VIDEO Plenković: Osigurali smo dovoljno cjepiva, pozivam na punu mobilizaciju

Foto: Pixsell/Luka Stanzl

PREMIJER Andrej Plenković je na sjednici vlade rekao da je država osigurala dovoljno cjepiva i pozvao na "punu mobilizaciju" kako bi se u što kraćem roku cijepilo što više ljudi.

Ministar zdravstva Vili Beroš spomenuo je mogućnost da se u kampanju masovnog cijepljenja uključi niz službi, pa čak i Hrvatska vojska.

"Danas ujutro smo nas čak sedmero članova vlade bili u Jasenovcu gdje smo obilježili dan proboja iz zloglasnog ustaškog logora i prisjetili se žrtava tog režima, osobito Židova, Srba, Roma i brojnih hrvatskih antifašista. Naša je dužnost osuditi ove strašne zločine počinjene u ime patvorenog domoljublja. Zadatak nam je razvijati društvo u kojem ljubav prema domovini ne može biti mržnja prema drugačijima. S pravom se možemo ponositi što predstavnici manjina danas imaju predstavnike u saboru i vladi", rekao je Plenković na početku.

"Imamo stagnaciju, ali to nije znak za opuštanje"

"Proteklih dana svi pratimo situaciju s koronavirusom. Nakon sedam tjedana rasta bilježimo stagnaciju. To nije znak za opuštanje, nego razlog da se još više pridržavamo mjera. U zadnjih 7 dana imali smo 15.408 slučajeva, što je tek 1.8% više nego u tjednu prije. Nažalost, broj preminulih je i dalje velik i to je odraz visokih brojeva od prije par tjedana. Sad je posebno važno da budemo odgovorni, kad očekujemo velik broj doza Pfizerova cjepiva. Na taj način kompenzirat ćemo kašnjenja u dostavi cjepiva AstraZenece", rekao je premijer.

"Sad je trenutak za punu mobilizaciju i masovnije cijepljenje"

"Do ljeta bismo trebali imati 3.1 milijun doza cjepiva, što bi trebalo biti dovoljno da se cijepi 50-55% stanovništva starijeg od 18 godina. Ovo kažem stoga što je država ispunila svoju zadaću da osigura dovoljno cjepiva i sad je, kao što smo jučer razgovarali sa županima, trenutak da se proces cijepljenja intenzivira i da se krene u punu mobilizaciju i masovnije cijepljenje. Stoga pozivam sve naše sugrađane da kontaktiraju svoje liječnike, da se prijave preko web platforme. Do sada je barem jednom dozom cijepljeno 17.2 posto odraslog stanovništva. Dosad je cijepljeno 43% osoba starijih od 65 godina. Taj broj moramo značajno povećati u narednim mjesecima. Posebno je važno za starije sugrađane da se prijave i cijepe", rekao je Plenković.

Beroš: Od 1. svibnja tjedno stiže 230.000 doza cjepiva

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u četvrtak na sjednici vlade da će od 1. svibnja u Hrvatsku tjedno stizati 230.000 doza cjepiva te pozvao građane da se prijave za cijepljenje kako bi se zaštitili od težih oblika covida-19 i dugotrajnih posljedica te bolesti.

 

"Sve je veći pritisak na bolnički sustav s naglaskom na mlađu populaciju. Broj hospitaliziranih i onih na respiratoru i dalje raste. Prosječna dob hospitaliziranih je 66.7 godina, 15 posto su mlađi od 50 godina, 15 posto u dobi od 50 do 59 godina, a ostalo su stariji od 60 godina", kazao je Beroš.

Beroš: Uskoro treća faza cijepljenja populacije

"Pred nama je još jedna prekretnica u provedbi cijepljenja. Dolazak veće količine cjepiva tijekom svibnja i lipnja omogućit će intenziviranje procesa cijepljenja", poručio je.

Zavodi za javno zdravstvo dobili su uputu da u proces cijepljenja uključe sve ustanove i privatne zdravstvene radnike u mreži javne zdravstvene službe, da uz cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine organiziraju mobilne timove i dovoljan broj mjesta za cijepljenje te da pritom koriste i resurse civilne zaštite, vojske i dr.

Akcijski plan cijeljenja prioritetnih skupina bit će dostavljen sljedećeg tjedna pa će se moći započeti s trećom fazom cijepljenja šire populacije, najavio je Beroš.

Dosad je u Hrvatsku stiglo 902.670 doza cjepiva te je aplicirano 80 posto tih doza. Obuhvat cijepljenjem veći od prosječnih 14.2 posto postignut je u dobnim skupinama iznad 60 godina.

Najveći obuhvat s prvom dozom ima Krapinsko-zagorska županija (15.8 posto), a drugom dozom Sisačko-moslavačka županija (5.7 posto).

Beroš je također naveo da je do 21. travnja u bolnicama obrađeno više od 12.000 postcovid-pacijenata. 

Božinović: Produljene postojeće mjere

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je da je Nacionalni stožer od prethodne sjednice donio 10 odluka, četiri na nacionalnoj razini i šest na prijedlog županijskih stožera.

Pritom nije bilo izmjena odluka na nacionalnoj razini, već su produljene postojeće mjere, a uglavnom i one na razini lokalnih stožera.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policije proveli su 20.838 nadzora. Utvrđena su 134 kršenja mjera, izdan je 21 prekršajni nalog i 19 optužnih prijedloga te druge mjere. Naplaćeno je sedam kazni na mjestu prekršaja.

Zbog nenošenja maski za lice izdano je 59 pisanih upozorenja, 163 prekršajna naloga te je naplaćeno 29 novčanih kazni.

Utvrđeno je 167 kršenja mjera samoizolacije te će biti izdano 165 prekršajnih naloga i dva optužna prijedloga. Evidentirano je i pet kaznenih djela zbog širenja zarazne bolesti.

Pročitajte više

 

Pročitajte više