VIDEO Počeo je padati snijeg, bit će ga i u nizinama

Screenshot

U Hrvatskoj će danas prevladavati pretežno oblačno vrijeme uz povremeno slab snijeg, češći u gorskim predjelima, a ujutro bi ga ponegdje moglo biti i podno Velebita, upozoravaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Na Jadranu će biti promjenjivo oblačno, na sjeveru uz česta sunčana razdoblja, u Dalmaciji moguće i malo kiše, glavninom na otocima i prema otvorenom moru.

Vjetar u unutrašnjosti bit će slab ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu umjerena i jaka bura, na udare ponegdje i olujna, podno Velebita olujna s orkanskim udarima.

Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom će se kretati od 0 do 3 Celzijeva stupnja. Na Jadranu dnevna temperatura kretat će se od oko 6 na sjeveru do 12 'celzijevaca' na jugu.

Meteorologinja: Snijeg i u mnogim nizinskim područjima

 

Oblačno je u većem dijelu unutrašnjosti, pada i snijeg u gorju, ali i u mnogim nizinskim područjima, rekla je za N1 meteorologinja Tea Blažević.

"Duž obale je većinom vedro, no puše jaka bura, udari na mjestima prelaze i 110 kilometara na sat. Stoga ne čudi da je promet dijelom autocesta A1 i A6, Paškim mostom, Jadranskom magistralom od Karlobaga do Svete Marije Magdalene dozvoljen samo za osobna vozila.

Vjetrovito će biti i u nastavku dana, no sunčanije na moru. Malo kiše može pasti prema otvorenom i na otocima, većinom u Dalmaciji, dok će u unutrašnjosti padati slab snijeg.

Subota većinom još u gorju može donijeti malo snijega, no u većini predjela bit će suho. Treba još računati na jaku buru. Tek od nedjelje sunčanije i stabilnije. U drugom dijelu dana bura će postupno slabjeti.

U novom tjednu nas čekaju sunčaniji dani i više temperature, barem one dnevne. Treba, naime, računati na hladna jutra", kaže Blažević.

Prognoza po regijama

Istočna Hrvatska: Oblačno povremeno uz snijeg, osobito u Posavini. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka od 0 do 3 °C.

Središnja Hrvatska: Oblačno, a do sredine dana će uglavnom u Pokuplju i na Baniji povremeno padati slab snijeg. Puhat će umjeren sjeveroistočnjak. Temperatura zraka većinom između -1 i 3 °C.

Gorski kotar i Lika: Oblačno, povremeno uz snijeg i novi snježni pokrivač. Puhat će umjeren sjeveroistočnjak, na udare i jak. Temperatura zraka većinom od -3 do 0 °C.

Istra: Pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Puhat će umjerena i pojačana, mjestimice jaka bura. More će biti malo do umjereno valovito, ponegdje do valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 0 i 5, u unutrašnjosti Istre -5 i 0 °C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 5 i 10 °C.

Sjeverni Jadran: Djelomice sunčano i vjetrovito. Puhat će umjerena i jaka bura, pod Velebitom i olujna s orkanskim udarima pa lokalno može biti i snijega nošenog burom. Najniža temperatura zraka od -5 u unutrašnjosti Istre do 7 °C na otocima. Najviša dnevna od 5 do 10 °C.

Dalmacija: Promjenljivo, a malo kiše može pasti uglavnom na jugu, ponajprije na otocima. Puhat će umjerena i jaka bura, na udare i olujna. Najniža temperatura od 4 do 9 °C, u unutrašnjosti niža. Najviša temperatura oko 4 u unutrašnjosti, a na obali i otocima do 10 °C.

HAK: Ograničenja i zabrane na autocestama i državnim cestama

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene te Paški most, upozoravaju u petak iz HAK-a.

Na Jadranskoj magistrali između Bakra i Karlobaga, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće te na lokalnoj cesti između Kraljevice i Križišća promet je zabranjen za I. i II. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Na Krčkom mostu i autocesti A7 Draga-Šmrika zabrana je prometa za I. skupinu vozila.

Otežano se vozi zbog snijega mjestimice u Gorskom kotaru i Lici. Zbog niskih temperatura u unutrašnjosti moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima, a iz Hrvatskog autokluba (HAK) pozivaju vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama.

Zimski su uvjeti i promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama u Gorskom kotaru i Lici.

Zbog prometne nesreće na DC219 u mjestu Radošić promet teče jednim trakom, uz regulaciju prometne policije.

Teškoće u pomorskom prometu

U prekidu su trajektne linije: Lopar-Valbiska, Prizna-Žigljen i Stinica-Mišnjak te katamaranska linija Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka.

Zbog tehničkih problema u prekidu je katamaranska linija Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.

Pročitajte više

 

Pročitajte više