NATO

VIDEO Rafalei i MiG-ovi proletjeli nad Zagrebom

Foto: Darko Pjevac

U OKVIRU planiranih bilateralnih aktivnosti Hrvatske vojske s francuskom ratnom mornaricom danas je provedena zajednička vježba pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i francuskih pilota aviona Rafale s nosača zrakoplova Charles de Gaulle.

Zajednički letovi hrvatskih MiG-ova 21 i francuskih Rafalea provedeni su u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna te iznad gradova Rijeke, Pule i Zadra. Hrvatski i francuski piloti proletjeli su i iznad Zagreba između 16:45 i 17:45, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

Inače, premijer Andrej Plenković obišao je danas francuski nosač aviona Charles de Gaulle i tom prigodom rekao da se vježbom hrvatskih i francuskih vojnih snaga i letom francuskih Rafalea iznad Hrvatske šalje poruka čvrstog strateškog partnerstva dviju zemalja i sigurnosti hrvatskim građanima.

 

"Na taj se način šalje poruka sigurnosti, prijateljstva i partnerstva"

"Oni će danas letjeti nad Hrvatskom i na taj način poslati poruku sigurnosti, prijateljstva i partnerstva između Francuske i Hrvatske i poruku sigurnosti hrvatskim građanima, na čemu im zahvaljujem", poručio je Plenković s nosača aviona.

Dio je to aktivnosti koje su poduzete na političkoj razini, istaknuo je, u izravnom dogovoru s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom nakon što je u Zagrebu pao dron koji je poletio s područja Ukrajine.

Francuski nosač aviona i još sedam brodova - osim francuskih tu su i američki i grčki - nalaze se u Jadranu u blizini Dubrovnika. Sudjeluju u misiji potpore državama koje graniče s Ukrajinom te su u uključeni u operacije kontrole u BiH

Plenković prstom pokazivao u zrak za vrijeme leta

Plenković je let aviona najavio na konferenciji za medije na kojoj je govorio o NATO-u, rekavši: "Za koju minutu ovdje će preletjeti Rafalei, zajedno s našim MiG-ovima. Sutra u Zagreb stižu američki F16. Boravit će ovdje par dana, to je dokaz da je Hrvatska u tijesnoj suradnji sa svojim saveznicima", izjavio je premijer.

Nekoliko trenutaka kasnije, kao što je najavio, avioni su preletjeli, a Plenković je utihnuo i prstom pokazao u zrak. Isto se dogodilo nekoliko trenutaka kasnije.

Pročitajte više