VIDEO Prekinuta trogodišnja ISIS-ova opsada ključnog grada Sirije

Screenshot: Al Jazeera

SNAGE sirijske vojske u utorak su se uspjele probiti do svojih postrojbi, koje su godinama bile okružene džihadistima Islamske države u enklavi pod kontrolom vlade, u istočnom gradu Deir al-Zoru, objavili su mediji skloni Damasku i promatračke skupine.

"Sirijska vojska i njezini saveznici prekinuli su opsadu Deir al-Zora", prenijela je vojna medijska jedinica koju vodi sirijski saveznik Hezbollah.
 
 
Ključna ruska podrška 
 
Državna televizija i Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Londonu, izvještavaju kako su se sirijske snage spojile s vladinim trupama u Deir al-Zoru. 
 
Vojska sirijske vlade posljednjih je dana postigla značajni napredak i probila se kroz linije Islamske države do područja koje je udaljeno nekoliko kilometara od Deir al-Zora. 
 
Nakon više tjedana žestokih pustinjskih borbi duž cesta koje vode u ovaj grad, snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada ostvarile su značajan proboj, prvenstveno zahvaljujući paravojnim jedinicama koje podupire Iran te ruskim savjetnicima i zračnim udarima, ali i udarima krstarećih projektila s ruskih ratnih brodova smještenih u Sredozemnom moru.
 
"Sumnjam da bi snage sirijskog režima same postigle ovaj pothvat", komentirao je za Washington Post analitičar Tobias Schneider iz Londona.
 
Ipak, ova bitka pokazala je da je sirijska vojska popravila svoje borbene sposobnosti nakon niza poraza i masovnog dezertiranja zbog kojeg je Asad zamalo izgubio rat prije nego se Rusija izravno uključila u rujnu 2015. Sirijska vojska posljednjih je tjedana ubrzano napredovala kroz pustinjski teritorij između Palmire i Deir ez-Zora.
 
 
 
93 tisuće civila pod opsadom od 2014. 
 
Islamska država tu enklavu pod kontrolom vlade - u kojoj živi oko 93 tisuća civila i u kojoj se nalazi vojni garnizon - drži pod opsadom od 2014. godine. 
 
Deir al-Zor nalazi se jugoistočno od Rake, nekadašnje prijestolnice Islamske države u Siriji koja je većinom osvojena u odvojenoj ofenzivi sirijskih pobunjenika uz podršku Sjedinjenih Država.
 
Vjeruje se da su borci Islamske države pobjegli u područja oko Deir al-Zora nakon što su izgubili dijelove Rake. Oba grada leže u naftom bogatom području rijeke Eufrata.

Pročitajte više