VIDEO Pripit BMW-om sletio u more, poginula žena. Mislio da vozi na Pelješki most

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

JUČER u 22.35 došlo je do slijetanja osobnog vozila splitskih registarskih oznaka u more na trajektnom pristaništu u Prapratnom, objavila je policija.

U vozilu se nalazio vozač i troje putnika. Nakon slijetanja iz vozila je uspio izići vozač i dvoje putnika, dok je jedna od putnica, 45-godišnjakinja, ostala u vozilu odakle su njeno tijelo oko 2.25 izvukli ronioci Interventne jedinice policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Jutros je iz mora izvučen automobil koji je sletio u more. Radi se o BMW-u. 

 

Policija objavila kako je došlo do nesreće

Policija je objavila kako je došlo do nesreće.

"Policijski službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Policijske postaje Ston dovršili su  očevid prometne nesreće u kojoj je došlo do slijetanja vozila splitskih registarskih oznaka u more na trajektnom pristaništu u Prapratnom sinoć, 19. ožujka, oko 22,35 sati. Očevidom je utvrđeno da je vozilom upravljao 47-godišnjak, dok se s njim u vozilu nalazilo još troje putnika, 42-godišnjakinja, 39-godišnjak i 45-godišnjakinja, svi državljani Republike Hrvatske.

Vozeći iz smjera Stona u pravcu Splita, vozač je pogrešno skrenuo za trajektno pristanište misleći da vozi pristupnom cestom prema Pelješkom mostu.   Odmah nakon slijetanja, iz vozila su, samostalno i bez ozljeda, uspjeli izići vozač i dvoje putnika, dok je jedna od putnica, 45-godišnjakinja, ostala u vozilu odakle su njeno  tijelo oko 2,25 sati, izvukli ronioci Interventne jedinice policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Alkotestom je utvrđeno kako je vozač vozio pod utjecajem alkohola od 0,81 g/kg. On je uhićen te će, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće sa smrtnim ishodom, uz kaznenu prijavu biti doveden pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave. Tijelo preminule putnice je prevezeno na Odjel patologije dubrovačke bolnice gdje će se utvrditi točan uzrok njezine smrti."

Druga nesreća na toj lokaciji u sedam mjeseci

Kako piše Slobodna Dalmacija, ovo je druga nesreća u ovoj trajektnoj luci u zadnjih sedam mjeseci. 19. kolovoza prošle godine život je u toj uvali izgubio 27-godišnji Indijac, također nakon slijetanja automobilom u more. Riječ je bilo o rent-a-car vozilu, a u društvu stradalog bila je njegova djevojka koja u tom trenutku nije bila u vozilu.

Očevidom je bilo utvrđeno da indijski državljanin tijekom parkiranja nije povukao ručnu kočnicu na automobilu zagrebačkih "tablica" i završio je u moru.

Ravnatelj Lučke uprave: Cesta je obilježena i osvijetljena

Antun Banovac, ravnatelj Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije koja upravlja trajektnim pristaništem, komentirao je nesreću za Dubrovački Vjesnik.

"Nakon detaljnog izvještaja na kojem se dijelu dogodila nesreća, pokušat ćemo iznaći neko preventivno sigurnosno rješenje jer je stvarno izvan pameti da nam ljudi s automobilima idu u more kao da ne vide da je tu more i završetak ceste. No, ako su putnici neodgovorni, možemo mi praviti kojekakve ‘kaveze‘, ništa od toga", kaže Banovac koji kao moguće rješenje spominje postavljanje ograde oko trajektne rampe, konope i lanac ili pokretne stupiće koji bi se podizali i spuštali ovisno o pristajanju trajekta.

"Cesta je obilježena i osvijetljena. Dvije trake vode na trajekt za ukrcaj, pa ne možemo staviti semafor. Žalosno je sve skupa. Zadnji put kad je osoba upala iza naplatne kućice do trajektne rampe, vozila je automatik pa je pošao u krivom smjeru. Što je bilo noćas, ne znam, policija će napraviti očevid pa ćemo biti malo pametniji, ali svakako moramo nešto napraviti", kaže ravnatelj Lučke uprave Županije i nastavlja:

"Specifično je, da idete nekome objašnjavati da u sedam mjeseci dva auta upadnu u more, mislim da je to neodgovorno ponašanje, kako to drugačije reći? Spuštate se u Prapratno, imate traku prema kafiću, dvije za ukrcaj na rampu, desno je skretanje za kupnju karata, a vi završite u moru! Ako su pošli preko rampe, to je van svake pameti. Nizbrdica jest prema dole, ali onda dođe ravni plato gdje je pristanište, može 30 automobila stati. Trajektna rampa je otvorena, nakošena, ali je vidljiva, spušta se kad trajekt pristaje, imamo javnu rasvjetu, plato je osvijetljen, ne znam što reći", zaključuje Banovac.

Pročitajte više

 

Pročitajte više