VIDEO Putin pucao iz snajpera. Moskovski list mu se ruga, objavio razgovor s vojnikom

Screenshot: Twitter

RUSKI predsjednik Vladimir Putin jučer je posjetio centar za obuku mobiliziranih rezervista u gradu Rjazanju.

Ruski mediji objavili su snimke na kojima se vidi kako Putin pozdravlja rezerviste, ali i puca iz snajpera.

Mnogima je za oko zapeo još jedan detalj sa snimke. Naime, iza Putina se u jednom trenutku vidi muškarac u civilu, za kojeg, javlja Sky News, neki smatraju da nosi tzv. nuklearnu aktovku, koja je dio automatiziranih sustava zapovijedanja i kontrole ruskih strateških nuklearnih snaga (Kazbek). Smatra se da u Rusiji postoje tri takve aktovke, a jedna je stalno uz predsjednika.

 

Iako se ne zna što se nalazi u aktovci, dio komentatora na društvenim mrežama te analitičari s kojima je razgovarao britanski tabloid The Sun smatraju da se radi o još jednom Putinovom pokušaju zastrašivanja Zapada. 

Izrugivanje Putinu

Dopisnik moskovskog Kommersanta Andrej Koljesnikov, dugogodišnji Putinov kroničar, objavio je pomalo posprdni tekst o Putinu.

"Dana 20. listopada glavni zapovjednik Vladimir Putin stigao je na lokaciju Rjazanske više zrakoplovne škole, provjerio stanje mobiliziranih i ostao s njima više nego zadovoljan. Je li mogli biti drukčije? Ne, nije moglo", započinje svoj tekst Koljesnikov.

Koljesnikov dalje prepričava:

"Vladimir Putin stigao je na poligon u Toyoti, bio je odjeven u toplu jaknu (nezgodno je boriti se u njoj, ali obući pancirni prsluk ispod nje je sasvim u redu). Vladimir Putin je od samog početka znao da će pucati, inače ne bi uzeo naočale u jednu ruku, a slušalice u drugu.

Ovaj put je htio pokazati: da, on je psihički uz mobilizirane, i više od toga, jedan je od njih. 'Vještine se brzo vraćaju', objasnio mu je Ruslan Evkodimov. 'U roku od dvadeset dana.'

A čini se da će im ovih dvadesetak dana uvelike pozavidjeti mobilizirani u mnogim drugim dijelovima zemlje. Prvo, dvadeset je puno (ovo je dovoljno čak i da se ne samo sjetite kako pucati već i da naučite pucati), a drugo, istina je, očito vas neće pustiti iz rjazanske škole bez vještina."

Razgovor s rezervistom

Potom je prepričao razgovor Putina i jednog rezervista.

- Odakle si? - upitao je Putin.

- Iz Rjazanske oblasti.

- Kada ste služili? - upitao je Putin.

- Od 15. do 16. godine ...

- A otkad si ti ovdje?

- Od 7. listopada - izvijestio je borac.

- Vraća li vam se vještina? - pitao je Putin

- Da, gospodine.

- Osjećate li se samouvjereno?

- Da, gospodine!

Putin je potom legao ispod mreže i ispalio niz hitaca iz snajperske puške Dragunov. Nakon što je već bio završio pucanje i udaljio se od borca, Putin se iznenada vratio:

- Kakva je tvoja obitelj? - pitao je vojnika.

- Imam kći. Pet godina - rekao je borac.

"Neprijatelj slijeva, neprijatelj zdesna!"

"Putin ga je potom zagrlio, onako muški. A o obitelji ga je pitao valjda misleći ponuditi da učini nešto za nju", piše Kommersant.

Potom opisuje kako su se, dok je Putin promatrao uvježbavanje pružanja medicinske pomoći, začuli povici: "Neprijatelj zdesna! Neprijatelj slijeva!" "Baš neobično, ali i zdesna i slijeva bili su samo vrhovni zapovjednik i njegovi ljudi. Teško da su ih vojnici na obuci doživjeli kao mete. No predsjednikova zaštita odjednom je postala opreznija", zaključuje Koljesnikov.

Pročitajte više