VIDEO Puležani komentirali potencijalnu kaznu u slučaju "cajka"

Foto: Matea Čelebija/Index

Trgovački sud u Pazinu jučer je donio odluku u korist organizatora narodnjačkog koncerta koji se u ožujku prošle godine trebao održati u pulskom Domu sportova Mate Parlov, a čije je izvođenje, na negodovanje brojnih Puležana i oporbe u gradskom parlamentu, zabranio gradonačelnik Filip Zoričić. 

On je danas medijima kazao da će se žaliti na presudu, dok je odvjetnik organizatora Srđan Simić kazao da će organizatori podnijeti još jednu tužbu kojom će tražiti odštetu. Spomenuo je da bi se okvirno moglo raditi o iznosu od oko 30 tisuća eura. 

Odluka suda i najava daljnje tužbe izazvala je negodovanje pulske oporbe koja smatra da Zoričićeva vlast previše košta građane te da će se potencijalna odšteta morati platiti iz gradskog proračuna odnosno džepova građana. Tom smo prilikom razgovarali s Puležanima koji su nam rekli što misle o cijeloj ovoj situaciji te tko bi, u slučaju naknade štete, nju trebao i podmiriti.

>> Pulski gradonačelnik izgubio u sporu "cajka". Tko će platiti odštetu? 

“Ne bi bilo fer da u slučaju odštete nju plate građani”

“Građani su glasali za ovog gradonačelnika. Budući da je koncert bio privatno organiziran, trebalo se i građane pitati za mišljenje treba li ga otkazati ili ne. Pošto je gradonačelnik donio odluku temeljenu na subjektivnom mišljenju, koja se time afektirala na građane koji su potrošili novce kako bi išli na koncert, nema smisla da građani sada plaćaju odštetu zbog jedne osobe koja je svoje objektivno mišljenje stavila u pitanje. To po mom mišljenju ne bi bilo fer”, kazao nam je Rajan Šalamon.

 

“Smatram da se odluka o zabrani koncerta definitivno trebala provesti u obliku ankete jer jedna osoba ne bi trebala donosi odluku o nečemu što utječe na cijeli grad. Građani Pule su platiti da bi išli na taj koncert i smatram da se on trebao održati. Ja osobno nisam ljubitelj takve glazbe, ali smatram da nije u redu braniti ljudima ono što žele, pogotovo ako se koncert održava u zatvorenom prostoru, a ne primjerice u Areni gdje bi ga cijeli grad čuo.

Što se tiče same kulturološke strane i umjetnosti, mislim da Pula ima puno većih problema od teme slušaju li se u gradu narodnjaci. Primjer toga je zatvaranje kluba Uljanik. Mislim da je to puno više utjecalo na glazbenu scenu u Puli nego održavanje narodnjačkog koncerta”, rekao nam je Leon Benčić Büro. 

Foto: Matea Čelebija/Index 

“Mladi imaju pravo slušati što žele i ako treba nešto platiti, neka to učini gradonačelnik”

U jednom pulskom kafiću smo kratko porazgovarali s tri mlade studentice. One smatraju da zabrane koncerata ne bi trebalo biti i da svatko ima pravo slušati što želi. U slučaju odštete, smatraju da ju treba platiti sam gradonačelnik. 

“Osobno smatram da mladi imaju pravo slušati što žele i da ne bi trebala postojati nikakva zabrana toga, naočito u zatvorenim prostorima. U slučaju da dođe do plaćanja kazne, mislim da bi ju trebao platiti gradonačelnik”, kazala nam je Klara, dok se nadovezala Karla i rekla da i one same slušaju cajke. Alisa je prokomentirala da svatko ima pravo slušati što želi.

Foto: Matea Čelebija/Index 

Odšteta je, po mom mišljenju, dosta velika. Iskreno ne znam tko bi to trebao platiti”, kazao nam je Vedran Relić. 

“Počinjem od sebe. Općenito ne slušam toliko cajke, nisam ni za ni protiv njih. Mislim da Zoričić nije u pravu jer je organizacija već započeta i onda je on odlučio zabraniti koncert pa je sve završilo na sudu u korist organizatora. 

Koliko god cajke nisu naše, mladi u Puli ih slušaju te smatram da je Zoričić zabranom uništio jedan jako dobar događaj za njih. U ovom slučaju više stajem na stranu organizatora nego Zoričića. 

Pretpostavljam da će konačna presuda biti u korist organizatora. S cifrom od 30 tisuća eura se ne slažem. Mislim da je već dovoljna sama mogućnost da se koncert i održi. Tražiti odštetu je ipak korak kojim se ide predaleko. Po meni nitko nikome ništa ne bi trebao platiti. Organizator je na svoju grbaču preuzeo organizaciju događaja i ne vidim da itko ikome treba platiti odštetu jer u cijeloj priči nitko nije nastradao”, kazao nam je David Doblanović.

Pročitajte više