VIDEO Plenković u velikom intervjuu: Nije privatni sektor spasio Hrvate od korone

PREMIJER Andrej Plenković bio je gost emisije "A sada vlada" na Hrvatskom radiju. Pola emisije se hvalio.

O SAD-u

"Stanje ne izgleda dobro ako stavimo u kontekst pandemije koronavirusa koji je u SAD-u uzeo više od 108.000 života. Onda ovakav strašan događaj koji se dogodio gdje je gospodin Floyd preminuo nakon onakvog brutalnog nasrtaja policajca na njega, izazvao je naravno nerede i nemire koji imaju niz svojih nezadovoljstava u sebi. Očito je da će ova kriza u SAD-u potrajati. To nije dobro ni za SAD ni za svijet, a pritom su oni u izbornoj godini", komentirao je aktualno stanje u svijetu Andrej Plenković.

"Radili smo neumorno, svaki dan"

"Rekao bih da smo u ovom prvom poluvremenu našeg angažmana, 2016. godine kada smo pobijedili na izborima obećali hrvatskim građanima i javnosti četiri temeljne točke. Političku stabilnost, pravnu sigurnost, gospodarski rast i društvenu solidarnost. Sva ta četiri elementa mi smo radili kontinuirano. Danas je Hrvatska sigurno bolja zemlja nego što je bila 2016. godine.

Ako samo pogledamo što je sve raslo. Rasle su plaće, plaće su danas veće u prosjeku za 1150 kuna, prosječne. Rasla je minimalna plaća za 754 kune. To niti jedna vlada dosad nije imala. Rasle su mirovine u Hrvatskoj, imali smo zdravi gospodarski rast, imali smo proračunski višak tri godine, smanjili javni dug i izvukli smo zemlju iz procedure prekovremenog proračunskog manjka i makro ekonomskih neravnoteža.

Ostvarili kreditni i investicijski rejting, potaknuli reforme u svim mogućim sektorima. Dignuli apsorpciju europskih fondova s malih 9 posto SDP-ovih, ugovorenih 1 posto i iskorištenih na 94 posto. Ugovoreno je i 36 posto isplaćenih. To su ogromni koraci naprijed. Osnažili smo naš međunarodni politički položaj", hvalio se Plenković pa nastavio:

"Da ne govorim o našoj reputaciji i politički u EU, ali i u međunarodnim financijskim institucijama."

"Našim aktivizmom smo osigurali našem narodu 10 milijardi eura iz EU fonda za spas i oporavak. Naravno da nismo napravili sve što smo htjeli, sigurno je bilo i nekih pogrešaka, ali radili smo neumorno, radili smo svaki dan, borili se za interese hrvatskog naroda, svim svojim znanjem i srcem. Je li nešto moglo bolje? Sigurno je. Sada želimo obnoviti povjerenje na izborima i opet raditi dalje na hrvatskoj budućnosti", rekao je Plenković.

Potvrdio je kako je HDZ-u cilj osvojiti na izborima za Sabor 61 mandat, koliko je osvojio i prije nepune četiri godine.

 Istaknuo je i kako su skori izbori specifični jer od centra desno postoje HDZ, Domovinski pokret Miroslava Škore i Most, a na drugog se okrupnjuju glasovi koalicije za koju ne vidi da ima neka rješenja. Poručio je kako je važno da se ne ponovi scenarij rasipanja glasova na desnici, pogotovo jer, dodao je, na ljevici više nema onih "balona, prevara poput Kolakušića".

"Tu se okrupnjuju glasovi ovoj koaliciji koja ne vidim da ima neka rješenja. Ima neke priče o nečemu, ali ne vidim kako bi to i s kojim ljudima mogli izvući Hrvatsku", rekao je premijer na Hrvatskom radiju.

"Nije privatni sektor spasio Hrvate od covida-19"

O tome kako dalje, primjerice oko digitalizacije koja je zaživjela u vrijeme epidemije, govorio je dalje Plenković.

"Ja bih se prvo osvrnuo na temu koja se provukla kroz medije i raspravu zadnjih par mjeseci. Uvela se rasprava između javnog i privatnog. Mislim da je jako važna poruka u ovoj krizi da je država funkcionirala. Da su institucije funkcionirale. Nije privatni sektor spasio Hrvate od covida-19 nego je spasio zdravstveni sustav, civilna zaštita, socijalne službe, oni su odigrali ključnu ulogu. Nije u ovoj krizi u ekonomskom smislu privatni sektor mogao dati toliko sredstava da radnici ostanu na svojim mjestima i imaju plaću. nego je vlada, tj. država, stala iza tih ljudi.

Međutim, istodobno je najbolje kada ljudi koji su poduzetni u privatnom sektoru imaju što manje poreza i davanja i imaju slobodu raditi učinkovito i brzo i zarađivati", rekao je Plenković.

"Mi smo kao aktualna vlada Hrvatskoj osigurali sigurnu budućnost. Sve funkcionira i tako će biti i dalje", nastavio je.

Uskoro opširnije

Pročitajte više