Video: "Pukija više nema, njega su ušutkali"

U HYPO centru u Zagrebu je održana komemoracija za Ivu Pukanića i Niku Franjića. Uz  zvukove "Brothers In Arms" Dire Straitsa, pred okupljenima su prikazani slajdovi s fotografijama iz obiteljskih albuma Franjića i Pukanića.

Na komemoraciji se okupilo tristotinjak ljudi, među kojima su bili i Pukanićeva kći Sara, koja je stigla u pratnji tjelohranitelja, novinari i suradnici redakcije Nacionala, dekan Nacionalove novinarske škole Mate Granić, potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, Duško Ljuština, Zdenko Duka, Alica Petrač, ministar Dragan Primorac, Radimir Čačić, Boris Novković te bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, William Montgomery. Komemoracija je bila otvorena za sve koji su na nju htjeli doći.

"Bio je hrabar čovjek. Nadam se da je ovo poziv hrvatskoj Vladi da poduzme nešto protiv organiziranog kriminala. To je tragedija", rekao je Montgomery, a potom je još jednom ponovio kako je "Pukanić bio hrabar čovjek".

Okupljeni na komemoraciji su svoje dojmove o Franjiću i Pukaniću te poruke koje su im tim putem željeli prenijeti, mogli ostaviti u Knjizi žalosti. Tako je Đurđa Adlešič napisala: "Žao mi je Puki, trebali smo ti vjerovati", aludirajući na pokušaj ubojstva koji se dogodio u travnju ove godine.

"Pa je li i Bog nemoćan pred zločincima?"

Izvršni urednik Nacionala, Mislav Šimatović, osvrnuo se na Pukanićevu novinarsku djelatnost, a Franjićeva prijateljica i djelatnica NCL Media Grupe, Ljubica Šojat Kapusta, osvrnula se na život i rad Nike Franjića.

"Odlučio si potražiti novu sreću, daleko od ratnih stradanja, daleko od slavonskih ravnica. Sa 100 dolara u džepu, otišao si u Čile", podsjetila je Šojat Kapusta na Franjićev životni put. Potom je dodala: "Ovo je zemlja za koju si se ti i tvoja braća borili. Ovo je zemlja u koju si se uvijek želio vratiti".

Šojat Kapusta je podsjetila i na tešku prometnu nesreću koju je Franjić nedavno preživio "bez ogrebotine". Rekla je kako ga je "Bog čuvao" i u toj nesreći, kao i tijekom Domovinskog rata, dok se na ratištu borio za slobodnu Hrvatsku.

Navela je kako ga prošlog četvrtka "Bog ipak nije uspio sačuvati" te se potom zapitala: "Pa je li i Bog nemoćan pred zločincima? No, bez brige, pravda će ih stići. Mi ćemo se za to pobrinuti".

"Nije se nikad odricao prijatelja pa čak ni kad su mu ta prijateljstva škodila"

Dekan Nacionalove novinarske škole Mate Granić, rekao je kako je smrt Ive Pukanića i njegovog kolege Nike Franjića "velika tragedija". "Sara je, u 17. godini, u jednom jedinom trenutku, izgubila oca. Ivo Pukanić će biti zapamćen kao hrabar i odlučan istraživački novinar", naveo je Granić, dodajući kako je Pukanić "bitno pridonio demokratizaciji hrvatskog društva" te kako je "svoje pogreške uvijek bio spreman priznati". Granić je govorio i o počecima Nacionalove novinarske škole te o Pukanićevoj želji da joj se više posveti, a izdavaštvo prepusti kolegama.

"Ivo Pukanić je bio rijetko pouzdan čovjek. Držao se čvrsto svih dogovora. Bio je uvijek spreman pomoći svima, posebno onima u nevolji. Mrzio je laži. Nije se nikad odricao prijatelja pa čak ni kad su mu ta prijateljstva škodila", rekao je Granić dodajući: "Dragi Ivo, neka ti je laka hrvatska zemlja".

"Pukija više nema, njega su ušutkali"

Zrinka Vrabec Mojzeš je progovorila o svom dugogodišnjem prijateljstvu i dugogodišnjoj suradnji s Ivom Pukanićem. Priznala je kako se tijekom svih tih godina i nije uvijek slagala s njime, pogotovo s njegovom uređivačkom politikom, ali kako se isto tako nije slagala ni s onima, koji su "bez obzira na sve, na Pukija bacali kamenje".

"Ovog puta su uspjeli. Pukija više nema. Nema ni Nike Franjića, koji je pao kao kolateralna žrtva. Ovog puta se to ne događa nekome drugome, događa se nama. Svima nama", rekla je Vrabec Mojzeš.

"Puki je prije svega bio dobar čovjek. Uvijek sam cijenila njegovu luđačku hrabrost da se upusti u razotkrivanje organiziranog kriminala. Puki je previše znao. Pukija više nema, njega su ušutkali. Hoće li i nas? Više ne možemo okretati glavu i misliti da se to sutra neće dogoditi nekome od nas", dodala je.

Pogreb u 16 sati u Velikoj Gorici

Na gradskom groblju u Velikoj Gorici, u 16 sati će se članovi obitelji, prijatelji, suradnici i brojni poznanici oprostiti od ubijenog Ive Pukanića. Njegova supruga Mirjana Pukanić je rekla kako, iako joj je teško zbog njegove smrti, na pogreb neće doći.

Na Pukanićev pogreb u njegovoj rodnoj Velikoj Gorici, osim njegova bliska prijatelja, predsjednika Stjepana Mesića, doći će i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, koji će predstavljati hrvatsku Vladu umjesto premijera Ive Sanadera, koji se nalazi na službenom putu u Izraelu.

Policija u Velikoj Gorici je pozvala sve koji žele doći na Pukanićev sprovod da svoje automobile parkiraju pored Radnikovog stadiona, jer se u zoni oko groblja neće moći parkirati, a Dobrilina će ulica biti zatvorena za promet. Sveta misa zadušnica služit će se nakon pogreba, u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici.

Franjićev pogreb sutra u Bošnjacima

Pogreb Pukanićevog kolege, Nike Franjića, bit će u sutra u 13 sati, na groblju Sv. Križ u Bošnjacima. Sveta misa zadušnica služit će se nakon sprovoda u crkvi Svetog Martina u Bošnjacima.

Podsjetimo, Ivo Pukanić i Niko Franjić su poginuli u četvrtak, 23. listopada, u eksploziji bombe koja je bila postavljena pokaj Pukanićevog Lexusa, u dvorištu ispred redakcije Nacionala.

I.M./Ig.M.
Foto: Vlatka Hren

Pročitajte više