VIDEO Prije točno 81 godinu dogodila se jedna od najpoznatijih zračnih nesreća u povijesti

Screenshot: Public.Resource.Org

DANAS se obilježava 81. godišnjica tragedije cepelina Hindenburg, koja je još uvijek na glasu kao jedna od najvećih katastrofa 20. stoljeća.
 
Naime, tog 6. svibnja 1937. 36 osoba poginulo je u eksploziji cepelina pri slijetanju u New Jersey. U Hindenburgu se u trenutku eksplozije nalazilo 97 putnika i članova posade.
 

Stručnjaci tvrde da je riječ o eksploziji koja je izazvana statičkim elektricitetom, preciznije cepelin je uletio u oluju, a statički elektricitet izazvao je eksploziju nakon što je vodik ušao u ventilacijski otvor. Požar je započeo u repu letjelice i tako zapalio vodik koji je iscurio.
 
Neke od dosadašnjih teorija bile su da je eksploziju izazvao podmetnuti eksploziv, pa sve do lako zapaljive boje koja je korištena prilikom izrade cepelina.
 
Borba s održavanjem balansa
 
"Na snimci možemo vidjeti da je pilot nekoliko minuta prije požara imao problema s održavanjem balansa. Postoje i naznake da je posada bila svjesna problema zbog čega su se borili s održavanjem visine stražnjeg dijela broda", rekao je povjesničar Rick Zitarosa.
 
Hindenburg je bio najveća i najluksuznija letjelica u prvoj polovici prošlog stoljeća. Izgradila ga je njemačka tvrtka German Zeppelin Airline za prijevoz putnika preko Atlantskog oceana.

Pročitajte više