Nakon informativnog razgovora 17 uhićenih vehabija pušteno na slobodu

ZBOG NAPADA na američku ambasadu, u Sarajevo uskoro dolaze agenti FBI, otkriveno je danas na tiskovnoj konferenciji.

 FBI-ovci bi trebali procijeniti materijalnu štetu na zgradi ambasadi, ali će vjerojatno postrožiti i sigurnosne mjere.

SIPA pretresa kuće u Gornjoj Maoči

Također, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provode akciju u Gornjoj Maoči kod Tuzle, mjestu koje naseljavaju pripadnici vehabijskog pokreta, potvrđeno je za portal Sarajevo-x.com. U tijeku su pretresi objekata i kuća osoba koje se dovode u vezu sa teroristom Mevlidom Jašarevićem koji je jučer pucao u Američku ambasadu u Sarajevu.

U akciji je pronađeno 18 kompjutera i laptopa, oko 1.800 CD-eva, oko 30 audiokaseta, oko 50 SMS kartica, veći broj kompakt-diskova, jedna videokamera sa 17 kaseta, pet vojnih uniformi, tri veća noža, jedna sablja, nekoliko bejzbol palica, kao i literatura koja opisuje i propagira ideje vehabističkog pokreta.

Jašarević je izvjesno vrijeme boravio u Gornjoj Maoči, ali nije bio među uhićenima u policijskoj akciji u veljači prošle godine.

Navodno je tada iz Gornje Maoče otišao u Novi Pazar kako bi, kao što je sam rekao, "širio islam".

Ispitana supruga teroriste Jašarevića

Nezavisne novine javljaju kako je policija u blizini Rahića kod Brčkog pronašla i suprugu Mevlida Jašarevića. FTV javlja kako je ona sinoć bila u Gornjoj Maoči gdje je bila u kući poznatog vehabije Nusreta Imamovića.

Fena javlja kako je državni tužitelj Dubravko Čampare kako Jašarević da nije saslušan, te da će biti saslušan sutra.

Osim akcije u Gornjoj Maoči, kako javljaju Nezavisne, pripadnici SIPA-e pretresli su i kuću u sarajevskom naselju Vojničko polje. Ova je akcija uslijedila nakon jučerašnjeg uhićenja jedne muške osobe u Sarajevu, koja se dovodi u vezu s jučerašnjim terorističkim napadom na Veleposlanstvo SAD-a i napadačem Jašarevićem.

Uhićeno 17 pripadnika vehabijskog pokreta

Inače, na području Novog Pazara u srpskom Sandžaku, odakle dolazi Mevlid Jašarević, jutros je u velikoj policijskoj akciji uhićeno 17 pripadnika vehabijskog pokreta. Kako javljaju beogradski mediji, oni su u poslijepodnevnim satima puštene su nakon informativnog razgovora.

Specijalci su u akciju krenuli u pet ujutro, a ekstremnom pokretu vehabija oduzeli su telefone, računala i laptope te ih priveli na razgovor.

Jučerašnji napad mogao bi, nagađa se u dijelu medija, biti alibi vlasti u BiH da oštrije krenu u razbijanje ćelija ekstremnih islamista u zemlji, ponajprije vehabija.

Nove snimke na Internetu

Akcija je pokrenuta nakon jučerašnje pucnjave na Američku ambasadu u Sarajevu i ranjavanja. Šokirane Sarajlije uspjele su iz zgrade preko puta Američkog veleposlanstva snimiti pomahnitalog Jašarevića kako ispaljuje rafale iz kalašnjikova. Nove snimke preko noći su osvanule na internetu.

"Ne mogu vjerovati da ovoliko traje, a da nitko ne vidi!", komentira jedan od ljudi koji su kamerom uhvatili Jašarevića u pucnjavi po sablasno praznim sarajevskim  ulicama.

Snimka ga pokazuje kako nervozno šeta, pa trči, pa uzvikuje "Alahu ekber", pa ispaljuje rafale, a tek nakon nekog vremena čuju se policijske sirene. 

Policajci, pojasnili su poslije pripadnici sigurnosnih agencija, nisu odmah pucali jer bi to bio veliki rizik za građane koji su se zatekli u blizini.

Jašarević je oko 16 sati pogođen snajperskim hicem u nogu, a kad je pao na tlo, prišli su mu specijalci i vozilo Hitne pomoći koje ga je prevezlo u bolnicu na Koševu.

Amerika očekuje rezultate istrage

Američki ambasador u BiH Patrick Moon izjavio je da uskoro očekuje rezultate istrage o napadu na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu i da ima povjerenje u policijske agencije BiH.

Kazao je i da odnosi dvije zemlje nisu narušeni nakon jučerašnjeg napada na Ambasadu SAD-a, ali da ih "netko pokušava oštetiti". "Očigledno je da to ova osoba nije uspijela učiniti", rekao je Moon.

"Beskompromisna borba protiv svih oblika radikalizma"

Vehabija Mevlid Jašarević je prilikom jučerašnjeg terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu ranio je radnika na osiguranju američke Ambasade, koji je operiran i trenutno je van životne opasnosti. 

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović kazao je kako je napad nanio golemu štetu državi BiH te da se čine svi napori da se svi oni koji su umiješani u napad privedu pravdi. Poručio je kako će se nastaviti beskompromisna borba protiv svih oblika radikalizma.

Pročitajte više