VIDEO Plenković se sastao s liječnicima. Vlada im diže plaće

Foto: Index

SASTANAK Plenkovića i liječnika koji su zaprijetili generalnim štrajkom počeo je oko 11:30 u Banskim dvorima. 

Po najavama iz vlade sastanak je trebao završiti prije 14 sati, no nešto prije 14:10 iz vlade su javili da još uvijek traje. 

Nakon više od tri sata, oko 14:30, okončan je, i to, kako se čini, dogovorom vlade i liječnika. 

Nakon sastanka javnosti su se obratili ministar zdravstva Vili Beroš i predstavnici liječnika koji su bili na pregovorima.

Beroš objavio što je sve dogovoreno

"Dogovorili smo neke stvari", rekao je ministar Vili Beroš.

Kazao je da je rok za uredbu o koeficijentima 28. travnja. "Nastavili smo konstruktivni dijalog, prošli smo sve teme. Koeficijenti su u završenoj fazi dogovora, ali dali smo si rok do 28. travnja kao zadnjeg datuma da uredba stupi na snagu", rekao je Beroš.

"Rekli smo da ćemo pro futuro liberalizirati ugovorne obveze za mlade liječnike i pravnim aktima riješiti pitanja aktualnih ugovora, braneći pritom javni interes. ", kazao je.

Dogovoreno je da ćemo revidirati  plan mjera zdravstvene zaštite do 1. listopada.

"Pitanje Zakona o radno-pravnom statusu liječnika, to je u planu zakonodavnih aktivnosti ove vlade. Prijepor je bio zakon o plaćama. Dogovorili smo se da ćemo paralelno raditi na oba prijedloga", rekao je. 

"Danas smo dodatno definirali da ćemo pristupiti ugovorima nakon specijalizacija", kazao je. Dodao je da će se u budućnosti "sagledati mogućnosti za privlačenje liječnika u ruralne sredine".

"Paralelno će se ići u izradu dva zakona koji definiraju liječničku profesiju", kazao je. 

 

Šefica liječničkog sindikata: Dio zahtjeva je ispunjen

"Kad se razgovara tri i pol sata, onda je očito tema vruća. Izrazili smo žarište problema koji nas muče", rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić. 

Renata Čulinović Čaić izjavila je kako je "bitno bilo pokazati da sve što želimo je posvetiti se pacijentu i raditi posao koji smo studirali."

Kazala je kako je dio zahtjeva ispunjen.  "Prije nismo imali rok za izradu uredbe", kazala je. 

"Na Zakonu o radno-pravnom statusu liječnika se radi paralelno sa Zakonom o plaćama u javnom sektoru. 

Glavni odbor sindikata će donijeti odluku o štrajku", rekla je. "S obzirom na to da je ovo bio konstruktivan razgovor, na meni je da dogovoreno iznesem Odboru koji će dati odluku treba li ili ne ići u štrajk", dodala je.

Na novinarsko pitanje rekla je da će odluka biti brza.

Predstavnica obiteljskih liječnika

Šefica KoHOM-a Nataša Ban Toskić rekla je da je Plenković "napokon čuo probleme obiteljskih liječnika".

"Nešto nam je obećao i premijeru vjerujemo", kazala je. 

Beroš: Nakon ovog sastanka ne vidim razlog za štrajk

Šefica sindikata ponovila je da će tijela sindikata odlučiti o štrajku.

"Ako kolege nisu vjerovale meni kao ministru, danas, nakon razgovora s premijerom i operativnog rješavanja problema, ja više ne vidim razloga za štrajk. Nakon razgovora na ovoj razini osobno ne vidim razloga za štrajk. Ali naravno da je na tijelima sindikata da odluče", rekao je Beroš.

Mladi liječnici

Predstavnik mladih liječnika rekao je da su Plenkoviću iznijeli probleme mladih liječnika s ugovorima nakon specijalizacija. I on je kazao da je dogovor da se ugovori liberaliziraju. 

"Nisam zadovoljan kako u Hrvatskoj izgledaju specijalizacije, mentori više trebaju brinuti o specijalizantima, a ravnatelji trebaju više brinuti o radnim obvezama specijalizanata", rekao je Beroš.

Šef Liječničke komore: Zadovoljniji smo nego prije

"Žalosno je kada se rokovi ne bi poštivali, odrasli smo ljudi, vjerujemo da će se poštivati", rekla je predstavnica bolničkih liječnika.

"Nakon današnjeg sastanka smo zadovoljniji nego prije, zadovoljni ćemo biti kada sve ovo bude u Narodnim novinama", rekao je Krešimir Luetić, šef Liječničke komore.

Plaće liječnika

"Plaće će se regulirati na razini novog zakona o svim državnim i javnim službenicima, a specifičnosti za liječnike, poput prekovremenih, će se rješavati Zakonom o radno-pravnom statusu liječnika.

"Minimalno povećanje će biti oko 70 milijuna eura, no to je bez prekovremenih, moguće da bude i 100 milijuna eura godišnje", rekao je Beroš. 

 


Izjave liječnika prije sastanka

Prije početka sastanka predstavnici liječnika kratko su se obratili novinarima.

"Mi dolazimo u dobroj vjeri, prihvaćamo ovaj poziv koji smo dugo čekali, mislili smo da će biti i prije. Mislim da je i vlada shvatila da su nam ciljevi zapravo zajednički, da svi moramo brzo i efikasno djelovati u cilju očuvanja zdravstvenog sustava i koristi za naše pacijente", rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić.

Dodala je također da će odluka Skupštine HLS-a o štrajku liječnika biti poznata tijekom sastanka, da je prebrojavanje glasova pri kraju i da će nakon sastanka izvijestiti o rezultatima.

Sastanak inicirale liječničke udruge nezadovoljne ministrom Berošem

Sastanak s premijerom Plenkovićem inicirale su liječničke udruge nezadovoljne razgovorima s ministrom zdravstva Vilijem Berošom. Traže usklađivanje platnih koeficijenata, donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika, donošenje vremensko-kadrovskih normativa i ukidanje "robovlasničkih" ugovora za specijalizante i žele definirane datume. 

Na sastanak u Banskim dvorima s predstavnicima liječnika stigao je i ministar zdravstva Vili Beroš koji je zbog toga otkazao posjet Općoj bolnici Varaždin, gdje se otvara novi objekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

Ranije su iz HLS-a poručili da se sindikalne akcije mogu zaustaviti ako vlada u međuvremenu udovolji njihovim zahtjevima.

Obiteljska liječnica: Sve ovisi o premijeru, ali štrajk je i dalje vrlo vjerojatan

Obiteljska liječnica Vesna Potočki Rukavina jutros je kazala kako je štrajk i dalje vrlo izgledan, no da liječnici očekuju pomake na sastanku s Plenkovićem. 

"Naravno da očekujemo, zato smo i vapili za razgovorom s njim, i nadamo se da će se naši problemi početi ozbiljno rješavati na dobrobit struke i pacijenata. Oni su uvijek u fokusu i zbog toga smo ovdje. Liste čekanja stvaraju probleme u dijagnostičkom i terapeutskom smislu", rekla je Potočki Rukavina za N1.

"Imali smo razgovore u Ministarstvu, imali smo prosvjed pa razgovor s ministrom… Danas se sastajemo s premijerom, to je ono što smo tražili. Sve ovisi o tome kako će proći taj razgovor, ali naravno da ne možemo isključiti štrajk. Mislim da je štrajk i dalje vrlo vjerojatna opcija", rekla je.

Plenković: Stavit ćemo na stol sve teme

"U utorak ću se naći s liječnicima, stavit ćemo na stol sve teme i ići ćemo rješavati pitanja koja su bitna za njih, ali su bitna i za nas. Imamo mi sluha za sve, mi smo razgovarali sa svima...", kazao je u petak Plenković u intervjuu za Večernji TV na pitanje o najavljenom štrajku liječnika i njihovu zahtjevu da ih premijer primi.

Upitan koliko je daleko spreman ići u razgovoru s liječnicima, uzvratio je kako će razgovarati s njima o svim pitanjima koja ih zanimaju.

"Koeficijenti, statusna pitanja, pitanja bolje organizacije sustava zdravstva... Imamo čitav niz tema koje su na stolu i o kojima razgovaraju oni kao liječniče udruge - komora, sindikat, bolnički liječnici, liječnici obiteljske medicine, mladi liječnici... Svi oni razgovaraju s ministrom zdravstva. Oni su meni pisali i red je da se nađemo", rekao je premijer.

Beroš je kazao da se nada konstruktivnom razgovoru, a liječnici su mu odgovorili da konstantno ponavlja jedno te isto, ali da rješenja nema.

Pročitajte više