UCJENJIVAČ IZ KRIM SAPUNICE

Otkrivamo sve detalje o ucjenjivaču iz Krim tima. Policija je sve uprskala

Otkrivamo sve detalje o ucjenjivaču iz Krim tima. Policija je sve uprskala
Foto/screenshot: Index/RTL/Google Street View

IZNUDA i fizički obračun koji se dogodio na autocesti pokraj Karlovca 10. siječnja od običnog kaznenog djela pretvara se u popriličnu sramotu za policiju.

>> Bivši policajac i zvijezda Krim tima reketario čovjeka pa brutalno pretučen

Podsjećamo, Leon Lučić, bivši policajac i glumac u RTL-ovoj seriji Krim Tim 2, pokušao je od jednog zaprešićkog poduzetnika iznuditi 100 tisuća eura prijeteći mu da će ga uvaliti u probleme zbog poslovanja s nekim osobama koje su u Hrvatskoj utajile porez. No poduzetnik koji posluje u Sloveniji sve je prijavio policiji u Zaprešiću i s njima dogovorio akciju uhićenja Leona Lučića.

Nažalost, policija je uprskala sve što je mogla uprskati.

Poduzetnik od početka surađivao s policijom

Iz više pouzdanih izvora doznali smo detalje teških policijskih pogrešaka koje se ne mogu objasniti pukom nesposobnošću. Ovo su činjenice:

poduzetnik M.D. je policiji još u posljednjim danima 2019. godine prijavio da ga Leon Lučić iznuđuje. Dostavio im je poruke i audiosnimke razgovora s Lučićem. Kada je 10. siječnja Lučiću javio da je prikupio traženi novac policija je popisala, fotografirala i označila novčanice te s poduzetnikom krenula prema Lučkom, gdje je na autocesti trebala biti odrađena primopredaja. Cijelu akciju odrađivala je policijska postaja Zaprešić.

Cvrtila: "To nije posao za zaprešićku postaju"

"Prva je pogreška je što je to radila zaprešićka policija. To nije posao za njih. Oni ni na koji način nisu smjeli to raditi. To je po klasifikaciji kaznenih djela i po načinu postupanja trebao voditi PNUSKOK ili centrala kriminalističke policija iz Heinzelove. Oni jedini imaju resurse za to", analizirao je naše informacije iskusni kriminalist Željko Cvrtila. Zaprešićka policijska postaja nema ni ljude ni mogućnosti izvesti tako kompleksnu operaciju i potpuno je neuobičajeno da su se upustili u takvo što.

Nisu ga brifirali kako da postupa

No to nije jedini propust policajaca. Index iz pouzdanih izvora doznaje da poduzetnika uopće nisu brifirali, odnosno uputili kako da postupa na sastanku s iznuđivačem niti što se sve može dogoditi u rizičnoj akciji. 

"Dali su mu poseban broj telefona na koji se uvijek javljao netko drugi, ovisno o smjenama. I na taj broj telefona trebao je javljati kamo ga iznuđivač navodi", tvrdi naš izvor. To je i funkcioniralo do naplatnih kućica u Lučkom, gdje je Lučić mobitelom poduzetniku javio da krene dalje autocestom prema Karlovcu i da će se naći na odmorištu pokraj Draganića.

Policija naprasno prekinula akciju

"Tada su mu policajci koji su ga pratili rekli da oni odustaju od akcije jer prelaze granice Policijske uprave Zagrebačke i da i on prekine kontakt s iznuđivačem", govori naš izvor.

"No poduzetnik ih, ustrašen prijetnjama i želeći završiti cijelu priču, nije poslušao i nastavio je prema Draganiću", tvrdi Indexov izvor izvrsno upućen u cijeli događaj. Na osnovu tog poduzetnikovog odbijanja da prekine akciju zagrebačka je policija jučer izvijestila da "žrtva kaznenog djela unatoč upozorenjima i uputama policijskih službenika nije postupila u skladu s tim, već se samoinicijativno odlučila sastati s počiniteljem". 

Policijski sindikalist Kajkić: Nema veze što su prešli svoju granicu

"Nema smisla tvrdnja da su prekinuli akciju jer su prelazili granice svoje policijske uprave. Trebali su samo preko Operativno komunikacijskog centra obavijestiti karlovačku policiju da na njihovom području provode akciju. Čak i kad bi to imalo smisla, da je PNUSKOK vodio operaciju takvih problema ne bi bilo", rekao je za Index policijski sindikalist Nikola Kajkić koji se slaže s Cvrtilom da zaprešićki policajci nisu imali što tražiti u takvoj akciji. 

Poslali samo jedan tim, trebala su biti najmanje dva

Indexovi izvori nadalje tvrde da je zaprešićka policija poslala samo jedan tim, što se nikada ne radi u tako rizičnim slučajevima.

"Trebala su biti najmanje dva tima od po dva policajca. Jasne su procedure za prikriveno praćenje i elektronski nadzor, ali ništa od toga nije napravljeno", rekao nam je Cvrtila.

Štoviše, u akciju nisu uključeni ni posebni timovi za uhićenje, a morali su biti jer se moglo pretpostaviti da je Lučić naoružan, a kao bivši policijski inspektor i dobro obučen za rukovanje oružjem. Situacija je lako mogla eskalirati i postati opasna. I jest.

Lučić tukao drškom pištolja

"Kada su se našli s Lučićem s kojim je bio još jedan čovjek koji je kasnije pobjegao, došlo je do sukoba. Počeli su drškom pištolja tući M.Š. koji je bio s poduzetnikom u automobilu i slomili mu ključnu kost. Pretpostavljam da je poduzetnik poveo M.Š. sa sobom jer se radi o iskusnom MMA borcu, a i sam trenira borilačke vještine", rekao je naš izvor. Poduzetnik i MMA borac uspjeli su savladati i dobrano pretući Lučića tako da je kasnije s teškim ozljedama glave završio u bolnici, a navodno je i u induciranoj komi. 

>> Zvijezdu Krim tima 2 prebacili u Zagreb, bori se za život

Je li Lučićev suradnik policajac?

Policije za to vrijeme nije bilo nigdje. Karlovačka policija pojavila se tek nakon dvadesetak minuta, a tada je Lučićev suradnik već pobjegao.

"Ne isključujem mogućnost da je taj bivši ili čak sadašnji policajac", tvrdi jedan od Indexovih sugovornika. Sva trojica, i poduzetnik i njegov prijatelj te Leon Lučić, kazneno su prijavljeni za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, a još uvijek nisu u Državnom odvjetništvu ispitani o slučaju iznude. Kriminalistički postupak zasad vodi karlovačka policija jer se na njihovom području dogodio sukob.

Cvrtila: Ovo je ogroman propust policije, teško mi je vjerovati da je to sve slučajno napravljeno

"Ne mogu vjerovati koliko je pogrešaka tu napravljeno. Ovo je ogromni propust policije i teško mi je vjerovati da je sve to slučajno napravljeno", rekao je Cvrtila za Index. I lako je moguće da ima pravo. Lučić je bivši policijski inspektor koji je svojedobno bio ozlijeđen u jednoj akciji i zasigurno još uvijek ima dobre veze u policiji. U akciji u kojoj je ozlijeđen Lučić je navodno prekoračio ovlasti i trebao je dobiti otkaz, ali se uspio nagoditi s Ministarstvom unutarnjih poslova i sam otići.

Imao autentične informacije iz tajne istrage

"Na to ukazuje i da je poduzetniku došao s autentičnim informacijama iz istrage koje nikako nije mogao legalno imati. Mogao ih je nabaviti samo iz policije ili Porezne uprave", tvrdi jedan od naših izvora. 

Pritisci iz vrha policije

"Nakon svega poduzetnik je počeo primati i poruke da promijeni iskaz. Pritisak, gotovo sam siguran, dolazi iz vrha policije", tvrdi Indexov izvor. 

"Moj klijent je ispitan u policiji zbog nanošenja teških fizičkih ozljeda, a o ostalom ne mogu govoriti", rekao je za Index poduzetnikov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Zagrebačkoj policiji i Ministarstvu unutarnjih poslova poslali smo detaljne upite o cijelom slučaju te o navodnim obiteljskim vezama Leona Lučića s jednom osobom u vrhu Ravnateljstva policije. Objavit ćemo ih čim ih dobijemo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara