VIDEO Ovo je ubojica iz Siska

Foto: Goran Mehkek / CROPIX, Nikola Cutuk/PIXSELL, Zeljko Hladika/PIXSELL

58-GODIŠNJI Nedžad Fetić priveden je danas u lisicama na ispitivanje u prostorije Županijskog državnog odvjetništva u Sisku. Tereti ga se za teško ubojstvo, četiri pokušaja ubojstva, dovođenje u opasnost života i imovine te produljeno kazneno djelo protiv opće sigurnosti, zbog čega mu prijeti kazna dugotrajnog zatvora.

 

"Jučer je bilo prvo ispitivanje na policiji, sada je prvo ispitivanje u državnom odvjetništvu i nakon toga će se odlučiti ide li pred istražnog suca radi određivanja istražnog zatvora ili ne. Ne bih govorio kako se branio i je li iznio obranu, ne bih govorio o taktici obrane u ovom trenutku", rekao je prije ispitivanja odvjetnik napadača Danko Kovač.

 

Fetić je u subotu navečer ubio 45-godišnju ženu, teško ranio još četiri osobe te zapalio tri kuće i dva automobila.

>> Novi detalji: U Sisku ubijena žena (45), ubojica zapalio dvije stambene zgrade i auto

Podsjetimo, glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je jučer kako je još uvijek teško govoriti o motivu 58-godišnjaka koji je iz vatrenog oružja u Sisku jednu osobu ubio, dok je četiri teško, a četiri lakše ranio. "Još je teško govoriti o motivu počinitelja i tome što ga je nagnalo da počini ova teška kaznena djela jer iz svega što za sada znamo nikakvi indikatori nisu bili koji bi ukazivali da bi se ovako nešto moglo dogoditi", rekao je Milina u Dnevniku HTV-a.

Izvijestio je kako se sada provode izvidi. "Očevid je tek završio, provode se dokazne radnje, provodit će se i potrebna vještačenja, ali prikupljaju se obavijesti kako od samih žrtava tako i od svih drugih od kojih možemo dobiti korisna saznanja", pojasnio je. Osvrnuo se i na bombu koja se spominje prilikom uhićenja na snimkama na društvenim mrežama rekavši, među ostalim, kako je "osoba koristila i dugo vatreno oružje i poluautomatsko oružje, s tim da je posjedovala i ručnu bombu".

Policija je jučer na presici objavila i da je Fetić prije 20-ak godina bio prekršajno kažnjen zbog posjedovanja pištolja. Pištolj mu je oduzet.

Dvojica muškaraca stabilno

U bolnici se još uvijek nalazi četvero pacijenata. Dva su muškarca, u dobi od 34 i 58 godina, koji su jučer bili u kritičnom stanju, danas stabilno. Liječnici su rekli da su obojica zadržana na odjelu intenzivne njege, međutim, oni danas samostalno dišu, više nisu na respiratoru, a uspjeli su i komunicirati, izvijestio je HRT. Što se tiče preostalih dvoje pacijenata, oni se nalaze na odjelu za traumatologiju i također su stabilno, dodaje.

Iz bolnice su, neslužbeno se doznaje, otpuštene dvije osobe. Radi se o djetetu i o vatrogascu koji su bili lakše ozlijeđeni.

 

Bio svjedok u slučaju ubojstva srpskog civila 1991.

Fetić je, sudeći prema sudskim spisima, bio ključni svjedok tužiteljstva u slučaju ubojstva srpskog civila Rade Španovića 6. rujna 1991. godine. Prema presudi, Španovića su hrvatski vojnici odvezli iz kuće u Capragu i izrešetali s 25 metaka. Za ovaj su zločin, kako stoji u presudi Županijskog suda u Zagrebu, na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni Mirko Šašo i Haso Mahmutagić.

Kako stoji u presudi, Fetić je u slučaju svjedočio da je poznavao žrtvu od djetinjstva. Svjedočio je da je Španovića uočio na dan kad je ubijen u mjestu Komarevo i da je bio u društvu muške osobe koja ga je oslovila s "Ivo".

"Osoba koja je s njim bila u društvu ga je oslovila imenom Ivo, i komentirala da tako nije u Zagrebu, što mu je bilo čudno, jer je znao da se radi o osobi Rade Španovića koji nije iz Zagreba. Još čudnije mu je bilo što je Rade Španović išao u smjeru njihovih položaja, dizao se na prste, da osmotri taj položaj i gleda uokolo. Vratio se u garažu, gdje je bio smješten njihov vod, i pred optuženim Mirkom Šašom i još nekim pripadnicima voda ispričao što je vidio. Nakon toga su optuženi Mirko Šašo i još neki pripadnici njegovog voda izveli oštećenog Radu Španovića iz kuće u kojoj je bio i krenuli s njim prema komandi da ga oni preuzmu", stoji u presudi.

Fetić je tvrdio da je mislio da će Španović biti predan u zapovjedništvo. Sjeo je u auto sa Šašom, Mahmutagićem i Štefom Goričkim (drugim svjedokom u slučaju). Potom su, kako je ispričao, Šašo i Mahmutagić zaustavili automobil kod groblja, odveli Španovića, nakon čega su Gorički i Fetić čuli rafale.

"Svjedoci Nedžad Fetić i Štef Gorički iskazuju da su se po povratku u vozilo vratili prema Komarevu, s tim da svjedok Gorički navodi da mu je Haso Mahmutagić rekao da vozi do groblja u Komarevo, a suglasno navode da je prilikom izlaska iz vozila oštećenog Rade Španovića, Haso Mahmutagić rekao: 'Ajmo van, idemo u zapovjedništvo.' Nakon što su njih trojica, Haso Mahmutagić, optuženi Mirko Šašo i oštećeni Rade Španović, izašli iz vozila, Nedžad Fetić i Štef Gorički su ostali u autu i u jednom času su čuli rafal iz automatskog oružja, da bi potom se u automobil vratili Haso Mahmutagić i optuženi Mirko Šašo", stoji u presudi.

Mahmutagić je, pak, za zločin na sudu pokušao okriviti Fetića i tvrdio je da je on bio organizator svega, no sud mu nije povjerovao.

Ubio ženu, ranio četiri osobe, zapalio kuće...

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Sisku jučer je objavilo detalje pucnjave.

"Županijsko državno odvjetništvo Sisak s policijskim službenicima Policijske uprave sisačko-moslavačke i drugim stručnim osobama provodi očevid na nekoliko lokacija vezano za kaznena djela počinjena u večernjim satima 1. srpnja, na području Siska, odnosno u Ulici Capraške poljane. PU sisačko-moslavačka provodi kriminalističko istraživanje nad jednom osumnjičenom osobom, a ŽDO u Sisku je izdalo i izdaje zakonom propisane naloge te provodi propisane radnje potrebne za utvrđivanje svih okolnosti počinjenih kaznenih djela", priopćio je sisački ŽDO.

"Ovo državno odvjetništvo će po okončanju očevida i ispitivanju osumnjičenika objaviti priopćenje o provedenim radnjama i državnoodvjetničkoj odluci", dodaje se u priopćenju.

PU sisačko-moslavačka je ranije na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestila da je 58-godišnji napadač uhićen brzom intervencijom policije, koja je angažirala sve snage u hvatanju počinitelja zločina i pucnjave u Sisku.

U oružanom napadu je smrtno stradala 45-godišnja žena, a ukupno je ozlijeđeno osam osoba, od kojih četiri teško i četiri lakše. Od toga dvije teško ozlijeđene osobe su još uvijek smrtno ugrožene, a dvoje teško ozlijeđenih su izvan životne opasnosti i hospitalizirani su u sisačkoj bolnici. Počinitelj je zapalio i dvije stambene zgrade, a u velikom su požaru dvije zgrade i jedan automobil u cijelosti izgorjeli, a jedna zgrada i automobil djelomično.

Pročitajte više