UCJENJIVAČ IZ KRIM SAPUNICE

VIDEO Policija pokušala objasniti što se dogodilo s ucjenjivačem iz Krim tima

Foto: Index

POLICIJA je zbog slučaja Leona Lučića, bivšeg policajca i glumca u seriji Krim tim 2 koji je završio u komi nakon što je kamatario čovjeka, sazvala izvanrednu konferenciju za medije. Inače, poziv na presicu došao je 45 minuta nakon što je Index razotkrio goleme propuste policije u tom slučaju.

>> Otkrivamo sve detalje o ucjenjivaču iz Krim tima. Policija je sve uprskala

"Možemo potvrditi da je moguće djelo iznude prijavljeno Policijskoj postaji Zaprešić. Tada, po prijavi takvih kaznenih djela, slijedi profesionalna priprema vezana za sva ona postupanja u skladu sa strukom i u kojoj je jako bitna suradnja potencijalne žrtve i policijskih službenika. U toj pripremi smo koordinirano radili s osobom koja je bila potencijalna žrtva. Jer cilj je da se sve realizira tako da žrtva bude sigurna, da se pripreme dokazni materijali i da se uhiti potencijalni počinitelj. Međutim, u jednom trenutku potencijalna žrtva je realizaciju samoinicijativno provela. Što znači, mi nismo izgubili osobu jer je realizacija bila samoinicijativna i isto tako novac koji je trebao poslužiti kao dokaz nije bio kod njega", rekla je na početku Marija Goatti, voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću.

Pomoćnik načelnika krim policije Policijske postaje Zaprešić Ivo Pelivan rekao je kako je 7. siječnja Policijskoj postaji Zaprešić prijavljeno kazneno djelo iznude. 

"Ispred Policijske postaje Zaprešić mogu reći da je dana 7.1. prijavljeno kazneno djelo iznude u pokušaju. Isto tako moram reći da je istraživanje tajno te da se jedna od osoba nalazi na bolničkom liječenju, tako da više informacija ne možemo reći", rekao je Pelivan.

Dodao je kako je oštećena osoba samoinicijativno krenula u realizaciju bez dogovora s policijskim službenicima, a više informacija nije htio otkriti jer je rekao kako su izvidi tajni.

Novinare je zanimalo je li policajac iz PP Zaprešić u 9 sati i 7 minuta primio e-mail sa zvučnom snimkom dogovora o lokaciji.

"Budući da je kriminalističko istraživanje, tajno ne mogu reći te podatke. Dalje će se u istraživanju PU karlovačke utvrditi jesu li neke osobe prilikom počinjenja navedenog događaja počinile još neka kaznena djela. Moramo biti svjesni da je oštećeni potpisao izjavu o tajnosti izvida pa i dalje ostaje istraživanje na PU karlovačkoj", zaključio je Pelivan.

Što je s osobom koja je bila s Lučićem, je li ona u bijegu, je li se traga za njom, pitali su novinari.

Na pitanje je odgovorio Boris Novak iz Sektora kriminalističke policije, voditelj službe organiziranog kriminaliteta.

"Te izvide dalje provodi PU karlovačka, budući da je kazneno djelo počinjeno na području PU karlovačke. To je sada sve u nadležnosti druge policijske uprave, a ne PU zagrebačke, o čemu mi ne možemo ovdje pričati", rekao je Novak.

Novinari su pitali je li postaja o ovom kaznenom djelu komunicirala sa službom kriminaliteta PUZ-a.

"Služba organiziranog kriminaliteta je dobila informaciju da PP Zaprešić provodi kriminalističko istraživanje kaznenog djela iznude", odgovorio je Novak.

Tko je vršio pripreme?

"Pripremu je vršila PP Zaprešić. Oni su od oštećenog uzeli određenu svotu novca koji se obilježi da bi kasnije taj novac služio kao novac u kaznenom postupku", rekao je Novak, koji je nastavio odgovarati na novinarska pitanja.

Zašto je to radila PP Zaprešić? Premala je da bi izvela takvo nešto.

"Kazneno djelo iznude je u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva, a policijska postaja surađuje s Općinskim državnim odvjetništvom."

Znači, izviješteno je državno odvjetništvo od strane policijske postaje?

"Tako je."

Znači znali su? Pitam jer se očito pripremala kriminalistička klopka.

"Tako je, klopka se pripremala. Napravljen je plan klopke, ali do realizacije od strane policije nije došlo."

Ni u jednom trenutku toga dana, 10. siječnja, policijski službenici nisu krenuli prema prvotno dogovorenom mjestu sastanka za primopredaju novca?

"Kod klopke je bitno da se oštećeni ponaša u skladu s policijskim uputama. U ovom slučaju to oštećeni nije radio. Policijski službenici nisu imali ta saznanja da bi mogli krenuti za oštećenim."

Znači da PP Zaprešić nije primila audiosnimku dogovora oko lokacije?

"To je u fazi izvida i ja to ne bih znao."

Kako je onda policija dobila informaciju o događaju? Jer oni su u nekom trenutku došli na mjesto događaja.

"Policijska uprava karlovačka će vam odgovoriti na to pitanje. Jedan dio te informacije je došao od strane PU zagrebačke, ali samo o toj realizaciji", rekao je Novak. 

Na to se nadovezala Goatti:

"Radi se dva kriminalistička istraživanje gdje je isprepliće više osoba. Zaključak svega je, prvo istraživanje nije realizirano po uputama policijskih službenika i samim time je dovelo do počinjenja drugog kaznenog djela koje je predmet drugog istraživanja. Važno je reći da osoba prilikom samoinicijativne realizacije nije kod sebe imala novac koji je pripremljen kao dokaz."

Podsjećamo, Leon Lučić, bivši policajac i glumac u RTL-ovoj seriji Krim tim 2, pokušao je od jednog zaprešićkog poduzetnika iznuditi 100 tisuća eura prijeteći mu da će ga uvaliti u probleme zbog poslovanja s nekim osobama koje su u Hrvatskoj utajile porez. No poduzetnik koji posluje u Sloveniji sve je prijavio policiji u Zaprešiću i s njima dogovorio akciju uhićenja Leona Lučića. 

Ipak, poduzetnik se sam otišao naći s Lučićem. 

"Kada su se našli s Lučićem s kojim je bio još jedan čovjek koji je kasnije pobjegao, došlo je do sukoba. Počeli su drškom pištolja tući M.Š. koji je bio s poduzetnikom u automobilu i slomili mu ključnu kost. Pretpostavljam da je poduzetnik poveo M.Š. sa sobom jer se radi o iskusnom MMA borcu, a i sam trenira borilačke vještine", rekao je naš izvor. Poduzetnik i MMA borac uspjeli su savladati i dobrano pretući Lučića tako da je kasnije s teškim ozljedama glave završio u bolnici, a navodno je i u induciranoj komi. 

Policije za to vrijeme nije bilo nigdje. Karlovačka policija pojavila se tek nakon dvadesetak minuta, a tada je Lučićev suradnik već pobjegao.

 

Pročitajte više