VIDEO Plenković: Milanovićeva izjava o Ukrajini je nestvarna

Foto: Robert Anić/Pixsell

PREMIJER Plenković komentirao je i jučerašnje izjave predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini.

Evo što je rekao:

 

"Ja sam to ekstenzivno komentirao sinoć, nemam što dodati. Ništa me ne iznenađuje. Izjava je nestvarna u svakom pogledu", započeo je Plenković.

Je li šteta?

Reputacijski? Procijenite sami.

Reagirala je i Ukrajina. Činjenica je da ste vi sukreatori vanjske politike, a razilazite se.

Nije ovo prvi put da imamo pozive naših veleposlanika nakon što Milanović komentira vanjsku politiku. Ovako ovlaš sjećajući se, Bugarska, BiH, Mađarska, Srbija, Austrija, i sad Ukrajina, to meni djeluje kao jedan konzistentan track rekord unapređivanja dobrih bilateralnih odnosa s nizom nama dosta važnih zemalja.

Kakav je službeni stav Hrvatske? Konkretno.

Ja mogu govoriti u ime hrvatske vlade, stav koji je jasan čvrst, i jednoznačan godinama. U Ukrajini postoji napetost na granicama, imamo okupirana područja već osam godina, temeljna pozicija Hrvatske je poštovanje teritorijalnog integriteta i cjelovitosti Ukrajine, davanje prioriteta svim mogućim iskustvom koje imamo na diplomaciju u mirnom rješenju sukoba, suradnja s našim partnerima. Uloga Hrvatske je konstruktivna.

Što ako situacija eskalira?

Nećemo sad špekulirati. Svi žele mir. Nitko ne želi sukob.

Jeste li se čuli s predsjednikom Zelenskim?

Za to nema potrebe, oni imaju predstavnike tu i dobro su informirani o svemu. Vjerujem da nisu oduševljeni, ali ima ih još koji nisu oduševljeni.

Pročitajte više