EURO U HRVATSKOJ

VIDEO Pogledajte kako će izgledati hrvatske kovanice eura i centa

Foto: Hina

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković predsjeda 14. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, na kojoj je predstavljeno kako će izgledati naše kovanice eura.

"Na kovanicama eura i centa koji će biti u optjecaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica europodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku, a Vlada je zaključkom potvrdila da su motivi: hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica", rekao je Plenković.

 

Svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice imati neki nacionalni motiv, a u Hrvatskoj su se iskristalizirali sljedeći prijedlozi: motivi će biti šahovnica, i to na svim kovanicama, zatim karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla te glagoljica. 

Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva eura, kuna na jedan euro, Tesla na 50, 20 i 10 centa te glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu, otkriveno je još ranije, nakon čega je raspisan natječaj koji je bio anonimiziran.

Na kovanicama od dva eura motiv je geografska karta Hrvatske, a autor najuspješnijeg dizajna je magistar animiranog filma Ivan Šivak. S lijeve strane motiva nalazi se riječ Hrvatska, a na obodu kovanice od dva eura je stih Ivana Gundulića "o lijepa, o draga, o slatka slobodo". 

Na kovanici od jednog eura nalazit će se motiv kune, uz motiv će biti riječ Hrvatska i godina uvođenja eura 2023., a autor najboljeg dizajna te kovanice je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković.

Na kovanicama od 50, 20 i 10 centi bit će motiv NIkole Tesle, a najuspješniji je dizajn rad studenta Ivana Domagoja Račića.

Motiv na kovancama od pet, dva i jednog centa je glagoljica, odnosno motiv HR ispisan na glagoljici, a autorica tog dizajna je magistra arhitekture i dizajna Maja Škripelj. 

Na svim će kovanicama biti i elementi šahovnice.

Ciljani datum za uvođenje eura u Hrvatskoj je 1. siječnja 2023. godine.

Premijer Andrej Plenković rekao je da povijesni trenutak koji nas očekuje 1. siječnja sljedeće godine treba biti kvalitetno pripremljen u svim aspektima, što uz ostalo podrazumijeva i kvalitetan zakon (o uvođenju eura) i niz drugih zakona koji će se izmijeniti tijekom ove godine. 

"To podrazumijeva i pripremu gospodarstva i zaštitu potrošača", naveo je Plenković, dodavši da prikaz naših kovanica eura ima u sebi nekoliko ključnih elemenata prepoznatljivosti Hrvatske - simbole povijesti i političkog identiteta Hrvatske, suvereniteta i državnih granice, novčarske tradicije, jezika, kulture i književnosti, kulturnih i znanstvenih velikana, kreativnosti i inovativnosti te tradicije i modernosti.

Kovanica od 2 eura

Kovanica od 2 eura imat će i stih iz Gundulićeve Himne slobode O lijepa, o draga, o slatka slobodo.

Kovanica od 1 eura

Kovanica od 50, 20 i 10 centi

Kovanica od 5, 2, i 1 centi

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić najavio je kako će se uskoro krenuti i u izradu alata za izradu kovanica, kao i s probnim odljevima po milijun komada svake kovanice. Na kraju će početi masovna izrada kovanica, što je, naveo je, iznimno velik posao (papirnate novčanice će se, inače, raditi u inozemstvu).

Guverner je naglasio da se nastavlja s ostalim koracima uvođenje eura u sljedećim mjesecima. 

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da je trenutno u javnom savjetovanju nacrt prijedloga zakona u euru, na koji je do sada zaprimljeno 49 komentara, a na koje će se odgovoriti. Inače, javno savjetovanje o prijedlogu zakona o uvođenju eura kao nacionalne valute u Republici Hrvatskoj traje do 15. veljače. 

Tijekom ove godine mijenjati će se 42 zakona prije samog uvođenja eura, a nakon uvođenja još 36 zakona. Što se tiče ostalih ispunjavanja mjera koje su potrebne za uvođenje eura, Marić je kazao da se one ispunjavaju po planu i prema očekivanjima, bez ikakvih kašnjenja.

Vlada radi i na tome da se ispune kriteriji vezani uz inflaciju, naglasio je Marić. 

Međutim, prema podacima za siječanj ne vidi se usporavanje inflacije, rekao je Marić, dodajući kako proteklih mjeseci nema ni jedne zemlje bez značajnog porasta inflacije.

Ispunjavanje tog kriterija, smatra ministar financija, jedan je od većih ovogodišnjih izazova.

S druge strane, prema njegovim kalkulacijama, udio javnog duga u BDP-u značajno je smanjen tijekom prošle godine, što je po njemu iznimno dobra vijest. Hrvatska će biti među zemljama s najbržim smanjivanjem udjela javnog duga u BDP-a, istaknuo je Marić.

Inače, kriteriji za uvođenje eura propisani su ugovorom iz Maastrichta, a odnose se na stabilnost cijena, održivost javnih financija, stabilnost tečaja i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa.

Kovanica će vrijediti u cijeloj Europskoj uniji

Podsjetimo, Nacionalnim planom zamjene hrvatske kune eurom, koji je vlada donijela u prosincu 2020., predviđen je odabir motiva i njihova grafičkog oblikovanja za nacionalnu stranu eurokovanica, a Hrvatska narodna banka određena je kao institucija koja će organizirati nabavu novčanica i kovanog novca eura.

Za razliku od novčanica eura, koje su jednake u svim članicama europodručja, kovani novac eura i centa nosi informaciju zemlje koja ga je izdala te na naličju prikazuje nacionalne simbole te zemlje. Naličje kovanica naziva se stoga i nacionalnom stranom kovanica eura i centa. Kada Hrvatska uvede euro za svoju valutu, eurokovanice izdane u Hrvatskoj nalazit će se u optjecaju i jednako će vrijediti u svim državama europodručja.

"Odabir motiva stoga je posebno važan jer će se kovanice s motivima koji simboliziraju Hrvatsku koristiti i izvan njezinih granica. S obzirom na zahtjevnost proizvodnje kovanog novca, pripremne aktivnosti već su započete.

Izrada optjecajnoga kovanog novca eura s hrvatskom nacionalnom stranom trebala bi započeti najranije šest mjeseci prije dana uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća EU da Hrvatska uvodi euro", priopćili su iz vlade.

Pročitajte više