VIDEO Poplave u Australiji, evakuirat će se grad. Krokodil pliva ulicama

Screenshot: X

Rekordna količina oborina uzrok je ogromnih poplava u Australiji, na krajnjem sjeveru Queenslanda. Vlasti navode da je riječ o najgoroj poplavi dosad zabilježenoj u Australiji, a na ulicama je čak zamijećen krokodil, piše BBC.

Ekstremni vremenski uvjeti uzrokovani tropskim ciklonom izlili su godišnju količinu kiše na neka australska područja. Fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju avione potopljene u zračnoj luci Cairns, krokodila usred grada i ljude koji čamcima bježe iz domova.

Do sada nema izvještaja o smrtnim slučajevima ili nestalim osobama. Intenzivne padaline očekuju se još 24 sata.

Gradonačelnik: Ovo je najgora prirodna katastrofa koju pamtim

Spašene su stotine ljudi - mnoge kuće su potopljene, nema struje, ceste su odsječene, a pitke vode je sve manje. U gradu Cairnsu palo je više od 2 metra kiše od početka vremenskih nepogoda.

"Ovo je najgora prirodna katastrofa koju pamtim. Razgovarao sam s lokalnim stanovništvom Cairnsa kada sam bio na terenu i oni kažu da nikada nisu vidjeli ništa slično", rekao je premijer Queenslanda Steven Miles za Australian Broadcasting Corporation.

Cijeli grad treba evakuirati

Miles kaže da je trenutno prioritet spasiti građane zatočene u poplavi, poput onih u udaljenom gradu Wujal Wujalu, koji se nalazi 175 km sjeverno od Cairnsa.

Devet osoba, uključujući bolesno dijete, provelo je noć na krovu bolnice nakon što ekipe hitne pomoći nisu mogle doći do njih. Danas su premješteni na drugo mjesto. Miles ističe da će sada morati biti evakuiran cijeli grad.

 

"Zabrinuti smo za pitku vodu, kanalizaciju, struju i telekomunikacije, ceste... Mnoge su ceste blokirane i ne možemo dobiti potporu iz zraka", govori gradonačelnik Miles.

Rijeke tek trebaju dosegnuti vrhunac

Meteorolozi su rekli da će se obilna kiša nastaviti veći dio ponedjeljka i poklopiti s visokom plimom, što predstavlja opasnost za zajednice u nizinama, prenosi BBC.

Iako se očekuje da će sutra prestati padati, rijeke tek trebaju dosegnuti vrhunac i danima će biti nabujale. Očekuje se da će nekoliko rijeka oboriti rekorde postavljene tijekom ogromne poplave 1977. godine. Rijeka Daintree već je premašila prethodni rekord za 2 metra nakon što je u 24 sata palo 820 mm kiše.

Državni dužnosnici procjenjuju da će šteta od katastrofe premašiti milijardu australskih dolara, odnosno 670.000 američkih dolara.

Niz katastrofa u Australiji

Istočna Australija posljednjih je godina pogođena čestim poplavama, a tu je i El Nino, koji se obično povezuje s ekstremnim događajima poput ciklona i šumskih požara.

Australiju je posljednjih godina pogodilo niz katastrofa - jaka suša i povijesni šumski požari, uzastopne godine rekordnih poplava i šest masovnih izbjeljivanja Velikog koraljnog grebena.

Najnovije izvješće UN-ovog Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) upozorava da će u Australiji budućnost biti preplavljena sve gorim katastrofama ako se ne poduzmu hitne mjere za zaustavljanje klimatskih promjena.

Pročitajte više