VIDEO Plenkovića jako iznervirala pitanja o Frka-Petešiću: "Ono, prestanite"

Foto: Screenshot Index

PREMIJER Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sjednice vlade.

Plenković se osvrnuo na covid-potvrde, čije je ukidanje na sjednici koalicije jučer predložio Dario Hrebak, rekavši da se zasad ništa neće promijeniti, a novinari su ga pitali i o skandalu s državnim stanom koji koristi njegov predstojnik ureda Zvonimir Frka-Petešić, što ga je jako iznerviralo.

Prvo je govorio o stipendijama u strukovnom obrazovanju. 

"Mislim da je Aktualni sat bio dosta dobar i informativan", kaže.

Spomenuo je vijeće za uvođenje eura koje je danas održano. Ponovio je da će se konverzija kuna u eure na bankovnim računima obavljati automatski te da će se gotovina mijenjati prvo u bankama, Fini i HNB-u, a kasnije samo u HNB-u. Od 15. siječnja plaćamo u eurima, a još godinu dana imamo istaknute cijene u eurima i kunama. 

O Milanoviću

Prvo novinarsko pitanje je o Milanovićevom pismu u kojem je tražio smjenu ministra obrane Banožića.

"Prvo metodološki, to upućivanje pisama. Nisam ni vidio da je objavljeno dok nije bilo na webu. Metodološki je neprihvatljivo da se šalje pismo pa da se objavi na webu. Nije to ništa bitno. Ne želi surađivati, OK. Sve skupa ništa", kaže Plenković. 

Hoće li Milanović dobiti ugovore za Rafalee? "Hoće". Uskoro? "Apsolutno, ima pravo na to, on je predsjednik, ima pravo na to. Dobit će te dokumente, koji su naravno tajni", odgovara.

Covid-potvrde zasad ostaju

Je li na stolu ukidanje covid-potvrda?

"Mi smo se sastali kao koalicija, sastajemo se svakog tjedna, u detalje prolazimo sve teme. To je bio komentar predsjednika HSLS-a. Te rasprave vode zemlje s puno više cijepljenih. Za sad nema nikakvih promjena", odgovara.

Na pitanje o tome hoće li na redu biti ukidanje nekih mjera jer se čini da je omikron blaži, Plenković odgovara da je on sam rekao da se čini da je blaži, ali ne odgovara konkretno hoće li biti relaksacije mjera. "Hoće li i dalje biti tako, treba vidjeti", kaže.

 

Plenković na pitanje jesu li mogući vaučeri za plin kaže kako je to moguće za neke građane. 

"Što se tiče paketa mjera, ima tri segmenta. Prvi se odnosi na socijalno ugrožene koji dobivaju vaučer, mi ćemo tu pogledati kakva će biti situacija i procjena rasta cijena, pa ćemo po potrebi prilagoditi iznos. Drugi dio su naknade, nastoji se amortizirati udar na građane. Treći je dio porezni. U ovom trenutku ne vidimo da bi se moglo dogoditi nešto nepredviđeno. Do travnja ćemo izaći s paketom", kaže.

Kaže da u procesu uvođenja eura nema nikakvih iznenađenja. "Radimo sustavno i doći ćemo do toga", kaže.

Upitan je boji li se eksplozije cijena. "Ključna je zaštita potrošača u slučajevima lova u mutnom", kaže.

Na pitanje o Hrebakovoj izjavi: "Horvat je dobio potporu, kao i cijela vlada, od koalicije. Radi, rade svi resori i točka", rekao je.

"Postoji li problem? Ja mislim da ne. Pa neki dan smo bili u Bjelovaru, suradnja je odlična. Koalicija je koalicija, stranke trebaju imati vidljivost. Mi smo tu tolerantni", kaže. 

Plenkovića jako iznervirala pitanja o Frka-Petešiću

Novinari ga pitaju zašto je njegov predstojnik ureda prijavljen na Dugom otoku.

"To mi je super, to mi je zabavno. Kako napraviti Frka-Petešića problemom? Ja bih njima poručio da rade kao on, s tom stručnom pedantnošću i predanošću, pa nek onda komentiraju", kaže Plenković i ne odgovara na pitanje.

Novinari mu repliciraju da to nije bilo pitanje i ponovno ga pitaju zašto Frka-Petešić nije prijavljen u Zagrebu. "Ne znam, ne pitam tko je gdje prijavljen. Jesam li ga pitao? Nisam ga pitao", kaže.

Novinar kaže da je i on došao u Zagreb i da se morao prijaviti u Zagrebu.

"To nema veze s tim što je on dobio stan. To je smiješno. To je u eteru samo da se napravi problemčić. Ovo je toliko smiješna priča. Ne da neće ostavku podnijeti nego će raditi i dalje", kaže. 

Kako mu izgleda to što se Frka-Petešić, kad postaje dužnosnik, odjavljuje u Zagrebu i prijavljuje na Dugom otoku? "Izgleda mi da je sve u redu, da nema drugu nekretninu..."

Na pitanje zašto je Frka-Petešiću obitelj prijavljena u Dubravi, kaže: "Ne znam niti me briga."

"Jel ovo problem? Zašto je ovo problem uopće?" govori Plenković, kojeg jako nervira ova tema. "Opterećujete javnost, ono, prestanite. Ovo radite namjerno. To je ono što nazivam harangom i sad ćemo podvući crtu", govori Plenković. "Imate neko pametnije pitanje?", nastavlja.

Na opasku novinara da ne postoje glupa pitanja, nego samo glupi odgovori, Plenković je rekao: "Samo se vi tješite". 

Iako se vidno iznervirao, novinarima je u dva navrata rekao da nije nervozan pa je nakon toga, prilično nervozno, odšetao s presice.

 

Pročitajte više