Richard Hammond sletio s ceste u Rimčevom autu, Concept One izgorio do kraja

Foto: The Grand Tour/Facebook, Getty images, Video: Nature Pictures

BIVŠA zvijezda "Top Geara" i sadašnji voditelj "Grand Toura" Richard Hammond, prema pisanju švicarskih medija, helikopterom je prevezen u bolnicu nakon teške prometne nesreće u planinama te zemlje.

Švicarski portal 20Minuten objavio je kako je Hammond zadobio teške ozljede, no srećom, prema informacijama iz njegova tima, čini se da to nije tako.

Kako su objavili na Facebooku "Grand Toura", Hammond nije teže ozlijeđen. "Richard je bio pri svijesti i razgovarao te se sam popeo do ceste prije nego što se automobil zapalio", napisali su. S njim u automobilu nije bilo nikoga. U tijeku je istraga uzroka nesreće.

47-godišnjak je vozio Rimčev superautomobil, a onda je odjednom izgubio kontrolu u zavoju i sletio s ceste. 

Hammond je već imao puno ozbiljniju nesreću od ove prije desetak godina dok je snimao svoj nekadašnji show Top Gear. U toj je automobilskoj nesreći u Britaniji zadobio ozljede mozga i bio je pet tjedana u bolnici.

Iz Rimac automobila kratko su se oglasili povodom nesreće na svom Facebook profilu.


Concept One

Concept_One ima četiri elektromotora, svaki za jedan kotač, a da bi u svakom trenutku prenijeli maksimum na podlogu brine se napredni sustav, punim imenom Rimac All Wheel Torque Vectoring System (RAWTV). Isti dopušta prilagodbu snage pogona ili pak kočenja 100 puta u sekundi, neovisno za svaki kotač. Dodatno, vozač može i ručno prilagoditi sustav svojim potrebama i doslovno dozirati ponašanje vozila, od podupravljanja do preupravljanja.

Rimac Concept_One je doslovno snažan kao manja elektrana. Sprijeda su ugrađena dva elektromotora (500 kW) i dva dvostupanjska mjenjača, a straga su još dva motora, ukupne snage 600 kW. Energiju crpe iz seta baterija od 8.450 ćelija koje mogu dati do 1 MW snage, ali i apsorbirati do 400 KW pri kočenju. S njima 1.900 kg težak bolid ostvaruje autonomiju od 350 km.

Vrijedi oko 1,2 milijuna eura.

Pročitajte više