VIDEO NASA objavila prve satelitske snimke stvaranja otoka u Tihom oceanu

Screenshot: YouTube
 
NASA je objavila satelitske snimke stvaranja novog otoka u Tihom oceanu, koje prati već tri godine.
 
Snimka prikazuje evoluciju potpuno novog otoka u južnom Pacifiku, nazvanog Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Otok je formiran 2014. godine nakon podvodne erupcije vulkana. 
 
Turisti su snimili ogromnu erupciju zbog koje su letovi oko tog područja morali biti preusmjereni. Kada se dim raščistio, ostao je vidljiv novi mali otok. Nalazi se oko 650 kilometara jugoistočno od Fidžija. Snimke razvoja otoka u posljednje tri godine su prve satelitske snimke stvaranja otoka, ističu znanstvenici.
 
 
Nije jasno kako je otok ovako dugo opstao
 
Otok je dug manje od 2 kilometra i znanstvenici su očekivali da će nestati nakon nekoliko mjeseci. Međutim, tri godine kasnije otok je još uvijek ovdje. Znanstvenici su objavili da još uvijek ne znaju kako je ovako dugo opstao.
 
Prema jednoj teoriji, topla morska trava je s pepelom formirala tvrđe stijene na otoku. Znanstvenici se nadaju da će uskoro moći izvršiti kemijsku analizu stijena kako bi otkrili tajnu ovog mladog otoka.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz istraživanja NASA-e, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: NASA. 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više