VIDEO Plenković stigao u Kijev, pozdravio ga Zelenskij

Foto: Vlada RH

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković jutros je stigao u Kijev gdje će održati sastanke s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom, priopćeno je iz vlade.

Vlada je objavila fotografije koje prikazuju da je Plenkovića pozdravio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Kako neslužbeno doznajemo iz vlade, posjet nije bio ranije najavljen iz sigurnosnih razloga.

Uz predsjednika vlade je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera.

"Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja pružati političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica", navodi u priopćenju vlada.

 Na sastancima će ukrajinski državni vrh upoznati predsjednika vlade s posljedicama razaranja uslijed ruskih napada, a razgovarat će se i o daljnjoj pomoći te nastavku europskog puta Ukrajine.

 

"Izraz solidarnosti i podrške"

Posjet predsjednika vlade Ukrajini odvija se uoči Dana Europe te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije, navodi se u priopćenju vlade.

Prije vojne invazije, predsjednik vlade boravio je u službenom posjetu Ukrajini u prosincu 2021., a sudjelovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno s liderima EU u kolovozu 2021.

Predsjednika vlade Plenkovića i ministra Grlića Radmana dočekala je veleposlanica Anica Djamić, koja se ovom prigodom vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Veleposlanstvo RH u Ukrajini.

Pročitajte više