VIDEO Prijevoznici autobusima blokirali dio prometnica u centru Zagreba

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

POVREMENI prijevoznici prosvjedovali su u Zagrebu blokadom dijelova prometnica u centru grada. 

Frustrirani su situacijom u kojoj se nalaze već više od godinu dana. Kažu kako im leasing kuće oduzimaju vozila, a vlada im ne pomaže. Kažu kako im je jedino omogućila mjeru 4000 kn po radniku, što nije dovoljno. 

 

Blokada Savske ulice u Zagrebu je počela, a 20-ak autobusa stiglo je ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice gdje se održavala vlada, javlja RTL. Htjeli su i s tri busa na Markov trg, ali policija je blokirala pristup jer prosvjed nije prijavljen. Pa su po centru grada stigli nakratko do Ministarstva prometa te krenuli prema NSK. 

Jedan od prijevoznika kaže kako je počeo s poslom 2019. godine, odnosno sedam mjeseci prije koronakrize, sada nema nikakve prihode, a mogao bi ostati bez 2 od 3 busa. Također, od 4 radnika samo su mu ostala dva. 

Mario Pražen iz Pražen putovanja ispred NSK obratio se nadležnima: "Pozivamo sve nadležne da nam dopuste da na jednom sastanku, za koji molimo već 5 mjeseci, dođemo do konkretnog rješenja."

"Ugroženo je 8 do 10 tisuća radnih mjesta, leasing kuće su nam oduzele 30 autobusa", dodao je. 

Podsjetimo, danas se održava WRC Croatia Rally, a vozit će se po lokalnim cestama Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije te grada Zagreba, što stvara dodatne gužve. 

Butković: Razmišlja se o pokrivanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je nakon sjednice vlade da se razmišlja o plaćanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima.

Butković je kazao da je s njima nekoliko puta razgovarao te da su to ljudi koji se bave povremenim prijevozom, odnosno transferima iz zračnih luka, izletima i sličnim i koji su jako pogođeni pandemijom.

Izvijestio je da je Ministarstvo izradilo "određene prijedloge rješenja problema", a išlo bi se prema financiranju dijela fiksnih troškova. Rate im se, kaže, ne mogu platiti, ali može dio fiksnih troškova.

Kazao je da zakonski nije moguće produljenje moratorija na ovrhe. Tvrdi da je osobno kontaktirao sve leasing kuće, pisao im i molio da se strpe te da su neke pozitivno reagirale, a neke se nisu ni odazvale.

Ćorić: Pokušat ćemo pomoći

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je da će se razgovori s povremenim prijevoznicima nastaviti tijekom sljedećeg tjedna. I on je svjestan njihovih problema i činjenice da njihovi krediti i rate za leasing polako dolaze na naplatu s obzirom na to da su moratoriji na te leasinge završili. 

"Naša ideja s kojom smo krenuli u ovu covid-krizu je da svima onima koji su tom covid-krizom pogođeni na neki način pokušamo pomoći. U najvećoj mjeri smo u tome uspjeli, što pokazuju makroekonomski pokazatelji, posebice oni vezani uz zaposlenost, odnosno prosječna primanja", zaključio je Ćorić. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više