na aktualne događaje.

Premijer se osvrnuo i na reakcije na nacrt Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. i na prijedloge tko treba biti član Upravljačkog odbora za njezinu izradu. Naglasio je kako mu je "gotov smiješna" rasprava na tu temu.

"Možemo biti zadovoljni razvojnom strategijom, očekujemo doprinos svih, mi ćemo sve sugestije poslušati", rekao je Plenković.

Oporbi je poručio da daju sugestije

"To je dokument kojeg treba usvojiti konsenzusom, istaknuo je premijer, te dodao kako je činjenica da će oporba imati prigodu sada pročitati dokument, proučiti ga, dati svoje sugestije", rekao je.

"Mi ćemo te sugestije pažljivo analizirati i potom ih raspraviti u Saboru i svim nadležnim odborima. Zato mi se ova, gotovo smiješna rasprava o tome tko treba biti član Upravljačkog odbora, čini ne samo zakašnjela, i sada već i zastarjela, s obzirom na to da je dokument u  javnom savjetovanju i u biti je više plod neinformiranosti onih koji su u nju krenuli, nego što je prava želja za konsenzusom", procijenio je Plenković.

Dodao je kako vlada ima zadaću predlagati ovakve dokumente te ga je i predložila "nakon dugo vremena rada, analize stručnih podloga, brojnih aktera koji su bili uključeni u taj proces".

"I želimo ga usvojiti uz što veću potporu. Prema tome, svim predstavnicima oporbe  poručujem - dapače, dajte svoje sugestije, mi ćemo ih rado razmotriti, a u Saboru gdje sjedimo mi kao pozicija i oni kao opozicija ćemo usvajati taj dokument", zaključio je.

>> Plenković: Milanoviću sam poslao prijedlog da sjednicu VNS-a održimo idući petak

Komentirao je i sjednicu VNS-a. Kazao je da je poslano novo pismo predsjedniku da se sjednica održi idući petak, a predloženo je da se uključe još neki.

''Vidim neke bizarne medijske napise", osvrnuo se na priču o sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost. 

"Jučer popodne je predstojnik Ureda vlade poslao novo pismo Ureda predsjednika da se sjednica održi idući petak, a predloženo je da se uključe još neki. Termini koje smo predložili prošli tjedan su propali jer nam nisu odgovorili", rekao je premijer.

Plenković: Situacija s koronom je ozbiljna

Dotaknuo se i situacije s koronavirusom u Hrvatskoj.

"Danas ćemo opet imati više od 3000 zaraženih", rekao je Plenković. 

Ponovno je apelirao na poštivanje mjera i podvukao da je situacija u Hrvatskoj ozbiljna. Pet županija, rekao je, provodi strože mjere od propisanih na nacionalnoj razini.

"Ako želimo izbjeći novo pooštravanje mjera, važna je osobna odgovornost i naše ponašanje. To je fizička distanca, nošenje maski, drugo je socijalna distanca što znači manje prijateljskih i rodbinskih druženja. To nisu velike žrtve kad to usporedimo sa žrtvom naših zdravstvenih djelatnika", rekao je premijer i dodao kako restriktivne mjere nisu nikome u interesu.

"Imamo situaciju pod kontrolom premda broj hospitaliziranih raste, ali imamo dovoljno respiratora. Nije slom zdravstvenog sustava. Mnoge zemlje idu u zatvaranje da izbjegnu slom sustava", rekao je premijer i dodao kako je u KB Dubravi 500 slobodnih kreveta. 

"Broj hospitaliziranih je veći jer on kasni za krivuljom, porast broja je ekvivalent broja zaraženih u zadnjih 10 dana. Ali oba broja stagniraju. Porast se usporava. Slično je s brojem ljudi na respiratoru. Usporavanje nam poručuje da situacija ne izmiče kontroli, ali to ne znači da se možemo opustiti jer situacija se uvijek može pogoršati", kazao je Plenković.

Dodjela sredstava zdravstvenim ustanovama

Temeljem rebalansa proračuna vlada je donijela odluku o dodjeli sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država, za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, kao i odluku o isplati namjenske pomoći za podmirivanje dijela dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova u vlasništvu županija prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

>> Vlada dala 1,34 milijarde kuna za podmirenje duga veledrogerijama

>> Croatia Airlinesu vlada dala državnu potporu od 88,5 milijuna kuna

Dodijeljene su i državne potpore društvu Croatia Airlines za naknadu štete uzrokovane pandemijom bolesti covid-19.

Vlada je usvojila i zaključak u vezi sa Sporazumom o prethodnoj kupnji za razvoj, proizvodnju, prioritetne mogućnosti kupnje i opskrbu uspješnog covid-19 cjepiva za države članice Europske unije.  

Pročitajte više